Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Toate sticlele și dozele de bere vor avea ingredientele şi valorile energetice pe etichetă, în următorii trei ani

Publicat

Asociaţia Berarii României a semnat alături de Brewers of Europe un memorandum privind etichetarea ingredientelor şi a valorii energetice pe toate sticlele şi dozele de bere din Uniunea Europeană până în anul 2022, a anunţat, joi, asociaţia, potrivit Romania24.ro

Obiectivele au fost convenite în mod voluntar cu Comisia Europeană şi au fost adoptate de Adunarea Generală a Brewers of Europe în iunie 2019, precizează Asociaţia Berarii României într-un comunicat remis AGERPRES.

“Sunt încântat să fac parte din evenimentul de astăzi. Vreau să profit de această ocazie pentru a felicita toţi semnatarii pentru angajamentele de etichetare a alcoolului. Vreau să vă încurajez să continuaţi să fiţi pionieri în sectorul mai larg al alcoolului. Consumatorii au dreptul să ştie mai multe. Mulţi dintre ei îşi doresc mai multe detalii despre ce conţin băuturile şi ce înseamnă pentru sănătatea lor. Ei doresc ca aceste informaţii să fie clare şi transparente – un mesaj recurent pe care îl primim în toate activităţile noastre de sănătate publică şi siguranţă alimentară”, a declarat comisarul pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, prezent la eveniment.

Obiectivul acestui memorandum este ca organizaţiile să-şi asume responsabilitatea publică pentru declararea ingredientelor şi informaţiilor energetice pe etichetele produselor lor, în timp ce asociaţiile comerciale susţin aceste eforturi, inclusiv prin stabilirea obiectivelor sectoriale locale şi raportarea colectivă.

“Memorandumul este deschis pentru companii şi asociaţii din toate sectoarele băuturilor alcoolice, cu condiţia ca semnatarul să aprobe pe deplin acest document şi angajamentul său pentru etichetarea pe ambalaj atât a ingredientelor cât şi a valorilor energetice. Dorinţa finală este de a oferi consumatorilor informaţii inteligibile, recognoscibile, comparabile şi exacte pentru toate băuturile alcoolice”, arată asociaţia.

Treizeci şi şapte de semnatari iniţiali, inclusiv 25 de asociaţii naţionale de bere, şi-au pus astăzi numele în memorandum şi pe Brewers ‘Ambition 2022, ca parte a unui eveniment care a prezentat sute de mărci diferite de bere din toată Europa, care îndeplinesc deja cerinţele de etichetare şi demonstrează seriozitatea angajamentului şi diversitatea crescândă a unui sector european de bere care numără peste 9.500 de producători.

Din anul 2015, membrii Asociaţiei Berarii României au ales să aplice voluntar Regulamentul UE 1169/2011, referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Pe parcursul acestor patru ani, informaţia privind ingredientele a fost preluată în proporţie de 100% de către toate mărcile membrilor, faţă de media de 85% la nivel european.

Potrivit producătorilor de bere din România, valoarea energetică corespunzătoare pentru 100 ml de produs a fost deja inclusă progresiv pe etichete, fie în varianta lor tipărită, fie în varianta lor online, astfel încât consumatorul român o poate regăsi în prezent în cazul a 76% din produsele aflate în portofoliile membrilor Asociaţiei Berarii României.

Acest demers reafirmă respectul pe care producătorii locali de bere îl au pentru dreptul la informare al consumatorului român, având în vedere faptul că Regulamentul UE 1169/2011 nu se aplică băuturilor cu o concentraţie alcoolică de peste 1,2%, în consecinţă el nefiind obligatoriu pentru berea cu alcool comercializată în România.

În cei 15 ani de existenţă, Asociaţia Berarii României s-a impus atât la nivel local, cât şi internaţional, membrii săi actuali fiind importanţi producători de bere din România: Bergenbier SA, Heineken România SA, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries şi Martens, alături de microberăria Clinica de Bere. Împreună, cei şase producători furnizează 85% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociaţie fac parte şi reprezentanţi ai producătorilor de materii prime: Soufflet Malt România şi Asociaţia Producătorilor de Hamei din România.

Cele douăsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării, aparţinând membrilor Asociaţiei sunt situate în Ploieşti, Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pantelimon, Timişoara, Buzău, Braşov şi Galaţi, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca şi Timişoara.

Piaţa berii din România a înregistrat în 2018 o creştere de 3%, ajungând la un volum de 16,6 milioane hl, iar consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 85 litri. În ultimii patru ani, ambalajul de sticlă a înregistrat o creştere cu 3,65 puncte procentuale (pp), iar PET-urile au fost în scădere cu 5,83 pp.

surse: Romania24, Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax