Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Transportatorii rutieri, în grevă japoneză, pe drumurile din Alba. Traficul a fost îngreunat din nou, pe DN1, zona Alba Iulia – Sebeş

Publicat

camioane Transportatorii rutieri au început manifestările de protest sub forma grevei japoneze prin care circulă zilnic o oră cu 30 km/h oriunde se află în România, nemulţumiţi de tarifele RCA. În judeţul Alba, după ora 11.00, camioanele au îngreunat traficul rutier şi aşa aglomerat între Alba Iulia şi Sebeş, dar şi pe autostradă, până la Cunţa. Acţiuni similare au avut loc şi săptămâna trecută.

Protestatarii au anunţat că vor continua acţiunile până când asigurarea obligatorie auto ajunge la nivelul maxim de 4.907 lei/an.

Dumitru Blaga, reprezentantul Asociaţiei operatorilor de transport rutier Apulum, a precizat pentru Alba 24 că la protest au participat câteva zeci de autovehicule. „S-a mers cu viteză de 10 km/h între Sebeş şi Alba Iulia, pe DN1 şi cu până la 30-40 km/h pe autostradă până la Cunţa. Astfel vrem să atragem atenţia asupra situaţiei grave din cauza tarifelor RCA care există în ultima perioadă”, a spus Blaga.

O acţiune similară s-a desfăşurat şi marţi, 16 august, pe DN1, între Alba Iulia şi Sebeş. Şi atunci, traficul a fost îngreunat.

Vezi şi TRAFIC îngreunat pe DN1, între Alba Iulia şi Sebeş. Autovehiculele de marfă au circulat cu viteză redusă, în semn de protest faţă de scumpirea RCA

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenția Guvernului, Parlamentului și Președinției României că transportatorii rutieri s-au săturat de lipsa de măsuri a autorităților față de criza din piața RCA, după ce tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an.

Astfel, până când primele RCA vor fi reduse la valorile maximale conforme cu datele cuprinse în raportul întocmit anul acesta, pentru perioada 2013 – 2015, de către compania de consultanță Milliman la cererea ASF, vor circula cu viteză redusă.

New Picture Transportatorii rutieri care participă la greva japoneză au avut în parbrizul autovehiculelor afiş cu mesajul ”Protest RCA – Merg o oră pe zi cu 30 km/h – Vreau să trăiesc”, mesaj care indică falimentul în care sunt aruncați transportatorii de către Guvern, Parlament, Președinție, ASF și asigurători, potrivit unui comunicat de presă.

Pe lângă această grevă japoneză, UNTRR împreună cu celelalte asociații patronale din transporturile rutiere vor organiza în data de 15 septembrie 2016 un mare protest la nivel național, după ce situația transportatorilor rutieri a devenit extrem de critică. Majoritatea operatorilor de transport sunt aduși la faliment, după ce tarifele de primă pentru transportul comercial de marfă și persoane s-au majorat cu peste 300% față de anul precedent și cu peste 500% față de anul 2014. Astfel, o poliță RCA pentru un autotractor – clasa B0 a ajuns în acest moment la prețul de 22.000 lei pe an față de 4.000 lei în 2014.

Totodată, UNTRR atrage atenția asupra dezastrului care există în firmele de asigurare care nu sunt interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar să pună pe spatele transportatorilor rutieri ineficiența lor având costuri de administrare extrem de mari deduse în special din încasările RCA. Practic, piața asigurărilor a ajuns un ”vest sălbatic”, unde fiecare firmă de asigurare își stabilește tarifele fără a lua în calcul riscurile și sustenabilitatea, iar ASF este în stare doar să trimită asigurătorii în faliment.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM solicită de urgență Guvernului să intervină prin Legea concurenței nr. 21/1996 care la articolul 4, alineatul 3, prevede soluția de emitere a unei Hotărâri pentru blocarea tarifelor de primă RCA pentru o perioadă de minimum 9 luni, timp în care Guvernul poate dispune măsuri urgente pentru reechilibrarea pieței.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax