Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Traian Berbeceanu, ACHITAT, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare cu executare. Decizie la Înalta Curte

Publicat

ioan muresan traian berbeceanu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat joi, 30 iunie, primele sentinţe în dosarul comisarului Traian Berbeceanu şi al acuzatorilor săi. Potrivit deciziei instanţei, fostul comandant al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu a fost achitat, iar fostul procuror şef de la DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, a primit 7 ani de închisoare.

Este prima decizie în dosarul în care sunt judecaţi fostul şef BCCO Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu şi fostul procuror şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan. În această cauză mai sunt judecaţi un poliţist, un alt procuror precum şi oameni de afaceri.

Prin decizia instanţei, Traian Berbeceanu a fost găsit nevinovat în cazul acuzaţiilor de luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013.

Fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă, fapte de care l-au acuzat procurorii DNA.

Fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost condamnat la doi ani cu executare pentru complicitate la represiune nedreaptă.

Ofiţerul Alin Mirel Muntean a fost condamnat la patru ani cu executare.

Gheorghe Rusu, cel despre care procurorii susţin că l-ar fi mituit pe Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare pentru evaziune fiscală. Anca Rusu, Ion Vasile Urs şi Mihai Mihalache au fost achitaţi.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă sau executorie. Poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată separat: lotul ”Berbeceanu” de către DIICOT la Tribunalul Bucureşti, iar lotul ”Mureşan” de către DNA la ÎCCJ.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât conexarea celor două dosare în care este implicat fostul şef al BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu. Dacă într-unul dintre cazuri, acesta este parte civilă, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi fostul procuror Nicolaie Cean, respectiv poliţistul Alin Muntean sunt inculpaţi, în al doilea dosar, este inculpat alături de alte persoane din Hunedoara.

Dosarul a rămas să fie judecat, atât pe fond cât şi în apel, la ÎCCJ, iar, după doi ani, prima decizie a fost pronunţată în 30 iunie 2016.

În acest timp au fost audiaţi aproximativ 100 de martori, o parte dintre inculpaţii care au dorit să mai facă declaraţii suplimentare şi au fost administrate mii de pagini de probe, atât în apărare cât şi în acuzare.

Acuzaţiile pentru cei trei inculpaţi trimişi în judecată de către DNA sunt, în principal, că ar fi fabricat probe împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu astfel încât acesta să poată fi cercetat penal şi, în final, înlocuit de la conducerea BCCO Alba Iulia.

Pentru procurorul Ioan Mureşan, acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual; pentru procurorul Nicolaie Cean – complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie; pentru ofiţerul de poliţie Alin Muntean – abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Reamintim că după probele despre care acuzaţiile sunt că ar fi fost fabricate, Berbeceanu a fost reţinut şi, ulterior arestat preventiv, pentru ca, în final, să fie trimis în judecată de către DIICOT. Este vorba despre declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri; declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Traian Berbeceanu; declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate; declaraţia inculpatului Nicolaie Cean audiat cu identitate protejată; procese-verbale întocmite de inculpatul Alin Muntean, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat; documente fără relevanţă probatorie.

Martorii folosiţi la instrumentarea dosarului şi-au modificat semnificativ declaraţiile în instanţă, susţinând că au fost forţaţi să afirme lucruri neadevărate despre comandantul BCCO Alba Iulia.

Acuzaţiile DIICOT

Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare. Alături de acesta au mai fost deferiţi justiţiei, de către structura centrală a DIICOT, Gheorghe Rusu şi Anca Rusu, pentru dare de mită, spălare a banilor, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, respectiv Ion Vasile Urs, acuzat de complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la infracţiunea de spălare a banilor şi mărturie mincinoasă şi Mihai Adrian Mihalache, acuzat de mărturie mincinoasă.

Berbeceanu este acuzat, în principal, că, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte inculpaţii Gheorghe Rusu, Dorin Eugen Ioan Cupeţiu şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat în valoare de aproximativ 20.000 de euro, de la Gheorghe Rusu şi Anca Rusu, pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către cei menţionaţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora de către DIICOT.

De asemenea, în perioada mai – octombrie 2012, Berbeceanu ar fi divulgat inculpatului Cupeţiu, prin intermediul inculpatului Gheorghe Rusu, împrejurarea că în data de 10 mai 2012 se vor efectua percheziţii la domiciliile inculpaţilor Dorin Eugen Ioan Cupeţiu, Dan Balint, Călin Udrea şi Dorin Şionei. Comisarul şef a respins acuzaţiile şi a solicitat instanţei să fie declarat nevinovat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax