Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Toate pensiile din România se recalculează până la sfârşitul anului. Ministrul Muncii: se analizează toate dosarele filă cu filă

Publicat

Ministrul Muncii, Marius Budăi anunţă recalcularea pensiilor până la sfârşitul anului 2022. Cele 5 milioane de dosare de pensii sunt luate filă cu filă şi separate pe perioadă contributivă, necontributivă, sporuri cu caracter permanent, sporuri fără caracter nepermanent.

”Se analizează toate dosarele filă cu filă” spune Marius Budăi, ministrul Muncii referitor la reforma recalculării pensiilor și eliminarea inechităților.

Citește și PENSII 2022: Vârsta de pensionare, redusă pentru cetățenii din 115 localități din România. Președintele Iohannis a semnat decretul

„Eu cred că ar trebui să închidem discuţiile cu Comisia Europeană cu unii care au crezut că pot condamna românii la sărăcie până în 2070 pentru că este o utopie să crezi că poţi introduce toate pensiile din România într-un procent de 9,4 şi să rezolvi inechităţile din sistem.

Pentru rezolvarea inechităţilor, avem nevoie de un cadrul legislativ, îl avem, lucrăm acum cu Banca Mondială şi Comisia Europeană la acel contract de asistenţă cuprins în PNRR şi dacă vom putea găsi elemente prin care să îmbunătăţim formula de calcul cu siguranţă o vom face, iar pasul al doilea este impactul financiar”, a declarat Marius Budăi la România TV.

„Ai nevoie de sursa bugetară pentru a rezolva inechitatile din sistem, pentru ca eu nu cred ca cineva se gândea să rezolve inechităţile prin tăierea din banii celor care au pensii mai mari şi să dea la ceilalţi, eu nu cred că se poate aşa.

În paralel, noi continuă să luăm filă cu filă toate cele 5 milioane de dosare, care sunt perioadele cu contributivitate, care nu, pentru că atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială, să putem intra în normal, cu acea formulă sau cu una îmbunătăţită.

Am analizat toate PNRR-uri din Uniunea Europeană şi nicăieri nu este prevăzut un prag, un zid de beton cu care să te izbeşte de cheltuielile sociale. Nici în PNRR-uri, nici în legislaţia naţională”, a mai spus Marius Budăi.

5 milioane de dosare de pensie analizate ”fila cu filă”

”Însă, în paralel, noi continuăm preluarea şi din cele aproximativ 5 milioane de dosare, le trecem pe toate, le luăm filă cu filă, le separăm, perioadă contributivă, necontributivă, sporuri cu caracter permanent, sporuri fără caracter nepermanent, sume de bani care au fost luate sau au făcut parte din baza de calcul şi mă refer aici la cunoscutul acord global, pentru că, atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială şi vom avea acceaşi formulă sau o nouă formulă, să putem practic să intrăm în acţiune”.

Două miliarde de lei dispăruți din Pilonul II de pensii. Cum se va clarifica situația

Referitor la banii dispăruţi din Pilonul II de pensii, circa două miliarde de lei, Marius Budăi a declarat: „Am avut o discuţie extrem de aplicată cu domnul preşedinte al ASF, domnul Nicu Marcu, care m-a asigurat că, din punct de vedere tehnic, va veni cu nişte propuneri aici, pentru a clarifica această situaţie şi, cu siguranţă când le voi avea, voi veni cu lămuriri.

Este obligaţia noastră să găsim soluţii, noi doar virăm banii în acele conturi, nu avem alte atribuţii. Domnul preşedinte analizează situaţia şi va veni cu un material edificator în curând”.

Budai: nu voi semna o reformă care să îi sărăcească pe actualii seniori ai României

La sfârșitul săptămânii trecute Budăi, a anunțat că nu va semna pentru condiționarea ca totalul pensiilor să nu depășească 9,4% din PIB, acesta susținând faptul că Guvernul României trebuie să se împotrivească unei astfel de condiționări.

„Guvernul României nu trebuie să accepte condiționarea ca totalul pensiilor să nu depășească 9,4% din PIB! Eu nu sunt de acord să semnez așa ceva!

România are peste 4 milioane de lucrători în Uniunea Europeană. Acei lucrători au fost pregătiți de statul român. Acei lucrători acum contribuie la PIB-ul Uniunii Europene.

Prin urmare ei ajută economiile europene prin banii pe care îi plătesc acolo. Nu poți să mă încorsetezi pe mine, România, care am atâția lucrători la tine, Uniunea Europeană, într-o suma fixă pentru pensii.

E o chestiune care trebuie discutată foarte clar și cu toate argumentele pe masă. Guvernul României trebuie sa se împotrivească. Ca ministru nu voi semna o reformă care să îi sărăcească pe actualii seniori ai României, dar și pe viitoarele generații până în 2070”, a spus acesta pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Laza Petrica

    luni, 25.07.2022 at 08:46

    Am 40 ani munca, deși stagiu de cotizare a fost de 30 ani și 10 luni. Diferența ptr. cine am muncit? Nu se da nimic în plus la pensie. Am lucrat în acord 11ani, 25 ani spor conducere, spor toxicitate ca am lucrat în spălătorie de spital, nu s a dat nici grupa și am o pensie de1570, mai nou sint și văduvă de 8 luni. Locuiesc la bloc 2 camere, și costul medicamentelor. ma costa 300 lunar. Am 65 ne ani.

  2. Just Us!

    luni, 25.07.2022 at 16:03

    In timp ce pensiile (plus ajutoarele sociale), mai mici de 2000 lei au fost crescute cu >70%, pensiile pe contributivitate mai mari de 2000 lei, au fost indexate cu mai puțin de 9% , fiind practic tăiate cu indicele de inflatie. Curata Discriminare dar și multă nesimțire:va îmbuibați votanții (posibili că s-ar putea sa vă ia momeala și atât, fara vot), cu ceea ce legal, este al nostru! Cu cât muncești mai eficient cu atât ești mai defavorizat! Asta-i crezul noului PNL, care nu se mai vede din c.. roșie, fiind asimilat aproape complet de aceasta?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax