Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Țigările electronice vor fi accizate în funcție de nivelul de nicotină. Noi modificări fiscale

Țigările electronice vor fi accizate în funcție de nivelul de nicotină

Publicat

Țigările electronice vor fi accizate în funcție de nivelul de nicotină, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență care aduce noi modificări fiscale.

Acciza va fi de 0,81 lei/ml în 2024, 0,91 lei în 2025 și 1,03 lei în 2026. Nu este clar deocamdată cum se va adapta aceasta la canitatea de nicotină conținută de produse.

Guvernul, prin Ministerul de Finanțe, motivează majorarea accizelor la aceste produse prin faptul că ”piața produselor cu nicotină a cunoscut o evoluție semnificativă în ultima perioadă, prin apariția mai multor produse alternative în forme de prezentare atractive în special în rândul copiilor și adolescenților, produse noi care nu sunt cuprinse în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate deja reglementate de Codul fiscal, deși
au un conținut similar”.

Țigările electronice vor fi accizate în funcție de nivelul de nicotină: Modificările fiscale din OUG

2. La articolul 439, alineatul (2), după litera e), se introduce o nouă literă, lit. f) cu următorul cuprins:

“f) produse cu nicotină, care nu conțin tutun, destinate consumului pe cale orală, prezentate sub formă de pulbere sau particule sau în orice combinație a formelor respective, comercializate în porții ambalate în pliculețe, cu încadrarea tarifară NC 2404 91 90;”

Vezi și: „Evali”, noua afecţiune indusă de ţigara electronică. Care sunt simptomele și cum poate fi tratată

3. La articolul 442 se introduce un nou alineat, alin. (5) cu următorul cuprins:

”(5) Pentru produsele prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. f) nivelul accizelor se aplică la cantitatea de substrat solid care conține nicotină, conținută, în produsele care se încadrează la codul NC 2404 91 90.”

4. La articolul 444, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(3) Operatorul economic care produce, achiziţionează din alte state membre ale Uniunii Europene sau importă produse supuse accizelor de natura celor prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) – c) și f) trebuie să se autorizeze la autoritatea competentă, potrivit prevederilor din normele metodologice.”

O consecință a faptului că țigările electronice vor fi accizate în funcție de nivelul de nicotină va fi aceea că se vor scumpi.

Și băuturile răcoritoare se vor scumpi din nou. Este vorba despre băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml.

Acestea vor fi accizate progresiv, iar acciza va crește anual.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax