Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Topul celor mai profitabile bănci din România: Tot sistemul bancar a înregistrat profituri record în primul semestru din 2022

Publicat

Profit record pentru băncile din România în primul semestru al anului 2022. În primele şase luni ale anului, sistemul bancar a câştigat 4,8 miliarde de lei, în creştere cu 15% față de 2021. Banii provin din dobânzi iar clientul principal este statul care a contractat cele mai mari împrumuturi.

Băncile din România au raportat pentru primul semestru (S1) din 2022 preponderent profituri în creştere faţă de S1/2021, în condiţiile majorării creditării şi creşterii veniturilor odată cu ascensiunea dobânzilor, după saltul ROBOR, dar şi ca urmare a scăderii costului riscurilor şi a provizioanelor.

Băncile ”au sărit calul cu ROBOR” și au făcut profituri uriașe

Remarca guvernatorului BNR Mugur Isărescu că băncile au „sărit calul“ cu ROBOR a început să se vadă în cifrele privind câştigul record al băncilor din S1/2022, de circa 5 mld. lei, şi se va vedea şi în profitul băncilor din trimestrul trei, când ROBOR a explodat la 7% şi apoi la 8% scrie businesmagazin.ro.

Potrivit site-ului CursdeGuvernare.ro, care citează datele BNR, profitul este aproape dublu faţă de 2019. Peste două treimi din veniturile băncilor provin din dobânzi, iar principalul client este chiar statul român, cu o nevoie de creditare în creştere în ultimul an.

Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în S1/2022 BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen, cu câştiguri cumulate de peste 2,5 mld. lei, adică mai mult de jumătate din câştigul total al sistemului. Iar dacă adăugăm şi Raiffeisen şi UniCredit şi punem împreună câştigurile celor mai profitabile cinci bănci din România se depăşeşte 3,5 mld. lei, adică peste 75% din câştigul total al sistemului românesc.

Topul băncilor în semestrul 1 din 2022: cine are cel mai mare profit

BCR este lider în topul celor mai profitabile bănci mari a fost în primul semestru din acest an , a doua cea mai mare bancă după active, care a obţinut un profit net de peste 1 mld. lei, în creştere cu 51% faţă de S1/2021.

Pe locul 2 în topul băncilor profitabile a fost Banca Transilvania, care conduce clasamentul instituţiilor de credit după active, banca raportând un câştig net de 907 mil. lei, cu 1% peste câştigul din S1/2021.

Podiumul topului băncilor mari profitabile este completat de BRD-Societe Generale, care a obţinut în S1/2022 un profit net de aproape 617 mil. lei, în scădere cu 2% faţă de rezultatul din S1/2021.

Locul 4 în topul băncilor profitabile din S1 îi revine Raiffeisen Bank, a cincea bancă de pe piaţa locală după active, care a înregistrat un profit net de 602 mil. lei, cu 50% peste câştigul din S1/2021.

UniCredit Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului italian cu acelaşi nume, ocupă locul 5 în topul profitabilităţii, în con­diţiile în care a raportat pentru S1/2022 un profit net de circa 400 mil. lei (81 mil. euro), în scădere cu aproape 9% faţă de S1/2021.

Toate băncile din România sunt pe profit

Întregul sistem bancar, format din 34 de bănci, a încheiat S1/2022 cu un profit record, de aproape 5 mld. lei, peste câştigul din S1/2021.

Câştigurile mari obţinute de bănci au fost, în general, corelate şi cu ascensiunea creditării şi a economiei. În plus, în acest an dobânzile au intrat pe o pantă ascendentă.

Economia a avt în S1 un avans surprinzător, de 5,8%. Creditul privat, cea mai importantă sursă de finanţare a economiei reale, a continuat să crească în S1/2022, viteza medie de creştere a împrumuturilor fiind de 16%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax