Connect with us
Publicitate

BLAJ

Tineri din Blaj, reținuți de Poliție, pentru furt de acumulatori auto. Unul dintre ei, cercetat și pentru distrugerea unei mașini

Publicat

Doi tineri din Blaj au fost reținuți de polițiști. Sunt bănuiți că ar fi sustras acumulatori auto din curtea unei locuințe. Unul dintre ei este bănuit și de distrugerea capotei unei mașini.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 15 iunie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj au identificat și reținut doi tineri, de 18 și 19 ani, ambii din municipiul Blaj, care sunt bănuiți că, în noaptea de 8/9 iunie, ar fi pătruns în curtea unui cetățean din Blaj și ar fi sustras doi acumulatori auto, în valoare de 1.000 de lei.

Din cercetări a rezultat că tânărul de 19 ani ar fi săvârșit și o faptă de distrugere. În noaptea de 29/30 mai, ar fi distrus capota unui autoturism care era parcat pe o stradă din Blaj.

Cei doi reținuți vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

ANM: Prognoza meteo pentru luna iulie. Vreme toridă și ploi puţine. Cum va fi vremea până la 1 august

Publicat

ANM anunță că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice datei din calendar pe aproape tot parcursul lunii iulie. În prima săptămână va ploua mult, mai ales în zonele centrale şi la munte, după care aversele dispar și va fi din nou foarte cald.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri prognoza meteo până pe 1 august.

Prognoza meteo – Săptămâna 4 – 11 iulie

Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Vezi și VREMEA în ALBA până duminică: temperaturi extreme și furtuni. Prognoza meteo de weekend, 1-3 iulie, în localități din județ

Regimul pluviometric va fi excedentar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele centrale şi la munte. Excepţie va face sud-estul ţării, unde cantităţile de precipitaţii vor fi normale pentru acest interval.

Prognoza meteo –  Săptămâna 11 – 18 iulie

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil uşor mai coborâte local în regiunile intracarpatice.

Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă deficitară în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele montane.

Prognoza meteo – săptămâna 18 – 25 iulie

Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toată ţara, dar mai ales în regiunile vestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în centru şi la munte.

Prognoza meteo – săptămâna 25 iulie – 1 august

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales la munte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Seceta în Europa ar putea dura 4 luni. Specialiști: Indicatorii sugerează anomalii tipice evenimentelor ușoare până la severe

Publicat

seceta floare pixabay

Europa și unele părți ale Statelor Unite vor avea parte de o vară sufocantă și uscată în acest an, consideră meteorologii.

În opinia lor, acest lucru reprezintă un risc pentru culturile agricole și va duce la o creștere a cererii de energie pentru răcire, într-un moment în care prețurile materiilor prime sunt deja ridicate.

Specialiștii de la Global Disaster Alert and Coordination System au estimat încă din primăvară o secetă de 4 luni. Indicatorii de secetă sugerează anomalii tipice evenimentelor ușoare până la severe.

Țările vizate sunt Bosnia și Herțegovina, Croația, Ungaria, Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ucraina.

De altfel, semnele se văd clar. Temperaturile caniculare și precipitațiile sărace au caracterizat din punctde vedere meteorologic luna iunie, iar trendul va continua se pare și în iulie.

Oamenii de știință de la Copernicus Climate Change Service au declarat că este foarte probabil ca vremea să fie mai caldă și mai uscată în principalele regiuni agricole din Uniunea Europeană, într-un raport publicat recent.

Ei consideră că asta va aduce condiții de secetă pentru fermierii care se luptă deja cu impactul schimbărilor climatice.

Seceta și canicula duce la creșterea consumului de energie

Temperaturile anormal de ridicate ar putea, de asemenea, să alimenteze cererea de energie electrică pentru aer condiționat.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a dus deja la creșterea prețurilor la gaze în Europa, contribuind la o criză a costului vieții în întreaga regiune.

Oamenii de știință au declarat că există o probabilitate de 70% până la 100% ca temperaturile din nord-estul SUA, din Spania, Franța, Italia și din toată Europa, să fie mult peste medie în perioada iunie-august.

Precipitațiile, sub nivelul normal

În același timp, șansele ca precipitațiile să fie sub nivelul normal pe întinderi din Europa Centrală, Franța, Spania și nord-vestul Statelor Unite sunt de peste 50%, a precizat echipa de la Copernicus.

Modelul lor reunește date de la oameni de știință din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și SUA.

Programul UE utilizează miliarde de măsurători de la sateliți, nave, avioane și stații meteorologice din întreaga lume pentru previziunile sale lunare și sezoniere.

Seceta persistentă a amenințat să pună sub presiune producția de culturi precum grâul și porumbul, la fel cum războiul Rusiei din Ucraina amenință să reducă livrările.

Modelele dezvoltate de Copernicus sunt menite să ajute întreprinderile și guvernele să planifice și, eventual, să atenueze daunele cauzate de vreme.

Foto: Pixabay

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Modernizarea DN 14B – drumul TransRegio ce va lega Blaj de Teiuș și Autostrada A10. Licitația pentru proiectare, lansată în SEAP

Publicat

Primăria municipiului Blaj a lansat recent o licitație pentru elaboarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru modernizarea a 23 de kilometri din DN 14B – drumul TransRegio ce va lega Blajul de orașul Teiuș și Autostrada A10 Sebeș – Turda. Valoarea contractului este de peste 5,7 milioane de lei.

Primăria Blaj a lansat în 27 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de elaborare studiu de fezabilitate, PAC și proiect tehnic de execuție pentru modernizarea DN 14B + poduri (peste CF M200 Teiuș și CF M300 Crăciunel), pentru realizarea obiectivului de investiție „Drum TransRegio Blaj – Teiuș – A10”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 5.781.230 de lei, fără TVA. 

Proiectul are ca scop modernizarea DN 14B cu o lungime de aproximativ 24 km, în vederea asigurării conectivității dintre dintre municipiul Blaj și E81 și Autostrada A10 Sebeș – Turda.

Citește și Proiectul variantei ocolitoare a municipiului Blaj: Viaduct de 327 de metri, pasaje și podețe. Acord de mediu, solicitat la APM

Reamintim faptul că municipiul Blaj ar putea avea în curând și o centură ocolitoare. Șoseaua va 6,8 kilometri lungime și va include un viaduct de 327 de metri lungime și mai multe pasaje rutiere și podețe, valoarea totală a proiectului fiind estimată la peste 190 de milioane de lei.

Prin modernizarea DN 14B, se asigură următoarele rezultate și efecte pozitive așteptate:

 • îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier;
 • reducerea numărului de accidente precum și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei; gestionând în acelasi timp reducerea emisiilor de poluanți și impactului negativ asupra mediului, prin creșterea fluenței atât a traficului de tranzit, deviat pe varianta ocolitoare, cât și a traficului rămas în zona urbană, de a reduce poluarea sonoră în zona nodului rutier și a municipiului Blaj și a orașului Teiuș.

Pentru aceasta este necesară elaborarea documentațiilor aferente, în conformitate cu reglementările tehnice și legislația în vigoare și a cerințelor din caietul de sarcini, în vederea utilizării în accesarea fondurilor externe nerambursabile precum și elaborarea documentațiilor de atribuire pentru promovarea obiectivului de investiții spre execuție. Potrivit documentației, investiția „Drum TransRegio Blaj – Teiuș – A10” se dorește a fi finanțată prin POIM.

Obiectivul general al proiectului este de a spori eficiența tehnico-economică a rețelei de transport din România și de a aduce îmbunătățiri în ceea ce privește viteza de călătorie, îmbunătățind de asemenea conectivitatea la nivel regional și condițiile traficului de mărfuri ce va fi asigurat prin drumul național DN 14B.

Pe lângă importanța sa națională, proiectul „Modernizare DN 14B (Km 0+000 – Km 23+700)” va deservi în condiții bune traficul de tranzit intern și internațional, de mărfuri și persoane de pe teritoriul României prin accesibilitatea la Autostrada A10 Sebeș – Turda.

Prin modernizarea rețelei existente, DN 14B (km 0+000 – km 23+700) ce face legătura între localitatea Teiuș respectiv E81 și Autostrada A10 Sebeș – Turda și municipiul Blaj, se va asigura capacitatea de circulație necesară pentru traficul generat de conexiunea cu Autostrada A10 a Văii Târnavelor, de dezvoltarea industrială a zonei municipiului Blaj, ținând cont și de cererea de transport în creștere, asigurarea unui grad ridicat de siguranță a traficului rutier cu următoarele rezultate și efecte pozitive așteptate:

 • reducerea timpului de călătorie și creșterea vitezei medii de deplasare între localitățile – nodul rutier de la Teiuș și municipiul Blaj;
 • îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier;
 • reducerea numărului de accidente precum și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei; gestionând în același timp reducerea emisiilor de poluanți și impactului negativ asupra mediului, prin creșterea fluenței atât a traficului de tranzit, deviat pe autostrăzi, cât și a traficului rămas în zona urbană, de a reduce poluarea sonoră în zona localitățiilor urbane aferente localităților Teiuș, Crăciunelu de Jos și Blaj.
 • zona care va fi deservită de viitorul drum modernizat DN 14 B între Teiuș – (legătura A 10) – Blaj (zona industrială) cuprinde în mod direct municipiul Blaj și orașul Teiuș însă are capabilitatea de a crea plus-valoare economică și pentru alte municipii din apropriere – Sebeș, Alba Iulia, Aiud, Turda, Târnăveni, alte orașe ca: Dumbrăveni, Copșa Mică, și pentru comunele situate administrativ în zona acestui drum expres. Populația vizată direct de această investiție este de peste 100.000 de locuitori din care peste 65% provine din mediul urban.
 • realizarea acestui obiectiv de infrastructură rutieră vizează – zona mediană a Regiunii de Dezvoltare Centru cuprinde o parte importantă din bazinul hidrografic al Târnavelor în zona estică a județului Alba.
 • realizarea acestui obiectiv de investiții va constitui un semnal important de dezvoltare pentru județul Alba și pentru comunitățile locale din județele învecinate: Mureș și Sibiu
 • acest obiectiv de investiții, odată finalizat, ar completa în mod fericit rețeaua de transport feroviar – zona fiind traversată de culoarul IV Pan-European București – Curtici, cât și va facilita o legătură rapidă între aeroporturile din zonă – Sibiu, Târgu Mureș și Cluj-Napoca – realizându-se o conectivitate complexă și rapidă între această zonă cu celelalte zone învecinate din România cât și cu Europa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență privind decarbonizarea sectorului energetic. Cum va fi afectată activitatea minieră

Publicat

Guvernul a adoptat joi, la propunerea ministerului Energiei, Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon important din PNRR, anunță ministerul.

Eliminarea etapizată a centralelor electrice pe bază de lignit și huilă constituie un element de reformă al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziția verde al Planului Național de Redresare și Reziliență.

Prin proiectul de act normativ se stabilește cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, termenele pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă, și măsuri inclusiv pentru asigurarea rezervei tehnice necesare funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național, potrivit Mediafax.

Cum va fi afectată activitatea minieră

Se vor retrage din exploatare și se vor conserva corelat cu punerea în funcțiune a investițiilor în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie.

La carierele unde încetează activitatea minieră de exploatare a lignitului vor fi executate lucrări de închidere definitivă și ecologizare, în considerarea faptului că activitatea de exploatare a lignitului a avut impact asupra componentelor de mediu, cel mai afectat fiind solul.

Minele de huilă închise pot fi incluse în circuitul turistic, cu repectarea prevederilor legale în vigoare privind siguranța și securitatea vizitatorilor.

Planurile pentru reconversia profesională

Ordonanța de Urgență stabilește și o serie de măsuri de protecție socială, precum și măsuri pentru reconversie profesională și recalificare.

Persoanele care își pierd locurile de muncă urmare aplicării programului de decarbonizare beneficiază de măsuri de protecție socială precum și măsuri active de combatere a șomajului în condițiile prevăzute de lege și de prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, la cursurile de reconversie profesională și recalificare prevăzute în Planul Național de Formare Profesională, precum și a nevoilor de formare profesională identificate în Planurile Teritoriale pentru o Tranziție Justă și învățământ dual.

Având în vedere că operatorii economici cei mai afectați de procesul de decarbonizare se află în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea, se impune includerea persoanelor disponibilizate din aceste zone, cu prioritate, în planurile de creștere a capacității serviciilor publice de formare profesională și recalificare.

Totodată, acestea pot beneficia de finanțare nerambursabilă pentru achiziția de sisteme fotovoltaice din fonduri europene, în conformitate cu prevederile Programului Operațional Tranziție Justă.

În scopul atenuării impactului socio-economic al implementării reformelor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru înlocuirea cărbunelui din mixul energetic, se vor aplica politici active pentru creșterea accesului persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a angajatorilor la programe de calificare/recalificare, perfecționare și specializare.

Se vor acorda servicii de asistență pentru căutarea unui loc de muncă și de măsuri de incluziune activă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prioritare fiind nevoile persoanelor cu pregătire medie sau de bază afectate de reducerea sau transformarea activităților economice expuse negativ tranziției la neutralitatea climatică.

Se înființează Comitetul Interministerial al Cărbunelui

De asemenea, pentru coordonarea întregului proces de implementare a decarbonizării, se va înființa Comitetul Interministerial al Cărbunelui, fără personalitate juridică, pentru coordonarea implementării procesului decarbonizării.

Comitetul va avea în componență reprezentanți ai următoarelor autorități ale administrației publice centrale și instituții ale prefectului:

 • Ministerul Economiei,
 • Ministerul Finanțelor,
 • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene,
 • Ministerul Energiei,
 • Ministerul Muncii și Solidarității Sociale,
 • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,
 • Ministerul Antreprenoriatului și Turismului,
 • Instituția Prefectului Gorj,
 • Instituția Prefectului Hunedoara,
 • Instituția Prefectului Dolj,
 • Instituția Prefectului Mehedinţi
 • Instituția Prefectului Vâlcea.

Ordonanța de Urgență mai prevede următoarele: ” În situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotărâre a Guvernului, de amânare a închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”.

Este important de reținut că pentru acoperirea deficitului de capacitate creat prin eliminarea cărbunelui din mix-ul energetic, se fac investiții pentru punerea în operare până în anul 2030 și a unor noi capacități de producere hidroelectrice și capacități energetice nucleare.

sursa foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax