Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Top „Cel mai longeviv primar din Alba”: Ioan Iancu Popa a condus comuna Sântimbru timp de 22 de ani. Vezi cine urmează pe locurile 2 și 3

Publicat

Cu foarte puține zile înainte de alegerile locale, când, printre alte funcții din administrație, vom schimba sau păstra primarul orașului sau al comunei în care locuim, fără a denigra sau aprecia în mod deosebit activitatea celor care ne-au condus la nivel local, ne-am îndreptat atenția asupra celor care au făcut istorie, în mai mare sau mai mică măsură, în fotoliul de primar. Avem în județul Alba câteva exemple clare de longevitate a funcției, împreună sau separat de un partid de care se leagă sau s-a legat la un anumit moment. Dacă unii dintre aceștia, odată cu funcția și-au păstrat și orientarea politică, aceasta nu este neapărat o regulă universal valabilă, căci mulți dintre primarii noștri longevivi nici nu mai știu cu exactitate din ce parte a curcubeului politic au început, pe unde au trecut și când. Recordul în longevitate, ca primar, în județul Alba, se ridică la o perioadă neîntreruptă de 22 de ani și este deținut de primarul comunei Sântimbru, Ioan Iancu Popa. Haideți să vedem cine se plasează pe locurile doi și trei.

Pe locul întâi în județul Alba în topul celor mai longevivi și statornici primari îl găsim pe primarul comunei Sântimbru, Ioan Iancu Popa, ales în această funcție în anul 1990, pe listele PDL, pe care se află și acum. „Mă simt la fel de tânăr și de optimist ca în urmă cu toți acești ani. Am încercat să aduc comuna la standarde din ce în ce mai ridicate, am introdus gazul, apa, canalizarea, am construit diguri, locuințe sociale, cămine culturale, baze sportive”, a declarat Ioan Iancu Popa. În pragul celui de al șaselea mandat, primarul se simte la fel de energic ca la început, cu dorința de a le crea oamenilor condiții de viață bune: „Pentru ei mă bat, oamenii merită să ducă o viață bună și confortabilă”. La o privire înapoi, acesta își amintește că, în prima sa zi de primar, administrația îi părea un mister: „Nu am știut ce înseamnă toate acestea. Totul era diferit atunci, totul era dirijat, însă cu anii autonomia a reușit să își spună cuvântul, iar acum, cu fondurile europene, nu mai este atât de important din ce partid faci parte, dacă scrii corect un proiect, îl câștigi”.

Primarul orașului Alba Iulia, Mircea Hava, se află pe locul doi în Topul celor mai longevivi primari din Alba. Acesta deține frâiele orașului din anul 1996, își va încheia în câteva zile cel de-al patrulea mandat și candidează „mai motivat ca oricând”, pentru mandatul cu numărul 5. Mircea Hava face parte din categoria primarilor care nu și-au schimbat partidul, acesta fiind în toată această perioadă membru PDL. „Sunt mulțumit că am reușit să transform orașul Alba Iulia în adevăratul sens al cuvântului, să ofer condiții de locuire decente, apreciate și iubite de către majoritatea albaiulienilor. De asemenea, sunt fericit că am reușit să transform, printr-un proces major de punere în valoare, Cetatea Alba Carolina și să construiesc, pe de o parte, <marea scenă> pe care să se organizeze evenimente culturale solicitate atât de către albaiulieni cât și de turiști și, pe de altă parte, să determin în mare parte viitorul economic al orașului Alba Iulia”, spune Mircea Hava, privind înapoi. La începutul celui de-al cincilea mandat, acesta își propune să continue proiectele de dezvoltare inițiate, dar și să înceapă unele noi, să finalizeze lucrările în cartierele limitrofe (Micești, Bărăbanț, Partoș, Oarda), în Cetate, zona Mamut și multe alte zone din oraș. „Dacă v-am demonstrat că fac ce spun, puteți avea încredere că voi face și în continuare”, a adăugat Mircea Hava.

Unul dintre cei mai longevivi edili cu care se mândresc liberalii din județul Alba este Constantin Jinar, primarul comunei Șugag. Constantin Jinar este membru al PNL din anul 1991 și primar al comunei Șugag din anul 2000. „Mă simt încă foarte bun de lucru, sigur pe mine, nu am îmbătrânit și nici nu am obosit. Îmi amintesc că, în prima zi, aveam unele emoții, mai ales că veneam dintr-un alt mediu, aveam un service auto la domiciliu și lucram ca economist”, afirmă Jinar, după trei mandate de primar. Cu forțe la fel de viguroase, acesta se pregătește pentru un al patrulea mandat, în care își propune să finalizeze proiectele începute deja, de dezvoltare și înfrumusețare a satelor, prin care va continua să modernizeze și să asfalteze drumuri, să reabiliteze muzeul și Centrul de Primire a Persoanelor Vârstnice din comună și va încerca să achiziționeze câteva utilaje pentru zona de munte.

Romulus Raica, primarul comunei Galda de Jos este, de asemenea, unul dintre cei mai longevivi primari din județ. Acesta conduce comuna din anul 2000, iar, la sfârșitul celui de-al treilea mandat, acesta se autodescrie ca fiind „obosit”. Cu toate acestea, adică „chiar dacă e obosit”, va candida din nou, pentru că își dorește să continue ce a început, să finalizeze lucrările la reţeaua de apă-canal și la străzi. În anul 2000, Raica și-a început cariera de primar din partea PNȚCD, însă, ulterior, „nu mai știe exact când”, a trecut la PSD, iar apoi la PNL.

Pe data de 10 iunie, duminică, ziua în care cetățenii vor decide în ce măsură au dat roade eforturile candidaților la primăriile din județ, de-a lungul anilor sau în campania electorală, vom vedea ce modificări se vor face în topul celor mai longevivi primari din județ și în ce direcție se vor îndrepta cei plasați astăzi în formula pe care v-am prezentat-o.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Vasile Contribuabil

    vineri, 08.06.2012 at 12:30

    Ajunga-va hotilor !!! ziceti ca ati facut si ati dres , minciuni gogonate . va dau eu raspunsul final : Ati furat cit ati vrut voi ! Primarul de la sintimbru nu a fost in stare ca din anul 1990 decind se bate cu caramida in piept sa faca un grup sanitar ( WC ) in cladirea primariei , incit am ajuns in anul 2012 si va rog sa mergeti sa vedeti ce WC au in curtea primariei , de ti-e groaza sa mergi sa-ti faci necesitatile , dar el acasa adica dl. primar are baie cu toate cele necesare … Am spus tot . Omul sfinteste locul … ! Iar acum vrea sa-l mai alegeti inca 4 ani .
    Oameni buni asta doar cioban la oi ar merita sa fie , nu primar .

  2. cetatean...

    miercuri, 13.06.2012 at 09:54

    @vasile … SA MORI DE CIUDA !!!! …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax