Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Tichete culturale 2022: valoarea tichetelor crește în acest an. Cum pot fi utilizate bilete de valoare acordate angajaților

Publicat

Valoare tichetelor culturale va crește, potrivit unui proiect de ordin publicat de Ministerul Finanțelor.

”Pentru semestrul I al anului 2022, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale este de maximum 170 lei/lună, respectiv de maximum 350 lei/eveniment”, este propunerea din actul normativ.

Potrivit acesteia, valoarea nominală se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2022, respectiv august 2022 și septembrie 2022.

Pentru ce pot fi folosite tichetele culturale

În documentația proiectului se explică faptul că din 2018 a fost aprobată Legea nr. 165 privind acordarea biletelor de valoare. A fost unificată legislația în domeniul biletelor de valoare și a tichetul cultural. Astfel, biletele de valoare care pot fi acordate în baza legii sunt:

  • tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.

Potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2018, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri si servicii culturale, cum ar fi:

  • abonamente sau bilete la spectacole
  • concerte
  • muzee
  • festivaluri
  • târguri și expoziții
  • parcuri tematice
  • cărți, manuale școlare
  • albume muzicale, filme etc.

Potrivit legislației în vigoare, nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depăsi suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment, pentru cele acordate ocazional.

Cum este calculată creșterea valorii tichetelor culturale

Art. 32 al legii meționate prevede că valoarea nominală maximă a tichetelor culturale, se indexează, semestrial, cu indicele inflației comunicat de Institutul Național de Statistică, în funcție de evoluția tarifelor/prețurilor la serviciile/bunurile a căror contravaloare poate fi achitată cu aceste bilete de valoare, prin ordin comun al ministrului finanțelor și al ministrului de resort.

Conform informațiilor publicate de INS, indicele prețurilor de consum în perioada ianuarie 2022 – ianuarie 2019, este 115,61%.

  • Valoarea sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete cultural rezultată din calculul 150 lei x 115,61% este 173,42 lei.
  • Valoarea sumei ocazionale indexate care se acordă sub formă de tichete culturale rezultată din calculul 300 lei x 115,61% este 346,83 lei.

Potrivit normelor metodologice, valoarea sumei lunare indexate rezultată din calcul pentru tichetele culturale se va rotunji din 10 în 10 lei.

Prin urmare, se propune ca tichetele culturale să aibă valoarea de maximum 170 lei/lună, respectiv de maximum 350 lei/eveniment.

Valoarea sumei acordate sub forma tichetelor culturale, indexată, se utilizează începând cu luna aprilie a semestrului I al anului 2022 și se aplică și pentru primele două luni ale semestrului următor, respectiv august 2022 și septembrie 2022.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    luni, 14.03.2022 at 12:23

    Lege Veche, Antica si … de vreo PATRU ANIsori, care nu a FOST inca apliCATA. Pentru Guvernul General Nicalae MA-Ciuca, Ministrul = USL Doi, actulul MiniSTRUT PSD al Culturii, Deputatul PSD Lucian Romascanu, cel cu celebra sa adresare catre ziaristii prezenti la o conferinta de presa a „domniei sale „, ti-i jena si s-o CITEZI macar, Cultura = COPROcultura , pentru noi, simplii cetateni, ” nexam ” – DELOC- ZERO lei in asa zisele ” Tichete culturale ” !!!!! Ne sunt suficiente Radioul si Televiziunea publice, ce Propovaduiesc Religia PNL, PSD SI UDMR-ista !!!!!!!!!!!! Nexam muzica de calitate, la Radio, IDEM Filme BUNE, la ore ” normale ” ( pana la maxim ora 22, 22 si un Sfert) la TVR 2, ori la TVR 1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax