Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Toate partidele din Coaliţia de guvernare susţin comasarea alegerilor locale şi parlamentare. Manevra poate genera o criză în USL Alba

Publicat

Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, potrivit AGERPRES, că toate partidele din Coaliţia de guvernare susţin comasarea alegerilor locale şi parlamentare, în noiembrie anul viitor.

‘Comasarea alegerilor este hotărâtă de Coaliţie să se desfăşoare în noiembrie anul viitor. Toate partidele din Coaliţie susţin comasarea, dar există o condiţionalitate impusă de UDMR şi pe care am agreat-o şi noi. Şi în maxim două săptămâni se va decide. Noi am decis că alegerile parlamentare vor fi pe un principiu uninominal cu ‘cel mai bun câştigă’ şi ia colegiul şi apoi intervine un mod de compensare, pe listă, la nivel naţional, făcută de partid, dar nu vrem ca pe listă partidul să-şi treacă nişte prieteni, poate oameni valoroşi sau mai puţin valoroşi, fără să intre în bătălie electorală. Toţi care, într-o formă sau alta, vor fi pe acestă listă de compensare să fi fost în colegii. UDMR vrea să fie listă naţională. De acord, să fie listă naţională, dar toţi să fi fost în colegii. Maxim într-o săptămână se vor finaliza negocierile. Nu putem să ţinem această problemă în loc”, a afirmat Toader.
Mecanismul distribuirii în colegii

„Iată cum va fi redistribuirea în Parlament. Mecanismul este simplu. Să zicem că Parlamentul va avea 200 de parlamentari. 120 vor intra pe colegii uninominale şi 80 pe listă, ceva de genul acesta, de compensare, deci o formulă mixtă. Asta înseamnă mai puţine locuri în Parlament necâştigate prin colegii. Deci, nu vor fi colegii uninominale după numărul de parlamentari, dar cei care au candidat în colegii şi au obţinut un număr mare de voturi pot intra în Parlament pe listele de partid în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute la alegeri”, a spus Toader.

Potor şi Atanasiu nu mai pot candida şi la Parlament

Teodor Atanasiu, preşedinte PNL Alba

Posibila comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare va crea serioase probleme USL Alba, care a desemnat doi parlamentari pentru candidatura la Primăria Alba Iulia şi la Consiliul Judeţean. Cei doi candidaţi ai USL, Călin Potor şi Teodor Atanasiu nu vor mai putea, astfel, să candideze şi pentru Parlament, în cazul în care nu vor obţine voturile necesare pentru a câştiga alegerile locale. Pe de altă parte, este posibil ca desemnarea candidaţilor la parlamentare să stârnească noi tensiuni în interiorul USL Alba, unde reprezentanţii PNL şi PSD  nu au arătat că au reuşit să găsească soluţii de colaborare în lupta pentru câştigarea alegerilor locale.

Deputatul PNL de Alba, Călin Potor, consideră comasarea alegerilor o încercare bine calculată a partidelor de guvernare de a-şi crea avantaje.

“Sunt făcute nişte calcule care îi avantajează. Dacă vor pierde alegerile locale în iunie, şi le vor pierde, ce se va întâmpla cu autoritatea Guvernului până în noiembrie, când vor fi alegerile parlamentare? Se tem exact de această perioadă de timp, între iunie şi noiembrie. Prin comasare, speră să poată obţine şi la parlamentare mai mult”, a declarat Călin Potor.

În ceea ce priveşte candidatura sa la Primăria Alba Iulia, lucrurile sunt deja stabilite: în cazul în care nu va câştiga alegerile în faţa lui Mircea Hava, pentru fotoliul de primar, următoarea opţiune este postul de viceprimar cu majoritate USL în Consiliul Local, după cum spune Potor.

Întrebat dacă se reîntoarce la profesia de medic în cazul în care nu câştigă conducerea Primăriei, Călin Potor a răspuns: “Întoarcerea la profesia de medic este una dintre multele variante pe care le am în cazul în care nu voi câştiga alegerile de primar al municipiului Alba Iulia. Pot la fel de bine să fiu un viceprimar de foarte bună calitate, să lucrez cu Mircea Hava într-un tandem teribil, în care Consiliul Local să fie al Opoziţiei (pentru că asta oricum va fi, USL va lua Consiliul Local) şi eu o să fiu un viceprimar al USL, dorind să ajut cetăţenii, să rezolv problemele urbei”.

De precizat că Protocolul USL prevede ca la alegerile pentru Parlament să recandideze actualii parlamentari de Alba. În cazul în care, din diferite motive, actualii parlamentari nu vor mai putea candida pe aceste poziţii, s-a luat în calcul discutarea acestei probleme în cadrul USL Alba şi stabilirea unor candidaţi noi, din partea Alianţei, potrivit lui Potor.

Aşadar, în cazul comasării alegerilor, vor fi aleşi candidaţi USL pentru cele două locuri de deputat care vor fi lăsate libere de Teodor Atanasiu şi Călin Potor.

“Deocamdată, pentru orice schimbare în legea electorală, noi (n.r. – Opoziţia) trebuie să reacţionăm într-o modalitate în care este în avantajul partidului şi avantajul candidaţilor partidului şi ai USL-ului. Asta o sa mai discutăm. Să vedem odată modificarea cum o să o aducă în viaţă, o să fie pe asumare de răspundere, de dezbatere parlamentară?”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. atti

    luni, 24.10.2011 at 16:53

    STIAM CA PDL-UDMR-UNPR SE GANDESTE LA SMECHERI, IN FRUNTE CU BASESCU, DAR CREDEAM CA CEI DIN USL, PARASESC PARLAMENTUL DUPA FRAUDA LEGII PENSIILOR, A MUNCII.NU AU INVATAT, DE SI AU CU CE TRAI, SI DACA NU SUNT PARLAMENTARI.ASTA E RASPLATA CA NU AU GANDIT PENTRU POLULATIE CI PENTRU EI IN PRIMUL RAND.PACAT SI SPERANTA ASTA A MURIT.BASESCU VA CONDUCE TARA PANA LA VARSTA LUI ILIESCU.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax