Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tinerii din casele de copii ar putea beneficia până la vârsta de 26 de ani de o majorare a ajutorului social cu 100%

Publicat

copii la casa de copii Senatorii din Comisia de muncă a Senatului au discutat marţi, 5 aprilie, o propunere legislativă care prevede că tinerii care provin din casele de copii să beneficieze, până la vârsta de 26 de ani, de o majorare cu 100% a cuantumului ajutorului social, iar, dacă nu au o locuinţă, această majorare să fie de 200%.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 6 din Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat a fost înregistrată la Senat în luna octombrie 2015.

Proiectul prevede ca persoanele care provind din sistemul de protecţie specială, reglementat de Legea 272/2004 privind protecţia şi protejarea drepturilor copilului, să beneficieze, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, de o majorare cu 100% a cuantumului ajutorului social. Totodată, în cazul în care persoanele sunt fără domiciliu sau reședință și fără locuinţă, majorarea cuantumului social este de 200%.

De asemenea, propunerea legislativă prevede că aceste persoane vor fi exceptate de la munca în folosul comunităţii, dacă îşi continuă studiile liceale sau universitare în formă de învăţământ de zi. De scutirea de la această muncă în folosul comunității ar putea beneficia și familiile pentru care ajutorul social rezultat din calcul este de până la 50 de lei pe lună.

Pentru aceste familii, orele de muncă se stabilesc trimestrial şi se efectuează îm prima lună de plată.

Potrivit inițiatorului, senatorul Ovidiu Liviu Donţu, propunerea este o măsură de protecție socială necesară, deoarece situația tinerilor de peste 18 ani care ies din casele de copiii „este una deloc îmbucurătoare”.

„Tinerii peste 18 ani care ies din sistemele de protecție găsesc în viața reală multe obstacole, iar piața muncii nu le oferă foarte multe perspective”, susține inițiatorul în expunerea de motive.

Potrivit acestuia, beneficiarii acestei legi ar urma să primească 280 sau 420 de lei, faţă de 142 de lei în prezent, ceea ce ar însemna o sumă de 9 lei sau 14 lei pe zi, în cazul persoanelor fără locuinţă, faţă de 5 lei cât este în prezent ajutorul social.

În cazul acestui proiect, Senatul este primă Cameră sesizată. Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital și Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi au dat un aviz negativ, în timp ce Comisia pentru egalitate de şanse a dat aviz favorabil propunerii legislative.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax