Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Titularizare 2023: ar putea fi scoase la concurs de 4-5 ori mai multe posturi. Ce variante vor fi pentru cei cu jumătate de normă

Publicat

examen profesor

Titularizare 2023: Anul viitor ar putea fi scoase la concurs de 4-5 ori mai multe posturi, iar cei titularizați cu jumătate de normă vor putea să o întregească.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că va putea fi rezolvată problema profesorilor care iau note mari la titularizare, dar nu au post titularizabil, adică cu viabilitatea mai mare de 4 ani.

Sunt multe motive pentru ca, încă de anul viitor, la titularizare să fie scos un număr de posturi, apreciez, de 4-5 ori mai mare decât anul acesta. Și atunci, gândiți-vă că se rezolvă problema pentru foarte mulți dintre colegii noștri care, așa cum spunea și doamna secretar general, iau note foarte bune la examenul de titularizare, mulți ani la rând, dar intră în categoria „reușiți – fără loc”, dar de data aceasta vor fi „reușiți – cu loc” mulți dintre ei. De 4-5 ori mai mult este o estimare, a declarat Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că sunt „65.000 de posturi care fluctuează foarte mult”.

Ministrul Educației a declarat în iulie că „este bine-cunoscută situația în care sunt candidați care obțin ani la rând peste nota 9 la examenul de titularizare, dar nu beneficiază de posturi pe care să poată fi titularizați. (…) Cu alte cuvinte, începând cu anul viitor, 2023, vor fi scoase la concurs și acele posturi care sunt cu 9, 10, 11, 17 ore, chiar dacă nu au 18 ore”.

Despre profesorii care, la un moment dat, vor putea să-și întregească norma, secretarul de stat Sorin Ion a spus că ” se vor putea titulariza pe întreaga normă atunci când găsesc această oportunitate, dar măcar pentru o parte din normă, ai o siguranță”.

Potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, postul didactic este ”este constituit din cel puțin o jumătate de normă didactică la nivelul unei unități de învățământ preuniversitar. Procedura de constituire a posturilor didactice la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar se aprobă prin ordin al ministrului educației.”

Anul acesta au fost scoase la concurs peste 5.000 de posturi titularizabile: 3.848 în mediul urban şi 1.315 în mediul rural. Ministrul Cîmpeanu a calificat „extrem de îngrijorător” numărul redus de posturi titularizabile la disciplinele la care se susțin probe scrise la examenele naționale.

Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza, profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor (pe perioadă determinată), candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax