Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Toate județele din regiunea Centru au o mortalitate infantilă mai mare decât media pe țară. Situația în Alba

Publicat

Toate județele din regiunea Centru, formată din Alba, Covasna, Mureș, Brașov, Harghita și Sibiu, au o rată a mortalității infantile, pentru anul 2021 (cele mai recente date disponibile), mai mare decât media pe țară – 5,2 la mie, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Naţional de Statistică-INS.

În interiorul regiunii sunt câteva disparități semnificative:

  • în județul Mureș, rata mortalității infantile a fost de 7,1 la mia de copii născuți vii
  • în județul Harghita – 6,3 la mie
  • în județul Brașov – 6 la mie
  • în județul Sibiu – 5,9 la mie
  • în județul Covasna – 5,7 la mie
  • în județul Alba – 5,6 la mie.

Din anul 2010, în cadrul Campaniei Naționale de Reducere a Mortalității Infantile, Organizația Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Centru a ţării cu 193 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 1.300.000 de Euro, la maternitățile din Aiud, Sebeș, Alba-Iulia, Brașov, Rupea, Făgăraș, Covasna, Sfântul Gheorghe, Harghita, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Mureș, Târgu Mureș, Sighișoara, Sibiu și Mediaș.

În urma solicitărilor primite de la medici și într-un context sanitar vulnerabilizat de criză și marcat de subfinanțare, Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2023 programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Centru, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 200.000 de euro.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii.

Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Date statistice:

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 dintre ei nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax