Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Tichete educaționale 2023: când pot fi depuse cereri pentru sprijinul financiar de 500 de lei acordat elevilor. Condiții

Publicat

Guvernul aprobă joi condițiile de acordare a tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei pentru elevi din medii defavorizate. Cererile vor fi depuse până în 26 octombrie.

Proiectul se referă la măsuri de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial. Se estimează sprijinirea a aproximativ 410.000 de preșcolari și elevi dezavantajați.

Tichetele de 500 de lei pot fi folosite pentru a cumpăra rechizite și haine pentru școală.

Coordonatorul Schemei naţionale de sprijin pentru preșcolarii și elevii dezavantajați (SNSED) este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin structura de specialitate din cadrul acestuia. SNSED 2023-2027 se va implementa pe o perioadă de 4 ani școlari.

Sprijinul principal acordat este în cuantum de 500 de lei, într-o tranșă unică în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023 -2024, pentru sprijinirea elevilor dezavantajați din învățământul de stat (preșcolar, primar, gimnazial).

Bugetul SNSED 2023-2027 se stabileşte la suma de 597.048.000 lei, echivalent a 120.000.000 euro (curs din luna octombrie 2023) cu sursă de finanţare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Tichete educaționale 2023: beneficiari, condiții

copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare

copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar și gimnazial (învăţământul de stat) care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară

Tichete educaționale 2023: procedura de acordare

Unitățile de învățământ informează părinții sau părintele singur/ reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii, după caz, cu privire la condițiile de eligibilitate în vederea accesării sprijinului educațional și solicită acestora completarea unei Cereri din care să reiasă componența familiei.

Cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic este depusă de părinți/tutori legali în termen de 45 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anul școlar 2023-2024 și 25 de zile calendaristice pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027.

Pentru anul școlar 2023-2024, termenul este 26 octombrie.

Ministerul Educației prin instituţiile aflate în subordine, asigură și transmite, prin intermediul unui canal securizat prin intermediul S.I.I.I.R, către aplicația informatică menționată, pentru anul școlar 2023-2024 până la data de 1 noiembrie 2023 (pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027 în termen de 30 de zile calendaristice de la data începerii cursurilor anului școlar pentru care se acordă sprijinul), baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele şi prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare, și datele de identificare ale ambilor părinți sau părintelui singur/ reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori.

Se verifică la ANAF și Ministerul Finanțelor codurile numerice personale și veniturile, iar lista beneficiarilor finali este transmisă către STS.

Lista cu destinatarii finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Apoi Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar, contractează serviciile privind emiterea tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional în bazele de date disponibile la Ministerul Finanțelor.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ.

Școlile transmit tichetele părintelui/reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final.

Tichete educaționale 2023: cum pot fi utilizate

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional emise nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea serviciilor de sprijin educațional pentru care au fost emise.

Se interzice unităților afiliate acordarea unui rest de bani la tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.

Vor fi alimentate la începutului anului școlar sau pe parcursul anului școlar în care se acordă sprijinul, exclusiv cu valoarea nominală prevăzută (500 de lei).

Unitățile au obligația de a evidenția pe bon fiscal distinct, contravaloarea produselor comercializate care se încadrează în categoria materiale școlare, care urmează să fie achitată cu tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.

Valoarea nominală a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional acordate destinatarilor finali nu poate să fie diminuată în anul calendaristic în care se acordă.

Contravaloarea tichetului social pe suport electronic pentru sprijin educațional reprezintă venit neimpozabil.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax