Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Toamna se culeg viile… altora: Zece persoane din Blaj sunt cercetate după ce au furat peste 500 kg de struguri

Publicat

Zece persoane sunt cercetate pentru furt calificat după ce au fost surprinse de către jandarmi furând struguri dintr-o podgorie din împrejurimile Blajului, la sfârşitul săptămânii trecute.

În urma unui apel primit sâmbătă, 28 septembrie, în jurul orei 18.00, la numărul 0258710093, al Secţiei de Jandarmi Blaj, un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la o fermă viticolă din împrejurimile municipiului Blaj şi a surprins în incintă patru persoane care furau struguri. În urma cântăririi a rezultat cantitatea de 300 kg de struguri care a fost confiscată și înapoiată ulterior păgubitului.

Suspecţii, doi bărbaţi şi două femei, au fost identificaţi ca fiind Mircea R. (43 de ani), Cristian M. (29 de ani), Angela R. (39 de ani) şi Elena M. (30 de ani), toţi domiciliaţi în municipiul Blaj, iar pe numele acestora au fost întocmite acte de constatare, fiind suspecți de săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Cercetările vor fi continuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj.

Duminică, 29 septembrie, la ora 11.20, jandarmii au surprins în flagrant alte şase persoane care sustrăseseră 220 kg de struguri din incinta aceleiaşi podgorii. Este vorba de şase femei care au fost observate de un echipaj de jandarmerie pe strada Mugurel din municipiul Blaj în timp ce transportau mai mulţi saci. Grupul a fost oprit pentru un control de rutină, iar pe timpul verificărilor a reieşit faptul că sacii transportaţi erau plini cu struguri furaţi. În urma cântăririi a rezultat cantitatea de 220 kg de struguri care a fost returnată păgubitului.

Suspectele au fost identificate ca fiind Raluca B., Andreea L., Mihaela C., Maria M., Catiţa B., şi Melania B., cu vârste cuprinse între 23 şi 55 de ani, toate domiciliate în Blaj. Jandarmii au întocmit pe numele acestora actele de constatare a infracţiunii de furt calificat. Ca şi în cazul anterior, cercetările vor fi continuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj.

„Având în vedere că în această perioadă, de regulă, se înregistrează o creştere a numărului cazurilor de sustragere de produse agricole, atragem atenția că Jandarmeria Alba a suplimentat numărul misiunilor executate pe linia combaterii acestora. În acest sens, atenţionăm că echipajele de jandarmerie sunt pregătite să acţioneze ferm pentru depistarea vinovaţilor şi trimiterea acestora către instanţele de judecată spre a răspunde legal pentru faptele lor. Totodată, din nou facem apel la spiritul civic al cetățenilor și le indicăm să ia atitudine, nu tolereze astfel de fapte, să le semnaleze prompt la 112 deoarece împreună vom avea mult mai mult succes în demersul nostru de a-i descuraja pe cei care atentează la proprietatea publică sau privată”, a transmis purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveț.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia se pregătește pentru marcarea parcărilor din oraș. Ce locuri de parcare vor fi vopsite în verde

Publicat

parcare

Primăria Alba Iulia a cumpărat recent materiale pentru marcarea parcărilor din municipiu. De asemenea, locurile de parcare din zona stațiilor pentru încărcarea vehiculelor electrice vor fi vopsite în culoarea verde. 

Valoarea totală a achiziție este de 28.024,52 de lei, fără TVA.

Au fost achiziționate:

 • Diluant vopsea marcaj rutier – ambalat la bidoane de 18 kg – 36 buc.
 • Vopsea monocomponentă alb pe bază de apă pentru marcaj rutier, ambalată la cutii de 25 kg. – 2.000 buc.
 • Vopsea monocomponentă pe bază de solvent pentru marcaj rutier, ambalată la cutii de 25 kg – culoare verde – 150 buc.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Levente Polgar, ultramaratonistul fără o mână din Aiud, a cosit pista stadionului, pentru a putea „alerga decent”

Publicat

Levente Polgar, ultramaratonistul fără o mână din Aiud, a dat un adevărat exemplu de spirit civic.

Sportivul a cosit joi pista Stadionului Metalul din municipiu, pentru a putea „alerga decent”. 

„Azi am cosit culoarele din interior înspre exterior 1, 2, 3, 4. (…) Se poate alerga decent.

Zic să ne bucurăm de sport cât se poate. (…)

Toate sunt suportate de mine în întregime, benzină, ulei amestec, fir motocoasă, timp”, a scris Levente Polgar, pe pagina de Facebook.

sursa, foto: Facebook, Polgar Levente Ioan

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Noi investiții în infrastructura medicală, la Spitalul din Blaj. Când urmează să fie dat în funcțiune noul Ambulatoriu

Publicat

Noul Ambulatoriu din Blaj, primul din țară realizat pe fonduri europene, urmează să fie dat în funcțiune până la sfârșitul anului, a transmis joi primarul Gheorghe Valentin Rotar. 

Clădirea nouă cu 5 niveluri (demisol, parter + 3 etaje), construită la standarde europene, va avea 16 cabinete medicale cu săli de tratament. 

„Continuăm investițiile în infrastructura medicală de la Spitalul Municipal Blaj. Mai multe secții au fost reabilitate și modernizate, iar condițiile hoteliere pentru pacienții internați au crescut odată cu achiziționarea de paturi electrice noi.

În această vară au fost realizate următoarele investiții:

 • Au fost achiziționate 150 de paturi electrice, pentru secțiile Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou Născuți, Pediatrie, Medicină Internă, Neurologie, Boli Infecțioase și ATI Covid. Paturile sunt reglabile pe înălțime, secțiunile spate și picioare sunt ajustabile și permit poziționarea pentru resuscitarea cardio-respiratorie. În ultimii doi ani au fost înlocuite 85% din paturile de la Spitalul Blaj.
 • Au fost reabilitate și modernizate Secția Psihiatrie, Secția Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou-Născuți. Au mai rămas de reabilitat și modernizat secțiile Pediatrie, Interne și Boli Infecțioase, pentru care se fac deja pregătiri în acest sens.
 • A fost înlocuit acoperișul clădirii în care funcționează Secțiile Neurologie și Psihiatrie, cu această lucrare finalizându-se înlocuirea acoperișului la toate clădirile din incinta Spitalului Vechi.

Aceste investiții au fost realizate din fondurile proprii ale Spitalului Blaj, valoarea totală fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Până la sfârșitul anului va fi dat în funcțiune noul Ambulatoriu, primul din țară realizat pe fonduri europene, o clădire nouă, la standarde europene, cu 5 niveluri (demisol + parter + 3 etaje), care va avea 16 cabinete medicale cu săli de tratament.

Obiectivul nostru este ca Spitalul Blaj să ajungă cel mai bun spital de grad 4 din România, pe măsura Blajului european pe care-l construim împreună!

Investim în Blaj, investim în noi”, a scris primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

PROGRAM Festivalul Roman Apulum 2022, Alba Iulia, 12-15 august: parada armatelor antice, lupte de gladiatori și târg de sclavi

Publicat

Festivalul Roman ”Apulum”, unul dintre cele mai așteptate evenimente din Alba Iulia, se desfășoară în acest an în perioada 12-15 august.

Programul cuprinde momente spectaculoase de reenactment, dar și expoziții, prezentări de carte, tururi ghidate ale fostului castru roman, conferințe științifice și o paradă a războinicilor daci și romani. 

Participanții la festival vor avea ocazia să asiste și la simularea unui târg de sclavi.

Nu vor lipsi nici mult-așteptatele lupte de gladiatori.

PROGRAM Festivalul Roman Apulum. Traianus Optimus Princeps

Ediția a IX-a, Alba Iulia, 12-15 august 2022

Vineri, 12 august

 • Ora 16.00 – Expoziție: De la artefactul istoric la reenactmentul istoric – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
 • Ora 16.30 – Prezentare de carte – Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storiadella Medicina) – A tavola con gliantichi romani. Storia, aneddoti e tantericette per scoprire come manqiavano i nostri antenati culturali/ La masă cu vechii romani. Istorie, anecdote și multe rețete pentru a descoperi cum mâncau strămoșii noștri, Autori: Giorgio Franchetti și Cristina Conte / Muzeul Principia
 • Ora 17.00 – Conferință științifică. Prezentări: Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storiadella Medicina) La Fiquradel Medico Romano. Aspetti sociali, evidenze epigrafiche e discussionedelestrumentario/ Figura doctorului roman. Aspecte sociale, dovezi epigrafice și discuții asupra instrumentelor / Muzeul Principia
 • Ora 20.00 – Lansare de carte. Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună, autor Măcinic Darius/ Dareos – Ludus Apulensis. Ambient muzical: Laura Orian – Cafeneaua Frammʼs

Sâmbătă, 13 august

 • Orele 11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului / Esplanada Catedralei Romano Catolice
 • Orele 11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci / Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul
 • Orele 11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul) / Platou strada Militari – tabăra romană; Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor
 • Orele 12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum / Pornire de la Muzeul Principia
 • Orele 18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); VeteresMilites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia) / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 21.45-22.00 – Parada cu torțe / Strada Mihai Viteazul

Duminică, 14 august

 • Orele 10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul) / Platou strada Militari – tabăra romană; Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor
 • Orele 11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum / Pornire de la Muzeul Principia
 • Orele 11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 18.30 – 19.00 Târg de sclavi / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnicămilitară ale trupelor participante: Legiunile romane, Războinicii barbari / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 19.30-20.00 – Mare confruntare / Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Luni, 15 august

 • Orele 12.00 – Ceremonialul de închidere a festivalului. Parada trupelor / Esplanada Catedralei Romano-Catolice și Strada Mihai Viteazul

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax