Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Testele antidrog sunt influențate de medicamente, admite Poliția: Șoferii să verifice prospectul. Precizări după petiția Declic

Publicat

Testele antidrog sunt influențate de medicamente, admite Poliția. Șoferii să verifice prospectul, transmit reprezentanții instituției. Aceste precizări vin după petiția Declic, care a adunat peste 118.000 de semnături în 2 zile.

Anumite medicamente pot avea efecte psihoactive, motiv pentru care conducătorii auto trebuie să verifice prospectul înainte de a se urca la volan, a transmis Poliția Română.

Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal.

Instituţia precizează că, în perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

Testele antidrog sunt influențate de medicamente

”Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive.

În concret, în cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanţe psihoactive, aceştia sunt conduşi la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice.

În lipsa unor indicii cu privire la prezenţa în organismul acestora a substanţelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situaţie, despre săvârşirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală”, a transmis Poliţia Română, citată de Agerpres.

”De asemenea, este necesar a se preciza faptul că majoritatea conducătorilor auto cunosc efectul alcoolului şi al drogurilor, însă o categorie aparte de substanţe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele.

Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziţia acestora pot exista anumiţi compuşi ce determină apariţia de efecte psihoactive şi care pot fi depistaţi cu ajutor aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri”, se mai precizează în comunicat.

Precizările vin în contextul în care Comunitatea Declic a lansat o petiție prin care îi cere premierului Marcel Ciolacu să anuleze ordonanța de urgență 84/2024.

Declic arată că prevederile OUG suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog la INML.

Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde, spun ei, un test din 2 pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale.

Vezi și: ”Oameni nevinovați se aleg cu dosare penale”. Petiție virală împotriva testelor antidrog rapide. Reacția Poliției

În doar 2 zile, petiția Declic împotriva testelor antidrog a fost semnată de peste 118.000 de persoane, un record.

Inițiatorii petiției atrag atenția că ”oameni nevinovați se aleg cu dosare penale și își pot pierde chiar locurile de muncă până când se stabilește că testul lor a fost, de fapt, fals pozitiv”.

Dacă această OUG rămâne în picioare, zeci de mii de șoferi vor fi învinovățiți pe nedrept și nu își vor mai putea folosi permisul de conducere luni de zile, mai precizează ei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate