Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Toaletarea arborilor din localități se va putea face doar sub coordonarea unui specialist. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

Lucrările de întreținere și îngrijire a spațiilor verzi sau de toaletare a arborilor din intravilanul localităților se vor putea face doar sub coordonarea unui specialist, prevede un proiect legislativ depus recent la Senat. 

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 24 mai.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la UDMR și PSD, la nivelul municipiilor, autorităţile administraţiei publice locale vor asigura administrarea şi protecţia spaţiilor verzi proprietate publică sub supravegherea unui angajat cu studii superioare de specialitate. Îndeplinirea atribuţiilor se va realiza printr-una dintre următoarele modalităţi:

a) prin structura din cadrul aparatului de specialitate;

b) prin contractarea de servicii specializate de către operatori economici;

De asemenea, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului va elabora normele tehnice pentru întreţinerea şi îngrijirea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

„Uniunea Europeană recomandă ca suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor să fie de 26 metri pătraţi. În vederea realizării acestui deziderat, printre altele, Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor oferă un cadru legislativ general pentru întreţinerea spaţiilor verzi.

Realitatea la nivelul ţării însă ne-a demonstrat că nu în toate oraşele se desfăşoară în mod corespunzător întreţinerea acestor zone. În special din cauza toaletărilor brutale, efectuate în coronamentul copacilor, se usucă foarte mulţi arbori maturi. (…) Deşi există plantări de puieţi, acestea nu înlocuiesc decât peste zeci de ani un arbore matur. Calitatea aerului din acest motiv scade continuu în oraşele noastre.

În vederea îmbunătăţirii legislaţiei, la nivelul municipiilor se doreşte ca indiferent dacă aceste lucrări se execută prin structura din cadrul aparatului de specialitate sau prin prestarea serviciilor specializate de către operatori economici, aceasta să se desfăşoare sub coordonarea şi supravegherea unui specialist, în principiu a unui inginer horticultor, în acest fel lucrările de administrare şi întreţinere a spaţiilor verzi să se desfăşoare în mod corespunzător, iar evaluarea acestora să se facă pe baza unor criterii obiective, de către un specialist. (…)

Modificarea nu face altceva decât să sublinieze importanţa efectuării corespunzătoare, sub coordonarea unui specialist a tuturor lucrărilor de întreţinere a spaţiilor verzi, pentru ca acestea să nu se restrângă din cauza abuzurilor sau a incompetenţei şi nepăsării.

În vederea asigurării că toate lucrările contractate pentru întreţinerea spaţiilor verzi se efectuează cu respectarea acestor reguli, astfel încât vegetaţia să fie ocrotită, se impune obligativitatea solicitării garanţiei de bună execuţie odată cu încheierea contractelor pentru efectuarea lucrărilor şi de prestări servicii, buna execuţie constând în aceea că vegetaţia supravieţuieşte timp de doi ani ulterior efectuării acestora”, au explicat parlamentarii, în expunerea de motive.

Potrivit acestora, este necesar să existe norme tehnice pentru îngrijirea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, elaborate unitar pe întregul teritoriu al ţării, pe baza cărora să se facă aceste lucrări.

„Atât toaletarea, cât şi celelalte intervenţii trebuie efectuate cu respectarea unor instrucţiuni stricte, astfel încât să fie benefice vegetaţiei şi să nu conducă la uscarea acesteia”, mai explică inițiatorii proiectului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate