Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Trafic rutier de iarnă pe drumurile din Alba: Recomandări de la Poliţie, DRUMURI îNCHISE şi amenzi

Publicat

drumuri zapada Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe majoritatea arterelor rutiere din judeţul Alba, trasmit poliţiştii de la IPJ şi recomandă şoferilor să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor, îndrumările agenţilor de circulaţie şi să-şi echipeze în mod corespunzător autovehiculele. Totodată aminteşte interdicţia de a pătrunde pe drumurile închise circulaţiei pe timp de iarnă.

Având în vedere prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie, iminenţa producerii de polei şi a căderilor de zăpadă ce sunt anunţate pentru perioada imediat următoare, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă tuturor participanţilor la traficul rutier:

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 3157566, 3186609 sau 3186631 ale Comandamentului Central de Iarnă;

Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);

Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul.

Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;

Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;

Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;

Verificaţi periodic acumulatorul acestuia;

Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenta frâna de motor;

În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz;

Potrivit prevederilor legale, au obligaţia de a-şi echipa autoturismele cu anvelope de iarnă, în condiţiile în care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

În cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi a celor de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, autovehiculul trebuie echipat cu anvelope de iarnă pe axele de tracţiune şi să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenţie care este sancţionată între 9 şi 20 puncte amendă, (945 şi 2.100 lei), sancţiunea contravenţională fiind însoţită de reţinerea certificatului de înmatriculare.

Totodată, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba informează că traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe majoritatea arterelor rutiere din judeţul Alba şi reaminteşte conducătorilor auto că în conformitate cu prevederile art. 101 al. 3 pct. b din OUG 195/2002 „nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public”, reprezintă contravenție şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 6 şi 8 puncte amendă (între 630 şi 840 lei) iar ca măsură complementară, permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

În judeţul Alba sunt două drumuri naţionale închise circulaţiei rutiere, pe timp de iarnă, după cum urmează:

DN 67 C, de la kilometrul 67+400 de metri, până la kilometrul 79 +200 de metri (pentru perioada 15 noiembrie 2015 – 15 mai 2016);

DN 1 R între Albac – Horea – Mătişeşti – Beliş este închis circulaţiei rutiere între kilometri 58 + 550 metri şi kilometrul 62 , începând cu data de 15 noiembrie 2015 până în 15 martie 2016.

Reprezentanţii SDN Alba au acţionat cu trei autoutilaje şi a răspandit 10 tone material antiderapant pe DN74, DN74A, DN75, DN1R.

Joi dimineaţa, ningea în Munţii Apuseni, pe DN 75 şi DN 1R (Scărişoara).

În ceea ce priveşte drumurile judeţene, s-a intervenit cu utilaje şi material antiderapant, inclusiv cu autospeciale dotate cu lamă pe tronsoanele unde zăpada pe carosabil era de 5-10 cm. Astfel de cazuri au fost în zona Fărău – Ocna Mureş şi Roşia Montană – Gura Roşiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax