Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Traian Băsescu la Alba Iulia: Este momentul pentru referendum privind unirea cu Republica Moldova. Fostul preşedinte spune că se înscrie în PMP

Publicat

basescu

traian basescu PMP_alba IuliaFostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat duminică, la Alba Iulia, că “şansa Republicii Moldova de a ajunge în Uniunea Europeană e unirea cu România” şi că ar trebui organizat un referendum în cele două ţări. De asemenea, a spus că probabil din toamnă se va înscrie în PMP.

Traian Băsescu a fost invitat la Conferinţa regională Centru a Partidului Mișcarea Populară, ce a avut loc, duminică, la Alba Iulia.

În opinia lui Băsescu, obiectivul de țară al României ar trebui să fie unirea cu Republica Moldova.

„Dar, dacă vă uitați la următorul obiectiv de țară pe care îl propun actualele partide și mă refer la PSD și la PNL, am constatat că nu de la partide, dar de la Cotroceni a venit proiectul de țară: să intrăm în zona euro. Oameni buni, ceva mai ridicol nu am auzit. E obligație din tratatul de aderare, nu poate fi obiectiv de țară. Obiectivul de țară al acestui partid trebuie să fie unirea României cu Republica Moldova”, a declarat Băsescu.

Acesta a precizat că România și-a asigurat securitatea prin intrarea în NATO, iar că acum „trebuie să ne ocupăm și de corectat erorile istoriei”.

basescu_PMP alba Iulia „România de azi nu mai poate accepta să trăiască după un tratat stabilit de doi criminali, Stalin și Hitler, și semnat de alți doi criminali: Ribbentrop și Molotov. Noi trăim după acest tratat azi, acest acord care i-a împărțit pe români în două state. Ori, PMP trebuie să își propună ca obiectiv reunificarea țării”, a argumentat Traian Băsescu.

„Foarte mulți au tentația să spună că pentru România e un efort poate prea mare, iar pentru Republica Moldova e o favoare pe care noi le-am face-o. În mod egal, ambele țări sunt interesate și ar fi ajutate de o astfel de unire. România își mărește greutatea în interiorul NATO și UE, Republica Moldova poate scăpa mai ușor de calvarul tranziției, care, așa cum se prefigurează lucrurile ca urmare a evenimentelor din Ucraina, nu se va termina niciodată. Republica Moldova nu e în fața unei garanții că după un timp va deveni membră a UE”, a mai spus fostul președinte.

„Șansa Republicii Moldova de a ajunge în Uniunea Europeană e unirea cu România”, a adăugat el, menționând că „politicienii români nu au curaj să vorbească despre acest subiect, iar cei din Republica Moldova au și mai puțin curaj”.

„I-am spus și lui Voronin, și lui Ghimpu, și lui Timofti că asta e soluție de viitor pentru ambele state”, a mai spus Traian Băsescu.

basescu pmp alba iulia 1 Fostul președinte a argumentat și că România trebuie să lupte ca limba română să fie mai prezentă între granițele Republicii Moldova, să nu reducă numărul de burse acordat elevilor și studenților, dar nici să nu îngreuneze acordarea cetățeniei.

„Consider că e momentul potrivit să discutăm subiectul, să pregătim o ofertă pentru Guvernul și Parlamentul din Republica Moldova, e momentul potrivit să pregătim un referendum în cele două țări”, a subliniat Traian Băsescu.

De asemenea, la finalul discursului său la reuniunea PMP, Băsescu a spus că probabil se înscrie în acest partid din toamnă.

„Aș încheia asigurându-vă că, după ce am fost la conferința regională de la Timișoara, de la Galați, de la Iași, de la Pitești și aici la Alba, probabil că, din toamnă, nu voi fi numai partenerul dumneavoastră, ci mă voi înscrie în partidul dumneavoastră”, a afirmat Traian Băsescu.

La Conferința Regională Centru a PMP au participat în jur de 700 de delegați din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

surse: agerpres, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax