Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tot ce trebuie să știți despre deplasarea cu autoturismul în străinătate cu mașina personală, de serviciu sau închiriată

Publicat

sofer volan

Intenționați să călătoriți cu mașina în altă țară din UE? Sau doriți să închiriați o mașină pe durata șederii în străinătate?

Rețineți că regulile de circulație diferă de la o țară la alta. Asigurați-vă că aveți un permis de conducere valabil și o asigurare auto corespunzătoare.

Comisia Europeană a transmis pe siteul propriu o serie de precizări legate de călătoria rutieră în interiorul UE.

Mai jos, regăsiți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a conduce un autoturism în Europa.

Permisul de conducere

Dacă permisul v-a fost eliberat de o țară din UE, îl puteți folosi peste tot în UE.

Înainte de plecare, asigurați-vă că permisul este încă valabil. Dacă permisul expiră pe durata unei călătorii în străinătate, acesta își pierde automat valabilitatea și s-ar putea să nu fie recunoscut în alte țări.

Atenție! Nu puteți conduce în altă țară cu un permis sau un certificat provizoriu.

În atenția adolescenților: În unele țări din UE restricții de vârstă pentru anumite categorii de vehicule.

Caz real

  • Sofia are 14 ani și a obținut în Italia un permis pentru moped. Ea ar dori să meargă cu mopedul și în Belgia, dar acolo vârsta minimă este de 16 ani.
  • Prin urmare, Sofia va trebui să aștepte să împlinească 16 ani, înainte de a putea circula legal cu mopedul în Belgia fără a trebui să susțină un examen de conducere.

Permise eliberate în UE în schimbul unui permis dintr-o țară terță

Dacă ați înlocuit permisul eliberat de o țară din afara UE cu un permis european din țara în care locuiți în prezent, îl puteți utiliza pentru a conduce peste tot în UE.

Permise de conducere eliberate de țări din afara UE. Permis de conducere pierdut sau furat

Dacă doriți să conduceți în UE cu un permis eliberat de o țară din afara Uniunii, contactați autoritățile din țara pe care o vizitați sau ambasada ori consulatul țării dumneavoastră din statul respectiv.

Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat permisul de conducere în timpul unei călătorii în străinătate, contactați poliția locală și consulatul sau ambasada țării dumneavoastră pentru a raporta această situație.

Consulatul va lua legătura cu autoritățile naționale care v-au eliberat permisul de conducere (pentru a verifica dacă acesta nu era restricționat, suspendat, anulat sau revocat).

Pe baza informațiilor primite de la consulat, poliția v-ar putea elibera un document provizoriu care vă permite să conduceți pentru scurt timp în țara în care vă aflați.

Vă puteți înlocui permisul doar în țara în care aveți reședința obișnuită.

Permisele și certificatele provizorii eliberate pentru a înlocui temporar permisele pierdute sau furate nu sunt în mod automat recunoscute în alte țări din UE.În acest caz, cele 27 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Deplasarea în străinătate cu mașina de serviciu

Mai puțin de 6 luni

Dacă munca dumneavoastră implică deplasări periodice dintr-o țară a UE în alta, este bine să știți că puteți fi oprit de poliție pentru un control.

Poliția vă poate cere o copie a contractului de muncă sau o dovadă a activității pe care o prestați în țara respectivă, în special dacă trebuie să conduceți pe timpul nopții sau în week-end.

Peste 6 luni

Dacă trebuie să rămâneți în altă țară timp de peste 6 luni și să folosiți mașina de serviciu din țara de origine în tot acest timp, ați putea obține o derogare de la normele privind înmatricularea.

Contactați din timp autoritatea națională competentă pentru a afla dacă acest lucru este posibil.

Împrumutarea / închirierea mașinii de serviciu

Chiar dacă puteți utiliza temporar mașina de serviciu în altă țară din UE, nu aveți voie să o împrumutați sau să o închiriați altcuiva (de ex. soției sau copiilor).

În unele țări ar putea exista excepții de la această regulă, atâta timp cât utilizarea mașinii de serviciu de către o altă persoană este menționată în contractul de muncă. Contactați înainte autoritatea națională de înmatriculare.

Conducerea unei mașini închiriate în altă țară

Dacă intenționați să vă deplasați cu mașina închiriată în mai multe țări, informați firma de închirieri în momentul în care faceți rezervarea.

Dacă vă permite să mergeți cu mașina în altă țară decât cea vizitată, firma trebuie să vă furnizeze documentația corectă a vehiculului, asigurarea și defalcarea aferentă.

Dacă locuiți în UE și închiriați o mașină într-o țară din afara Uniunii, cum ar fi Elveția, se aplică reguli speciale atunci când conduceți în țările UE.

Dacă intenționați să călătoriți cu mașina închiriată nu doar în țara terță respectivă, ci și în țări din UE, de exemplu dinspre Elveția către Franța, Germania, Austria sau Italia, trebuie să informați din start firma de închirieri auto.

Aceasta vă poate pune la dispoziție o mașină înmatriculată în UE, care să respecte normele vamale europene.

Majoritatea firmelor de închirieri auto din Elveția pun la dispoziția rezidenților din UE mașini cu numere de înmatriculare UE, care respectă legislația vamală a Uniunii.

Pentru informații sigure, contactați totuși firma de închirieri auto.

Aceasta trebuie să se asigure, în același timp, că mașina respectă legislația vamală și rutieră din țara în care mergeți. De exemplu, în multe țări anvelopele de iarnă sunt obligatorii în anumite luni ale anului.

Verificați informațiile privind siguranța rutieră când mergeți în altă țară din UE.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax