Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tratament stomatologic gratuit pentru copii doar la urgență și la cabinetele școlare. Contractele cu cabinetele private, sistate din martie

Publicat

În acest an, din luna aprilie, copiii din judeţul Alba au rămas fără tratament stomatologic gratuit. Dacă până la vârsta de 18 ani, aceştia beneficiau de asistenţă medicală gratuită din partea medicilor stomatologi, de la sfârşitul lunii martie părinţii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar şi pentru o simplă carie. Până în această lună, CJAS Alba a încheiat contracte cu 70 de cabinete stomatologice, în valoare de 199.000 lei.

Singurele alternative gratuite în cazul problemelor dentare pentru copii au rămas stomatologii din cadrul cabinetelor şcolare, dar, potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Dentişti din Alba, Gheorghe Mureşan, astfel de cabinete care se află sub coordonarea administraţiilor locale sunt dotate cu aparatură veche. Totuşi, pentru urgenţe, copiii şi adulţii, pot apela la cabinetul stomatologic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, unde tratamentul ar trebui să fie gratuit.

Până în 31 martie  2013, în judeţul Alba, în urma contractelor încheiate cu 70 de cabinete al medicilor stomatologi, au fost alocaţi 199.000 de lei. Această sumă reprezintă „contravaloarea profilaxiei cariei dentare şi unele tratamente de medicină dentară”, a declarat pentru Alba24 directorul executiv al Direcţiei planificare dezvoltare şi relaţii cu furnizorul din cadrul CJAS Alba, Gheorghe Muntean.

Pentru a justifica tarifele percepute de medicii stomatologi, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Alba a spus că, de exemplu, dintr-o vizită la dentist care ar putea costa 100 de lei, doar 15-20 de lei ajung în buzunarul medicului. Asta pentru că diferenţa se duce pe utilităţi şi materialele consumate numai la o consultaţie, pentru că „ diferite aparate funcţionează cu apă distilată sau sterilă, nu mai funcţionează cu apă potabilă, mai sunt şi materialele de dezinfecţie, curent”, a adăugat acesta.

Totuşi, pentru urgenţe, copiii şi adulţii, pot apela la cabinetul stomatologic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, unde tratamentul ar trebui să fie gratuit.

În luna aprilie Ministerul Sănătăţii anunţa că va încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, dar în cazul în care nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.

În 26 septembrie, la protestele de la Bucureşti, la care au fost prezenţi şi angajaţi din sistemul sanitar din Alba, a participat şi un reprezentant al Colegiului Medicilor Dentişti.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax