Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Țigările electronice ar putea fi interzise în spațiile publice închise, inclusiv restaurante, baruri și școli

Publicat

Inhalarea voluntară a vaporilor emiși de țigaretele electronice va fi asimilată fumatului, prin urmare acestea ar putea fi interzise în spații publice închise. Un proiect de lege în acest sens a fost depus pentru dezbatere la Senat.

Prin proiect se propune completarea şi modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Inițiatorii completează articolul potrivit căruia prin fumat se înţelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigări, ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe, cu următorul cuprins:

  • se asimilează fumatului inhalarea voluntară a emisiei rezultate în urma utilizării unui produs din tutun încălzit şi a vaporilor emişi de o ţigaretă electronică, astfel cum acestea au fost definite în două noi alineate care completează Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Definirea tutunului încălzit

Se defineşte produsul din tutun încălzit:

  • un produs nou din tutun care este încălzit pentru a produce o emisie care conţine nicotină şi alte substanţe chimice, care este apoi inhalată de utilizator(i) şi care, în funcţie de caracteristicile sale, este un produs din tutun care nu arde sau un produs din tutun pentru fumat.

Tigareta electronică înseamnă:

  • un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care pot conţine nicotină prin intermediul unui muştiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor.

Ţigaretele electronice pot fi de unică folosinţă sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor sau pot fi reîncărcate cu cartuşe de unică folosinţă, mai prevede proiectul, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul PSD Adrian Streinu Cercel şi de senatorul neafiliat Ion-Dragoş Popescu.

Cum motivează inițiatorii propunerea

Inițiatorii explică faptul că legislația trebuie adaptată celei europene, în ceea ce priveşte retragerea anumitor exceptări care vizează produsele din tutun încălzit.

”Legislaţia actuală trebuie să fie adaptată la modificările care apar în cadrul societăţii, grăbite de evoluţia tehnologiei.

Ţinând cont de faptul că se consumă atât produse cu tutun încălzit şi ţigaretele electronice în spaţii publice, mai ales în cele închise, precum restaurante, baruri, chiar şi şcoli, este necesară o intervenţie pentru a pune capăt acestei practici.

Nu există niciun motiv care să permită consumul ţigaretelor electronice şi produselor din tutun încălzit în spaţiile în care este deja interzis fumatul ţigaretelor, al ţigaretelor de foi (trabucurilor), al cigarillos şi al pipelor”, spun iniţiatorii.

Potrivit surselor citate, „practic, produsele din tutun încălzit nu mai sunt exceptate de la interdicţia introducerii aromelor şi nici de la obligaţia mesajelor de informare şi a avertismentelor la care sunt supuse ţigaretele”.

Conform textului Directivei Delegate, „statele membre adoptă şi publică, cel târziu până la 23 iulie 2023, actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma” directivei și ”aplică aceste dispoziţii începând cu 23 octombrie 2023”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax