Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: „Trăind cu Tradiţiile. Cununa Grâului – salvarea spiritului locului”: Ateliere de patrimoniu, expoziții și filme documentare, în perioada 25-29 august

Publicat

O nouă ediţie a proiectului cultural „Trăind cu Tradiţiile. Cununa Grâului – salvarea spiritului locului”, organizat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţia „Tradition Group” se desfăşoară în perioada 25-29 august 2012. Proiectul are în vedere organizarea de ateliere de patrimoniu, vernisajul unei expoziţii temporare şi lansarea unui catalog, precum și vizionare de filme documentare, ateliere pentru copii și vizite de studiu.

Activităţile au început sâmbătă, 25 august, ora 10.00, în cadrul Muzeului Satului din Bucerdea Vinoasă, cu atelierele dedicate custozilor Expoziţiilor etnografice, având ca teme „Muzeele, sursă de educaţie pentru cultură”, „Introducere în educaţia muzeală”, „Nevoi ale comunităţii – Nevoi ale individului”,  „Metode interactive de educaţie în muzee”, „Programe de voluntariat”. Instruirea în cadrul acestor ateliere a fost asigurată de specialişti din cadrul Centrului de Pregătire Profesională în Cultură din Bucureşti, instituţie parteneră a proiectului.

UPDATE: „Devenite deja întâlniri eficiente şi plăcute pentru cei 31 de custozi participanţi din cadrul Reţelei Expoziţiilor etnografice, contactul cu formatori ai unor instituţii abilitate, exemplele descoperite prin exerciţii, au facilitat formarea unor percepţii, opinii şi abilităţi legate de gestionarea bunurilor, de valorificarea patrimoniului, dar mai ales de integrarea diferitelor categorii de oameni în activităţile practice din spaţiile expoziţionale. Partea practică a activităţilor a fost continuată însă şi a doua zi prin intermediul atelierelor pentru copii: împletit cununi şi modelaj produse tradiţionale, la care au fost prezenţi copii de la Şcolile Săliştea, Cricău, Bucerdea Vinoasă, dar şi din afara judeţului, respectiv judeţul Vâlcea. Parcurgerea corectă a tuturor etapelor din cadrul acestor ateliere aplicative, contactul deschis cu aceşti copii, ia convins de uşurinţa şi impactul extraordinar al acestor genuri de activităţi în care „obiectul atins” este un mesager mult mai profund al înţelegerii noţiunii de patrimoniu, tradiţie, obicei, pentru generaţia tânără. De asemenea, diversitatea costumelor populare, contactul cu dialectele zonelor de provenienţă a custozilor, au fost de un farmec aparte pentru copii participanţi. Activităţile copiilor s-au finalizat cu expunerea obiectelor realizate, dar şi cu recompense în concordanţă cu tematica abordată, precum turtă dulce, puzzle şi magneţi. Alături de aceste activităţi practice ziua de 25 august a avut un plus de valoare mai ales prin deschiderea vernisajului expoziţiei temporare Prezența grâului în obiceiurile, credinţele și practicile populare româneşti din județul Alba şi lansarea catalogului Din patrimoniul culinar…preparate din grâu şi făină. Satul românesc din secolul al XXI-lea nu mai este satul de dinainte de război, este un sat care a suferit o transformare ireversibilă a condiţiilor de viaţă rurale. După ce anterior a fost exemplificat drumul bobului de grâu, fiind astfel evidenţiată una dintre cele mai importante şi vechi ocupaţii, cultivarea cerealelor, expoziţia ar fi fost incompletă fără cunoaşterea prezenţei acestui aliment în etapele importante ale însoţirii prin viaţă prin obiceiurile din ciclul vieţii omului, obiceiurile de peste an, grâul în spaţiul sacru, toate păstrate în memoria colectivă, fără însă să se mai cunoască caracterul lor de ritualuri simbolice, interdicţiile, toate acestea fiind abandonate treptat.

Grâul nu este doar alimentul atât de necesar, chiar mai mult pomenirea sa apare şi în rugăciune întruchipând hrana spirituală. Astfel, indiferent de forma, compoziţia sau denumirea sa: pupuri, colaci, pupăză, plăcintă, pogăci etc. grâul însoţeşte în mod constant şi necesar omul în marile momente ale vieţii: naşterea, (ursitori, botez), nuntă, moarte. Dacă la nuntă colacul miresei este un însemn al belşugului, fertilităţii, norocului în viaţă, în ritualurile trecerii, la ursitori şi pomană, prezenţa grâului are simboluri care îndulcesc trecerea omului prin viaţă. De la ritualuri complicate sau obiceiuri banale prin frecvenţa – a nu se arunca pâinea că e păcat – prezenţa grâului ne marchează zi de zi în mod mai mult sau mai puţin conştient întreaga existenţă.

Expoziţia a fost completată şi de lansarea catalogului Din patrimoniul culinar …..preparate din grâu şi făină, rezultat al muncii de echipă desfăşurate de Muzeul Naţional al Unirii şi Consiliul judeţean Alba împreună cu aceşti custozi ai expoziţiilor etnografice. Seara a fost încheiată de vizionările de filme documentare la care au participat copiii”, au transmis organizatorii.

În viitor, activităţile proiectului vor fi continuate prin vizita de studiu în judeţul Tolna, înfrăţit cu judeţul Alba, din Ungaria, în scopul exemplificării şi învăţării metodelor interactive de educaţie în muzee şi de funcţionalizare a unei reţele.

Parteneri în organizarea proiectului: Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, Muzeul Naţional al Agriculturii, Asociaţia „Prietenii Muzeului Unirii” şi Parohia ortodoxă Bucerdea Vinoasă.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax