Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tradiţii, spectacole folclorice şi voie bună, în a doua zi de Paşte, la Presaca Ampoiului şi Lunca Ampoiţei. PROGRAM

Publicat

traditii presecane 2019

În a doua zi de Paște, tradiţiile şi obiceiurile sunt reînviate în comuna Meteş, prin două evenimente ce se vor desfăşura la Presaca Ampoiului şi la Lunca Ampoiţei.

Devenit deja tradiție, în a doua a zi de Paște la Presaca Ampoiului se organizează „Tradiții presecane”. „Imediat după terminarea Liturghiei, localnicii și turiștii sunt așteptați să participe la obiceiuri populare foarte vechi. „Pomeana Copiilor”, un obicei unic în țară, se desfășoară în curtea Bisericii, și constă în punerea de colăcei pe două rânduri, femeile din sat aducând ouă roșii, colorate şi cu diferite picturi pe ele punând câte unul în mijlocul fiecărui colăcel. Apoi cei prezenți vor putea participa loc un concurs de ouă cu premii acordate de un juriu.

Copiii din sat se pun în genunchi în faţa fiecărui colăcel cu oul pus pe el, la capătul acestor rânduri aflându-se o masă cu colaci şi vin făcându-se o slujbă de sfinţire a acestor ouă şi colăcei de către preotul bisericii. La final fiecare copil îşi va lua colăcelul cu ou”, potrivit organizatorilor.

Urmează spectacol la Căminul cultural, unde Delia Jude şi formaţia “Dor” vor întreţine atmosfera.

Spectacol folcloric va fi şi la Lunca Ampoiţei, de la ora 18.00. Vor cânta la căminul cultural Ghiţă Groza, Floricica Moga, Delia Jude, Mărioara Păucean, Nicolae Flaviu Cristea, Florina şi Oana Bogdan, Cheţa Crişan şi Ansamblul Folcloric al comunei Meteş. Anterior, de la ora 16.00, va fi oficiat Sfântul Maslu la Biserica “Sfântul Gheorghe” din Lunca Ampoiţei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax