Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tranzacţia Albalact. Gigantul Lactalis oferă 342 milioane lei pentru afacerea din judeţul Alba. Familia Ciurtin urmează să primească 140 milioane lei

Publicat

Albalact Pentru întregul pachet Albalact, gigantul francez Lactalis oferă un preţ de 0,5252 lei pe acţiune. Este cu 38% peste preţul pe care l-au atins titlurile producătorului de lactate pe 28 ianuarie, ziua când a fost anunţată pe bursă intenţia de preluare.

Francezii vor plăti astfel pentru liderul local de pe piaţa lactatelor 342 de milioane de lei.

Acţiunile Albalact aveau un preţ de 0,4940 de lei per titlu, la închiderea şedinţei bursiere de miercuri.

La finalul anului trecut compania Albalact avea datorii total de aproape 146 de milioane de lei. Ţinând cont că grupul Lactalis şi-a asumat plata acestor datorii, valoarea de piaţă (enterprise value) a producătorului local de lactate Albalact merge spre jumătate de miliard de lei, scrie zf.ro.

Lactalis, un gigant cu afaceri anuale de 17 miliarde euro, a anunţat la finalul lunii ianuarie că a semnat un contract cu acţionarii majoritari ai Albalact – familia Ciurtin şi fondul de investiţii RC2, care controlau împreună 70,3% din capitalul social al producătorului local de lactate. Acum urmează negocierea şi cu minoritarii, pentru a scoate businessul de pe bursa de la Bucureşti.

Antreprenorul local Raul Ciurtin, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri români, deţinea împreună cu soţia lui, direct şi indirect, 41% din acţiuni. Astfel, ei ar urma să încaseze 140 de milioane de lei ca urmare a acestei tranzacţii. Cei doi antreprenori au construit în mai bine de un deceniu cea mai mare afacere antreprenorială din industria laptelui, care a ajuns în 2015 la un rulaj de circa 450 milioane de lei (100 de milioane de euro) şi a detronat grupul francez Danone din poziţia de lider al pieţei. Compania construită de Raul Ciurtin a urcat de la afaceri de 2 milioane de euro în 2002 la peste 100 de milioane de euro (450 mil. lei).

Albalact (ALBZ) a anunţat miercuri, într-un comunicat pe bursă, că va atribui un număr de 5.163.544 de acţiuni ALBZ către membrii conducerii. “Preţul de cumpărare a unei acţiuni este de 0,1 RON. Plata preţului acţiunilor achiziţionate se face într-o singură tranşă în cel mult 4 luni de la data exercitării opţiunii de cumpărare” se arată în comunicatul emis de către compania de lactate.

Capitalizarea bursieră a companiei este de 317 milioane lei, după ce acţiunile ALBZ au înregistrat o creştere de 42,9% de la începutul acestui an, un titlu fiind tranzacţionat la o cotaţie de 0,4950 lei.

Lactalis, producătorul de lactate francez, a primit avizul pentru preluarea companiei Albalact în luna iulie.

Albalact a raportat un profit de 8,5 milioane lei în primele trei luni, în creştere faţă de cele 3,5 milioane lei înregistate în aceeaşi perioadă din 2015. Veniturile după primele trei luni ale anului curent au fost de 125 milioane lei, în creştere cu 18,5% faţă de primul trimestru din 2015.

De asemenea, în 2015, compania a raportat venituri mai mari cu 8,9% faţă de rezultatul din 2014. Astfel, conform raportului financiar anual, cifra de afaceri a companiei a fost de 444 milioane lei, obţinând un profit de 12,6 milioane lei.

sursa: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax