Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tichetele sociale pentru grădiniță: Regulamentul de acordare a fost aprobat de consilierii locali din Alba Iulia

Publicat

gradinita Copiii care provin din familii fără posibilități și care vor frecventa zilnic grădinița vor primi un stimulent educațional, potrivit unui act normativ intrat recent în vigoare. Valoarea unui tichet social pentru grădiniță este de cel puțin 50 de lei, iar banii pot fi folosiţi pentru achiziţionarea de alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte şi rechizite. În județul Alba se estimează acordarea a 1.700 de tichete, dintre care aproximativ 160 vor fi pentru copii din Alba Iulia. 

Regulamentul de acordare a stimulentului educațional pentru copiii din grădinițe care provin din familii defavorizate din municipiul Alba Iulia a fost aprobat de către consilierii locali, în ședința Consiliului Local de miercuri, 10 februarie.

Valoarea nominală lunară a stimulentului educațional se raportează la indicatorul social de referință și este de 0,1 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris la grădiniță, beneficiar al stimulentului educațional. Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil înscris în program va beneficia de cel puțin 50 de lei pe lună.

Potrivit Regulamentului, beneficiază de stimulentul educațional acordat sub formă de tichete sociale pentru grădiniță, copiii din familii defavorizate, cetățeni români, care au domiciliul sau reședința în România, în vederea creșterii accesului la educație al acestora.

Stimulentul se acordă și copiilor din familii defavorizate, cetățeni români, fără domiciliu sau reședință și/sau fără locuință, denumiți persoane fără adăpost, numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale în care trăiesc.

Stimulentele educaționale se acordă copiilor din familii defavorizate în condițiile în care sunt îndeplinite următoarele criterii:

vârsta minimă a copilului este de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent – copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani;

vârsta maximă a copilului este de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;

– venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană, adică de cel mult 284 de lei.

Beneficiarul stimulentului este copilul, iar titularul tichetului social pentru grădiniță este reprezentantul familiei, respectiv reprezentantul legal al copilului.

Stimulentul educațional se acordă numai pentru copiii care frecventează în mod regulat unitățile de învățământ preșcolar. Direcția de Asistență Socială va identifica prin intermediul tuturor angajaților care sunt implicați în activitatea de asistență socială, specifică instituției, familiile defavorizate cu copii ce ar putea deveni eligibili ai programului și va oferi informații despre modalitatea de acordare a stimulentului educațional.

Dreptul la stimulent se acordă începând cu luna în care beneficiarul îndeplinește criteriile de eligibilitate. Stimulentul se acordă lunar, pe perioada participării copilului la activitățile organizate în cadrul unităților din învățământul preșcolar, în perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere, însoțită de acte doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și înscrierea/frecventarea activităților organizate de grădiniță.

Legea prevede că stimulentele educaționale vor fi acordate sub forma tichetelor sociale, începând cu luna în care beneficiarul îndeplineste criteriile de eligibilitate, pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere, însoțite de actele doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și înscrierea/frecventarea activităților organizate de grădiniță.

Documentația se depunde de unul dintre părinți, reprezentantul legal al copilului sau, după caz, persoana desemnată de părinte să întrețină copilul, la sediul Direcției de Asistență Socială. Pentru anul școlar în curs, cererile, însoțite de documentele justificative, se pot depune până la data de 30 aprilie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax