Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Treceri de pietoni iluminate OBLIGATORIU pe toate drumurile care trec prin localități. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat

Toate trecerile de pietoni de pe drumurile europene, naționale și județene ce traversează localități vor trebui obligatoriu semnalizate luminos.

Guvernul a publicat marți în Monitorul Oficial o lege prin care se urmărește reducerea accidentelor rutiere care au loc pe timpul nopții pe drumurile europene, naționale și județene.

Potrivit documentului autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să ilumineze trecerile de pietoni nesemaforizate.

Legea 278/2022 prevede că autoritățile locale vor avea obligația de a asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni fără semnafor și care sunt semnalizate corespunzător.

Iluminarea va trebui să se facă cu sisteme inteligente de tip led cu lumină asimetrică „pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului”.

Această obligație va trebui aplicată pe sectoarele de drumuri europene, naționale și județene din intravilanul localităților.

Sunt prevăzute și amenzi pentru neîndeplinirea acestor obligații de către autoritățile publice, cu o valoare cuprinsă între 21 și 100 de puncte de amendă.

Potrivit avocatnet.ro amenda maximă ce va putea fi aplicată va fi de 14.500 lei, dacă ne raportăm la punctul de amendă din prezent, care este plafonat la valoarea de 145 lei.

Amenzile vor putea fi aplicate abia din octombrie 2024, după cum se arată în legea publicată în Monitorul Oficial din 4 octombrie 2022.

Textul documentului: Legea 278/2022

L E G E pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. La articolul 72, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (8), cu următorul cuprins: „(8) Administratorul drumului are obligația să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate marcate și semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaționale «E», drumuri naționale și drumuri de interes județean situate în intravilanul localităților.”

2. La articolul 105, după punctul 29 se introduce un nou punct, pct. 291, cu următorul cuprins: „29 1 . neîndeplinirea obligației de către administratorul drumului public de a asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor pentru pietoni în condițiile prevăzute la art. 72 alin (8);”

Art. II. — (1) Prevederile art. 72 alin. (8) intră în vigoare la un an de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Prevederile art. 105 pct. 29 1 intră în vigoare la 2 ani de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax