Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tinerii până în 25 de ani ar putea fi scutiți de impozit pe salariu, după modelul angajaților din IT. Proiect de modificare a Codului fiscal, la Senat

Publicat

angajat agent vanzari Tinerii în vârstă de până la 25 de ani ar putea fi scutiți trei ani de la plata impozitului pe salariu, după modelul aplicat în prezent pentru angajații firmelor din IT, potrivit unei propuneri legislative înregistrată la Senat. Inițiatorul susține că facilitatea îi va ajuta și pe angajatori, care vor fi scutiți astfel de la acoperirea costului cu impozitul angajatului.

Propunerea legislativă pentru completarea art.62 din Legea nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 5 aprilie.

„În România, există o serie de beneficii acordate tinerilor încadrați într-o formă educațională, de tipul reducerilor sau gratuităților pentru accesul la diferite evenimente de tip spectacol sau de formare, la transportul public sau alte tipuri de astfel de facilități. Pentru tinerii care doresc să își achiziționeze o locuință, există, de asemenea, programul Prima Casă. La nivel macroeconomic, însă, este nevoie de măsuri fiscale de stimulare a încadrării tinerilor pe piața muncii. În momentul de față, șomajul în rândul tinerilor din România sub 25 de ani este peste media europeană”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorului, deputatul Andrei-Valentin Sava, tinerii trebuie priviți ca o resursă care trebuie valorificată în plan socio-economic.

„În momentul de față există un precedent al scutirii implicite de impozit pe venit a unei categorii de tinerim, în cazul persoanelor care lucrează în domeniul IT, categorie care înglobează cu preponderență persoane tinere. Menținerea acestei scutiri a avut un efect pozitiv de-a lungul timpului, determinând tinerii profesioniști din domeniu să nu dea curs altor posibilități de muncă mai ofertante, dar din afara țării. Asemenea tinerilor ce lucrează în domeniul IT, în fiecare domeniu există tineri cu potențial de performanță pentru care scutirea de la plata impozitului pe venit rezultat din câștigurile salariale poate fi un imbold puternic de a performa în România și nu în afara granițelor. De aceea, această inițiativă își propune stabilirea cadrului legal adecvat pentru stimularea tinerilor în câmpul muncii din România prin susținerea neimpozitării veniturilor salariale a celor cu vârstele între 15 – 25 ani”, mai susține inițiatorul în expunerea de motive.

Proiectul prevede modificarea Codului Fiscal, prin introducerea în categoria veniturilor neimpozabile pe cele din salarii și asimilate salariilor realizate în primii 3 ani de muncă de către tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani.

Parlamentarul mai explică modificarea și prin faptul că șomajul în rândul tinerilor din România sub 25 de ani este peste media europeană, mai exact de 24% față de 22,2%. Inițiatorul susține că angajarea în regim part-time este soluția optimă pentru mulți dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-25 de ani, aceasta fiind însă descurajată de fiscalitatea ridicată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax