Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tone de substanţe toxice folosite pentru protecţia plantelor, confiscate de poliţişti din Alba şi alte 17 judeţe. Peste 60 de persoane, cercetate

Publicat

pol

dubă politiePeste 3.500 kilograme şi 3.720 de litri de substanţe toxice folosite pentru protecţia plantelor au fost confiscate de poliţişti, în urma unei acţiuni desfăşurate în 18 județe, pentru verificarea respectării legislației în domeniu.

Potrivit IGPR, în perioada 4 aprilie – 3 iunie, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor.

Polițiștii au acționat în județele Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea.

Poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanțe periculoase, cu sprijinul unităţilor fitosanitare, Gărzii de Mediu şi al inspectoratelor teritoriale de muncă, au efectuat verificări şi controale la 774 de agenţi economici care efectuează operaţiuni cu acest tip de produse.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 91 de infracţiuni, dintre care 73 privind protecţia mediului, 14 prevăzute de Codul Penal și 4 la alte legi speciale. Pentru comiterea acestor fapte, poliţiştii cercetează 68 de persoane.

De asemenea, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 50 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 261.700 de lei.

Ca măsură complementară, poliţiştii au indisponibilizat în vederea confiscării 3.509 kilograme şi 3.720 de litri de produse de protecţie a plantelor.

De exemplu, într-o hală din Bistriţa-Năsăud au fost descoperiţi 800 de litri de produse de protecție a plantelor (insecticide și fungicide), cu termenul de valabilitate expirat, care au devenit deșeuri. Proprietarului i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate, conform legii.

La Râmnicu Balsea, în spaţii special amenajate pentru depozitarea şi păstrarea produselor pentru protecţie a plantelor, de la două societăţi, erau depozitate ilegal 11 kilograme şi 7 litri de produse, din grupele de toxicitate “nociv” şi „iritant”, cu termenul de valabilitate expirat, devenite deşeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare. În alte zone, au fost depistate produse de protecție a plantelor neomologate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax