Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tinerii români care aleg să studieze în străinătate pot beneficia de burse. În Danemarca şi Olanda studenţii care lucrează primesc din partea guvernului un venit de până la 600 de euro

Publicat

Instituţiile de învăţământ din cele peste 16 ţări participante la Romanian International University Fair (RIUF) pun la dispoziţia studenţilor internaţionali un fond de burse care depăşeşte 500.000 EUR. Taxele de şcolarizare şi bursele pe care le-ar putea accesa un student român reprezintă două informaţii care influenţează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate. În timp ce în Germania şi Danemarca taxele de şcolarizare sunt zero, Marea Britanie şi Olanda reprezintă două destinaţii cu provocari financiare mai mari la o primă vedere însă românii beneficiază de ajutor guvernamental pentru a-şi acoperi taxele de şcolarizare.

Bursele pot fi un ajutor financiar important dar pentru a le accesa e nevoie ca tinerii să aibă rezultate academice bune sau să îndeplinească anumite criterii sociale. RIUF, Romanian International University Fair, este locul în care se întâlnesc, pentru al zecelea an consecutiv, elevii şi studenţii români si reprezentantii universităţilor internaţionale. Universităţi din Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Elveţia, Germania, Franţa, Italia, Norvegia, Elveţia şi chiar Arabia Saudită vin în România în mai puţin de două săptămâni pentru a recruta studenţi, iar unele dintre ele oferă burse cu valori considerabile.

Instituţiile de învăţământ din cele peste 16 ţări participante la RIUF pun la dispoziţia studenţilor internaţionali un fond de burse care depăşeşte 500.000 EUR.

Evenimentul va avea loc pe 15 – 16 martie la Bucureşti la Sala Palatului, 18 martie la Cluj-Napoca la Casa de Cultură a Studenţilor şi pe 20 martie la Iaşi. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie pe www.riuf.ro.

În Marea Britanie taxele de şcolarizare pentru programe de licenţă, care pot ajunge la 9.000 £, sunt acoperite pentru cetăţenii UE de guvernul britanic, iar procedura de returnare a banilor le permite beneficiarilor să ramburseze împrumutul pe o durata de până la 30 de ani. Acesta este unul dintre motivele pentru care Marea Britanie este în continuare cea mai dorită destinaţie de studiu pentru români.

În Danemarca, Belgia, Germania şi Suedia taxele de şcolarizare pentru studii de licenţă sunt zero. Viitorii studenţi şi părinţii acestora trebuie însă să se preocupe de costurile de trai (transport, mese, cazare). În Danemarca şi Olanda studenţii care lucrează primesc şi o bursă în valoare de 600 EUR, respectiv 250 EUR, din partea guvernului.

Aceasta este o bursă oferită cetăţenilor UE de care beneficiază de la 1 ianuarie 2014 şi studenţii români. Pentru a o putea accesa tinerii trebuie să demonstreze că lucrează între 10 şi 12 ore pe săptămână. Astfel veniturile unui român care studiază în Danemarca pot depăşi 1.400 EUR pe lună, 800 EUR fiind un salariu minim pentru un job part-time.

Cine poate să obţină o bursă în străinătate?

Există două tipuri principale de burse pe care universităţile din străinătate le oferă: sociale si de merit. Modalitatea de acordare a acestora diferă de la o universitate la alta. În Marea Britanie există universităţi care acordă burse pe criteriul naţionalităţii şi în funcţie de rezultatele academice, pe când în Olanda şi Danemarca bursă pot primi studenţii care lucrează part-time.

Elveţia, Franţa, SUA, Germania sau Arabia Saudită sunt destinaţii în care tinerii pot beneficia de burse pe baza performanţelor academice sau de stagii de practică plătită. Spre exemplu, The University of Manchester şi University of Portsmouth – ambele prezente la RIUF – acordă burse românilor care provin din familii cu venituri mai mici de 25.000 EUR pe an.

Acestea valorează între 2.000 şi 3.000 £ şi reprezintă un discount semnificativ din taxa de şcolarizare. Un alt criteriu pentru acordarea burselor este şi cetăţenia. Astfel, românii care aleg să studieze la University of Essex primesc 1.000 £. Şi o medie foarte bună la bacaulareat poate să le aducă tinerilor români o bursă la University of Salford din Marea Britanie: elevii care obţin peste 9,50 primesc automat 2.000 £.

În cazul în care credeaţi că destinaţiile exotice, precum Arabia Saudită, sunt foarte costisitoare, King Abdullah University of Science and Technology vine la târgul de universităţi pentru a vă contrazice. Românii care aleg să urmeze un program de master în domenii ca biologie, fizică, IT primesc susţinere necondiţionată prin intermediul KAUST Fellowship. Acest program include acoperirea integrală a costurilor studiilor, o alocaţie lunară semnificativă, asigurare privată medicală şi dentară, cazare şi suport pentru transport.

Nici Elveţia nu este de neglijat. Cu foarte multe programe specializate pe management hotelier şi turism, universităţile din Elveţia oferă oportunităţi de practică plătită în cadrul cărora studenţii pot câştiga până la 10.800 EUR pe an.

sursa: adevarul.ro

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax