Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tinerii care au împlinit 18 ani vor primi cardul de sănătate. Cum pot intra în posesia lui

Publicat

Un număr de 400.000 de carduri de sănătate vor fi livrate către Casele judeţene de asigurări de sănătate. Livrarea se va face în două tranșe, prima până la  sfârșitul lunii noiembrie, iar pentru cealaltă tranșă termenul este 15 decembrie.

Cardurile sunt emise pentru persoanele care au împlinit 18 ani sau care au dobândit calitatea de asigurat ulterior momentului distribuirii iniţiale.

Ministerul Sănătăţii a anunțat vineri, 20 octombrie, că a încheiat un nou acord-cadru cu Compania Naţională „Imprimeria Naţională” SA pentru reluarea procesului de tipărire a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. Cardurile vor ajunge la persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani şi/sau au dobândit calitatea de asigurat ulterior momentului distribuirii iniţiale.

Potrivit unui comunicat al ministerului, acordul-cadru a fost încheiat pe o perioadă de 3 ani şi are ca obiectiv realizarea a 1,2 milioane de carduri de sănătate.

Procesul de tipărire a cardurilor a început, a transmis sursa citată.

Primele 200.000 de carduri de sănătaste vor fi livrate către Casele judeţene de asigurări de sănătate până la data de 31 noiembrie.

Cardul de sănătate este instrumentul prin care se face dovada calităţii de asigurat la accesarea serviciilor medicale şi care confirmă prezenţa asiguratului la unul din furnizorii de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Cum vor intra asigurații în poesia cardurilor de sănătate

Pentru emiterea cardului national de sănătate, asigurații nu trebuie să facă niciun demers.

Potrivit CNAS, cardurile naționale de sănătate se emit prin comandă centralizată, la nivel național, pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani și/sau cele care dobândesc calitatea de asigurat.

Asigurații vor primi cardurile prin intermediul serviciilor poștale. Actele normative nu prevăd un termen de emitere a cardului național față de data îndeplinirii condițiilor pentru a intra în posesia asiguraților.

”Menționăm că neemiterea cardului nu aduce atingere dreptului asiguratului de acces la pachetul de servicii medicale de baza. Persoanele asigurate care nu au card emis pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea cardului.

Furnizorii de servicii medicale pot verifica pe site-ul CNAS dacă o persoană are sau nu cardul emis”, transmit reprezentanții CNAS.

Ce se întâmplă dacă un asigurat nu primește cardul de sănătate

În cazul în care cardul a fost emis, dar operatorul de servicii poştale nu a reuşit să îl predea la adresa de domiciliu, cardul va fi transmis la casa de asigurări de sănătate de care aparține asiguratul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax