Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Tradiții presecane”, în a doua zi de Paște, la Presaca Ampoiului. Program artistic și concurs

Publicat

Devenit deja tradiție, în a doua a zi de Paște la Presaca Ampoiului se organizează „Tradiții presecane”. Evenimentul se află anul acesta la cea dea XIII-a ediție și va fi organizat la Căminul Cultural din localitate. Vor avea loc diferite concursuri, dar și un spectacol de muzică populară susținut de Dina Vararean, Floricia Moga, Claudia și Viorel Ştef.

„Imediat după terminarea Liturghiei, localnicii și turiștii sunt așteptați să participe la obiceiuri populare foarte vechi. „Pomeana Copiilor”, un obicei unic în țară, se desfășoară în curtea Bisericii, și constă în punerea de colăcei pe două rânduri, femeile din sat aducând ouă roșii, colorate şi cu diferite picturi pe ele punând câte unul în mijlocul fiecărui colăcel. Apoi cei prezenți vor putea participa  loc un concurs de ouă cu premii acordate de un juriu.

Copiii din sat se pun în genunchi în faţa fiecărui colăcel cu oul pus pe el, la capătul acestor rânduri aflându-se o masă cu colaci şi vin făcându-se o slujbă de sfinţire a acestor ouă şi colăcei de către preotul bisericii. La final fiecare copil îşi va lua  colăcelul cu ou” au transmis oragnizatorii.

După-amiază de la ora 16.00, Primaria comunei Meteș organizează un spectacol folcloric. Pe scena Căminului Cultural din Presaca Ampoiului vor fi prezenți interpreții de muzica populară: Dina Vararean, Floricia Moga, Claudia si Viorel Stef.

„Manifestările sărbătoreşti au o importanță culturală și de socializare pentru fiecare dintre noi. La Presaca Ampoiului este o sărbatoare devenită tradiție, de o însemnatate specială atât pentru presecani cât și pentru noi ca și administrație. În fiecare an încercăm să păstrăm tradițiile comunei, deoarece acestea sunt identitatea noastră culturală. Vă așteptăm, să fiți parte activă a Sărbătorii “Tradiții presecane” și având în vedere ca această sărbatoare este a doua zi de Paste, am și o urare pentru consătenii mei: Vă doresc să petreceți cu bucurie Sfintele Sărbători de Paști, alături de cei dragi și să vă bucurați de aceste momente minunate. Ce îmi doresc cel mai mult și vă doresc și vouă este pacea! Pacea în suflete, pacea între oameni și pacea în lume. Vom spune cu toți: “Hristos a Înviat!” și aștept cu drag să răspund cu salutul creștin “Adevarat a Înviat!”. Sărbători fericite!, a declarat primarul comunei Meteș, Dan Cosmin Opruța!

VEZI:  URĂRI DE PAŞTE 2018 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax