Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Toate universitățile din România, luate la control de Ministerul Educației: Se vor verifica cazurile de hărțuire ale studenților

Publicat

Toate universitățile din România vor fi verificate de Ministerul Educației, pentru a se vedea dacă există cazuri de hărțuire sexuală și dacă au existat cum au fost analizate și soluționate de universitatea în cauză. 

Măsura vine în urma anchetei semnate de jurnalista de la site-ul de investigații Snoop.ro, Ioana Moldoveanu, care a scos la iveală modul în care unul dintre cei mai cunoscuți sociologi din România, Alfred Bulai, se comporta cu studentele sale. 

Verificarea la nivel național a fost anunțată de Ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Ce spun reprezentanții Ministerului Educației

Ministerul Educației nu tolerează, în sistemul de învățământ, nicio abatere care ar putea afecta integritatea și demnitatea umană și susține demersurile Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) pentru clarificarea și soluționarea aspectelor semnalate în spațiul public, ce vizează comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar.

Având în vedere cazurile recente semnalate în spațiul public, la solicitarea Ministerului Educației, Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) va iniția verificări la nivelul instituțiilor de învățământ superior cu privire la:

Ce cazuri se vor verifica

  • cazurile care au vizat elemente de hărțuire sexuală (sau fapte asimilate);
  • modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară și rezultatele acțiunilor întreprinse la nivel instituțional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenție.
  • Auditarea comisiilor de etică universitară va cuprinde și prezentarea inițiativelor la nivel instituțional pentru promovarea unor valori etice fundamentale, precum libertatea academică, respectiv combaterea discriminării, a abuzurilor și a hărțuirii de orice tip.

Ce spun reprezentanții Ministerului Educației că au schimbat în deontologia universitară

Suplimentar, Ministerul Educației a continuat îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei universitare, prin:

  • adoptarea Codului-cadru de etică și deontologie universitară, care interzice orice fel de hărțuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare;
  • stabilirea obligației ca instituțiile de învățământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naționale sau interne privind etica și deontologia universitară;
  • stabilirea obligației comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024-2025, activități de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică și deontologie;
  • stabilirea obligației ca universitățile să elaboreze ghiduri operaționale prin care detaliază procedurile legale și administrative privind abordarea şi soluţionarea încălcărilor normelor de etică şi deontologie universitară, precum şi a comportamentelor abuzive ale membrilor comunităţii universitare, obligație reglementată de Codul-cadru de etică și deontologie universitară.

Ligia Deca: Hărțuirea sexuală este un flagel

Ministrul Educației, Ligia Deca: ”Hărțuirea sexuală este un flagel, care are consecințe dezastruoase atât asupra victimelor, cât și asupra climatului profesional din orice organizație.

Atunci când cei care hărțuiesc sunt și în poziții care presupun încredere și autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator.

Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în față și au spus adevărul și îi încurajez pe toți cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze. În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei în mediul educațional.

Solicit universităților ca orice abatere de la normele de etică și integritate să fie aspru sancționată, asigurând protecția victimelor și asistența post-traumatică. De asemenea, vom acționa, împreună cu instituțiile abilitate și cu mediul universitar, pentru a crește acțiunile de prevenție în sistemul educațional”, a declarat ministrul Educației.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 31.07.2024 at 17:02

    Auzi la ei cu ce se ocupă ! Cu hărţuirea. Dar cu luarea examenelor în diferite feluri neortodoxe, cine se ocupă? Ca d”aia sunt atâţia absolvenţi care habar nu au ce s-a făcut în şcoală şi nu-i angajează nimeni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate