Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Trecerea defrişărilor ilegale la categoria ameninţărilor la securitatea naţională, aprobată tacit în Camera Deputaţilor


Publicat

paduriCamera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, proiectul de lege prin care defrişările ilegale şi exploatările fără amenajament silvic sunt incluse la categoria ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. Iniţiativa va intra în atenţia Senatului, for decizional.

Este vizată completarea Legii privind siguranţa naţională a României.

Prin modificarea propusă tăierile ilegale sunt considerate drept o vulnerabilitate la siguranţa naţională, prin urmare instituţiile abilitate, MAE, MApN, SRI pot interveni, alături de Ministerul Mediului, pentru verificări, potrivit iniţiatorului, Lucia Varga.
Actul normativ se referă la defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de 1 hectar, reducerea fără aprobări ilegale a consistenţei unui arboret cu mai mult de 50% faţă de prevederile amenajamentului silvic în vigoare, exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor încadrate în tipurile funcţionale T1 şi T2.

Tipul funcţional T1 se referă la pădurile cu funcţie specială pentru ocrotirea naturii, iar cele din T2 sunt păduri cu funcţii speciale de protecţie situate în staţiuni grele sub raport ecologic.

sursa: hotnews.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Suspecți în cazul unui furt din Sebeș, prinși în trafic la Sibiu. Au fost opriți la un control de rutină

Publicat

Polițiștii din Sibiu au descoperit, la un control în trafic, bunuri furate din județul Alba și trei suspecți. Au oprit un autoturism condus de un bărbat fără permis și au găsit în mașină bani, bijuterii și o tabletă sustrase din Sebeș.

Potrivit IPJ Sibiu, sâmbătă, în jurul orei 13.30, pe DN 14, în localitatea Șeica Mare, polițiștii Serviciului Rutier Sibiu au oprit pentru control un autoturism condus spre municipiul Mediaș. La volan se afla un bărbat în vârstă de 40 de ani, domiciliat în localitatea Buzd, care nu avea dreptul de a conduce.

În momentul opririi autoturismului în cauză, s-a constatat că șoferul era însoțit de alți doi pasageri, unul în vârstă de 15 ani, din Buzd, celălalt în vârstă de 42 de ani, din Mediaș, iar în autoturism au fost depistate mai multe bunuri reclamate ca sustrase în cursul aceleiași zile de pe raza localității Sebeș, județul Alba.

Cele trei persoane, autoturismul și bunurile în cauză au fost puse la dispoziția polițiștilor din cadrul I.P.J. Alba în vederea continuării cercetărilor privind săvârșirea infracțiunii de furt.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

141 cazuri noi de COVID-19 în România. Numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 19.398. Date oficiale din 1 iunie

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la19.398 în România, potrivit datelor transmise luni, 1 iunie, de Grupul de Comunicare Strategică. Sunt 141 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore.

Comparativ, până duminică erau raportate 19.257 de cazuri (124 noi, cel mai mic număr de la începutul pandemiei), iar 13.256 persoane erau declarate vindecate și externate.

Citește și ALBA: 3 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. Bilanț: 393 de infectări, 260 de vindecări, 112 de cazuri active

Situația îmbolnăvirilor pe județe (sursa INSP – 1 iunie):

Județ / număr cazuri

Suceava: 3.536

Mun. București: 2.015

Neamț: 883

Botoșani: 772

Brașov: 752

Arad: 697

Mureș: 680

Hunedoara: 632

Vrancea: 626

Bihor: 612

Galați: 603

Iași: 575

Cluj: 557

Ilfov: 530

Bacău: 507

Timiș: 506

Sibiu: 505

Alba: 385 (393, potrivit DSP Alba)

Ialomița: 364

Bistrița-Năsăud: 336

Dâmbovița: 290

Constanța: 283

Argeș: 263

Covasna: 230

Dolj: 230

Giurgiu: 222

Buzău: 198

Vaslui: 162

Tulcea: 150

Gorj: 146

Teleorman: 144

Harghita: 136

Mehedinți: 114

Prahova: 113

Caraș-Severin: 112

Maramureș: 100

Călărași: 95

Sălaj: 93

Olt: 91

Satu Mare: 61

Vâlcea: 30
Brăila: 28

Grupul de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 1 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.398 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.426 au fost declarate vindecate și externate.

Până acum, 1270 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov, Harghita, Tulcea și Buzău, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 141 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 159 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.424 de persoane. Alte 90.292 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 443.252 de teste.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 3 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. Bilanț: 393 de infectări, 260 de vindecări, 112 de cazuri active

Publicat

Numărul total al infectărilor cu COVID-19 în județul Alba a ajuns luni la 393, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Alba. În ultimele 24 de ore, în județ  au fost înregistrate 3 cazuri noi. 

Dintre cele 393 de cazuri înregistrate de la începutul epidemiei, 260 au fost declarate vindecate și au fost înregistrate 21 de decese. În aceste condiții, în județ există 112 cazuri active.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate 119 de teste la Spitalul Județean de Urgență, au transmis reprezentanții DSP Alba. Numărul total de teste, realizate până acum, este de 19.281.

Până duminică, erau 390 de cazuri (niciun caz nou), 259 persoane erau vindecate și erau prelucrate 19.162 teste.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Consumatorii de gaze naturale vor trebui să reîncheie contractele de furnizare până la 1 iulie. Cum poți compara ofertele

Publicat

gaz, aragaz

Până la finalul acestei luni consumatorii casnici de gaze naturale trebuie să reîncheie contractele cu furnizorii, în condițiile în care, începând cu 1 iulie, piața se va liberaliza, adică prețurile nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). 

Astfel, din luna iulie prețurile vor fi stabilite în funcție de cerere și ofertă. Consumatorii care nu reîncheie contractele (cu furnizorul actual sau cu altul) vor beneficia de prelungirea furnizării gazelor de la actualul furnizor, la fel ca până acum, însă tarifele vor fi cele stabilite în oferta comunicată de acesta. 

Citește și Piața gazelor se liberalizează în România, de la 1 iulie. Prețurile vor fi stabilite de companii, în funcție de cerere și ofertă

Noile prevederi au fost stabilite prin Ordinul ANRE nr. 27/2020 (care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2020).

Furnizorii au început să le trimită clienților oferte cu noile tarife. Sunt peste 80 de companii care se întrec să semneze contracte cu cei peste 3,5 milioane de clienți casnici existenți acum în piața reglementată și care plătesc prețurile stabilite de stat. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dar specialiștii în energie le recomandă consumatorilor citirea cu atenție a ofertelor, pentru a nu ajunge să plătească mai mult. La fel de importante sunt și clauzele care fac referire la întârzierile la plată sau la intervențiile în caz de avarii.

Cum poți compara ofertele de furnizare a gazelor naturale?

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE – AICI, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

Noul contract, conform ANRE, va putea fi încheiat cu unul din furnizorii acreditați (inclusiv cu cel cu care consmatorul are un contract în derulare, acum). Dacă decide schimbarea furnizorului, consumatorul nu va avea de suportat costuri suplimentare și nu va avea de trecut prin schimbări de ordin tehnic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate