Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Trei bărbaţi şi două femei, condamnaţi la închisoare de Judecătoria Alba Iulia. Înşelăciune prin metoda “Cartela PrePay”

Publicat

inchisoare Cinci persoane trei bărbaţi şi două femei – judecate pentru înşelăciune prin metoda cartelelor telefonice au fost condamnate la închisoare de Judecătoria Alba Iulia. Alţi patru au fost achitaţi în acelaşi dosar. Folosind metoda „Cartela PrePay”, aceștia i-au convins pe oameni să achziționeze cartele valorice de telefon și a depune sume de bani cu titlu de comisioane și taxe pentru a intra în posesia unor premii.

Decizia Judecătoriei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus, prin rechizitoriu din data de 12 decembrie 2013, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, a inculpaţilor Tiberius Virgil Stoica, Daniel Stelian Ardelean, Aurelia Duţu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune şi a inculpaţilor Marian Tudorache, Alina Burcea, Elena Camelia Mucenica, Alexandru Subaşu, Gheorghe Dumitrache, Emanuela Anton, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la înşelăciune.

Scenariul escrocheriei

Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat că în perioada 21 octombrie – 12 decembrie 2010, prin folosirea de nume şi calităţi mincinoase, inculpaţii au indus în eroare 11 persoane, cu privire la câştigarea unor premii în bani şi obiecte, determinându-le pe acestea să depună diferite sume de bani cu titlu de comisioane şi taxe şi să achiziţioneze cartele valorice de reîncărcare a cartelelor pre-pay. Au cauzat astfel un prejudiciu în valoare totală de 14.555 lei şi 7.871 euro.

Pentru a intra în posesia premiului, partea vătămată trebuia să cumpere mai multe coduri valorice de reîncărcare şi să achite mai multe comisioane, motiv pentru care aceasta a cumpărat coduri de reîncărcare în valoare de 670 Euro şi a trimis prin serviciul Western Union, în intervalul 24-27.10.2010, sume de bani în valoare totală de 7.521 Euro şi 300 lei pe numele a trei persoane. În perioada lunii octombrie 2010, inculpaţii Ardelean şi Stoica se aflau în Penitenciarul Poarta Albă şi, deşi Legea 275/2006 interzicea convorbiri telefonice de pe telefoane mobile, cei doi inculpaţi au început să contacteze la întâmplare persoane necunoscute care, sub pretextul câştigării unor premii, trebuiau să achite diferite taxe sau să cumpere coduri de reîncărcare. Cei doi inculpaţi erau ajutaţi în activitatea infracţională de Aurelia Duţu, Alina Burcea şi Camelia Mucenica, implicate în scenetele telefonice regizate de inculpaţi şi care mai apoi retrăgeau sumele de bani depuse de partea vătămată prin sistemul de transfer Western Union.

Tot din închisoare, Stoica a format o reţea care a înşelat alte persoane cu zeci de mii de lei prin metoda ”premiul”. Deţinutul suna din închisoare diferite persoane pe care le anunţa că au ”câştigat” 10.000 de euro, prezentându-se ca angajat al unei companii de telefonie mobilă. În schimbul premiului, victimele trebuiau să achite un impozit de 16 la sută, respectiv 1.600 de euro. Banii reprezentând impozitul erau încasaţi de o femeie din afara penitenciarului care sosea imediat la domiciliul victimei, care era de acord cu plata sumei de bani în schimbul premiului cel mare.

Decizia instanţei

Dosarul a intrat în atenţia Judecătoriei Alba Iulia, în 2013, iar după doi ani instanţa a decis pedepse cu închisoare pentru cinci inculpaţi încetarea procesului penal pentru alţi patru.

Astfel, Marian Tudorache şi Nahy (fost Stoica) Tiberius Virgil au primit fiecare 4 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, iar Gheorghe Dumitrache, Alina Burcea şi Elena Camelia Mucenica au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Doi dintre inculpaţi, adică Tiberius Stoica şi Daniel Ardelean au fost condamnaţi definitiv în ianuarie 2012, la Curtea de Apel Alba Iulia, la închisoare cu executare pentru infracţiuni similare. În acelaşi dosar, Alina Burcea, Aurelia Duţu şi a Elena Camelia Mucenicau primit în acelaşi dosar câte 2 ani de închisoare, dar cu suspendare condiţionată.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax