Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tichete de masă 2024: Ce valoare maximă vor avea bonurile de masă, de la 1 ianuarie. Vor fi impozitate cu CASS

Publicat

Tichete de masă 2024: Valoarea maximă a unui tichet de masă se va majora începând cu 1 ianuarie 2024, de la 35 de lei la 40 de lei.

Cu toate acestea însă, bonurile de masă vor fi taxate suplimentar. Mai exact, firmele care le acordă angajaților vor plăti și CASS (contribuția la sănătate) de 10% pentru acestea.

Tichete de masă 2024: valoarea nominală crește la 40 de lei

Ordonanța de Urgență nr. 69/2023, publicată în Monitorul Oficial în 27 iulie 2023, prevede faptul că începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 lei.

Angajatorii nu sunt obligați să acorde angajaților valoarea maximă a tichetelor. Asta înseamnă că aceștia pot acorda bonuri de masă care au o valoare nominală sub nivelul stabilit prin ordonanța citată.

Potrivit ordonanței, valoarea maximă de 40 de lei se va menține și aplica până în luna septembrie 2024, când ar putea avea loc o nouă majorare.

Tichete de masă 2024: CASS aplicat la tichetele de masă, după majorare

Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicată în Monitorul Oficial în 27 octombrie, prevede taxarea cu CASS (10%) a tichetelor de masă, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2024.

În prezent tichetele acordate sunt supuse doar impozitului pe venit, de 10%. Pentru acordarea acestora nu se percepe nicio contribuție socială.

Din 2024 însă, tichetele de masă nu mai sunt scutite de contribuția la sănătate.

Legea nr. 296/2023 completează și modifică art. 157 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Mai exact, valoarea nominală a tichetelor de masă a fost introdusă în câștigul brut ce reprezintă baza lunară de calcul al contribuției de asigurări de sănătate.

Tichetele de masă

Potrivit Legii nr. 165/2018 tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare.

Conform normelor de aplicare ale legii citate, salariaţii beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăşi numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.

În cazul salariaților a căror durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de 8 ore – în regim de tură, numărul de zile pentru care se acordă tichete de masă se determină prin împărțirea numărului de ore în care salariatul a fost prezent la lucru la durata normală a timpului de muncă de 8 ore. Fracțiile rezultate din calcul se consideră zi de prezență la lucru, cu condiția ca totalul zilelor rezultat să nu depășească numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.

Nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariații:

  • efectuează concediul de odihnă;
  • beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite;
  • beneficiază de zile festive și de sărbătoare legale sau de alte zile libere acordate conform legii;
  • sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare;
  • se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale;

Nu se acordă tichete de masă personalului care beneficiază de indemnizație de hrană potrivit Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Corfu Carolina

    sâmbătă, 30.12.2023 at 09:27

    Este foarte rău că se iau hotărâri prin ordonanțe de urgență care nu obliga angajatorii sa acorde valoarea tichetelor de masa pentru fiecare categorie de angajat la fel
    Sunt fire care și acum acorda bonuri de masa cu valoare de 10 lei
    De aici vine nemulțumirea și dezbinarea dintre bugetari și orivati

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax