Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Trei bărbaţi şi două femei, condamnaţi la închisoare de Judecătoria Alba Iulia. Înşelăciune prin metoda “Cartela PrePay”


Publicat

inchisoareCinci persoane trei bărbaţi şi două femei – judecate pentru înşelăciune prin metoda cartelelor telefonice au fost condamnate la închisoare de Judecătoria Alba Iulia. Alţi patru au fost achitaţi în acelaşi dosar. Folosind metoda „Cartela PrePay”, aceștia i-au convins pe oameni să achziționeze cartele valorice de telefon și a depune sume de bani cu titlu de comisioane și taxe pentru a intra în posesia unor premii.

Decizia Judecătoriei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus, prin rechizitoriu din data de 12 decembrie 2013, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, a inculpaţilor Tiberius Virgil Stoica, Daniel Stelian Ardelean, Aurelia Duţu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune şi a inculpaţilor Marian Tudorache, Alina Burcea, Elena Camelia Mucenica, Alexandru Subaşu, Gheorghe Dumitrache, Emanuela Anton, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la înşelăciune.

Scenariul escrocheriei

Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat că în perioada 21 octombrie – 12 decembrie 2010, prin folosirea de nume şi calităţi mincinoase, inculpaţii au indus în eroare 11 persoane, cu privire la câştigarea unor premii în bani şi obiecte, determinându-le pe acestea să depună diferite sume de bani cu titlu de comisioane şi taxe şi să achiziţioneze cartele valorice de reîncărcare a cartelelor pre-pay. Au cauzat astfel un prejudiciu în valoare totală de 14.555 lei şi 7.871 euro.

Pentru a intra în posesia premiului, partea vătămată trebuia să cumpere mai multe coduri valorice de reîncărcare şi să achite mai multe comisioane, motiv pentru care aceasta a cumpărat coduri de reîncărcare în valoare de 670 Euro şi a trimis prin serviciul Western Union, în intervalul 24-27.10.2010, sume de bani în valoare totală de 7.521 Euro şi 300 lei pe numele a trei persoane. În perioada lunii octombrie 2010, inculpaţii Ardelean şi Stoica se aflau în Penitenciarul Poarta Albă şi, deşi Legea 275/2006 interzicea convorbiri telefonice de pe telefoane mobile, cei doi inculpaţi au început să contacteze la întâmplare persoane necunoscute care, sub pretextul câştigării unor premii, trebuiau să achite diferite taxe sau să cumpere coduri de reîncărcare. Cei doi inculpaţi erau ajutaţi în activitatea infracţională de Aurelia Duţu, Alina Burcea şi Camelia Mucenica, implicate în scenetele telefonice regizate de inculpaţi şi care mai apoi retrăgeau sumele de bani depuse de partea vătămată prin sistemul de transfer Western Union.

Tot din închisoare, Stoica a format o reţea care a înşelat alte persoane cu zeci de mii de lei prin metoda ”premiul”. Deţinutul suna din închisoare diferite persoane pe care le anunţa că au ”câştigat” 10.000 de euro, prezentându-se ca angajat al unei companii de telefonie mobilă. În schimbul premiului, victimele trebuiau să achite un impozit de 16 la sută, respectiv 1.600 de euro. Banii reprezentând impozitul erau încasaţi de o femeie din afara penitenciarului care sosea imediat la domiciliul victimei, care era de acord cu plata sumei de bani în schimbul premiului cel mare.

Decizia instanţei

Dosarul a intrat în atenţia Judecătoriei Alba Iulia, în 2013, iar după doi ani instanţa a decis pedepse cu închisoare pentru cinci inculpaţi încetarea procesului penal pentru alţi patru.

Astfel, Marian Tudorache şi Nahy (fost Stoica) Tiberius Virgil au primit fiecare 4 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, iar Gheorghe Dumitrache, Alina Burcea şi Elena Camelia Mucenica au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Doi dintre inculpaţi, adică Tiberius Stoica şi Daniel Ardelean au fost condamnaţi definitiv în ianuarie 2012, la Curtea de Apel Alba Iulia, la închisoare cu executare pentru infracţiuni similare. În acelaşi dosar, Alina Burcea, Aurelia Duţu şi a Elena Camelia Mucenicau primit în acelaşi dosar câte 2 ani de închisoare, dar cu suspendare condiţionată.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

TOP domenii în care s-au făcut cele mai multe angajări de la începutul pandemiei. Care au fost specializările cele mai căutate

Publicat

Clasamentul domeniilor cu cele mai multe angajări de la începutul pandemiei este condus de IT, urmat de comerţ (comerţ en-gros şi retail), construcţii şi domeniul de consultanţă financiară, potrivit unui comunicat al unei platforme de recrutare.

Cumulat, cele patru domenii au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunţuri pe platforma BestJobs, în perioada aprilie-octombrie 2020.

Pe primul loc, cu cele mai multe angajări, s-au situat companiile din IT, care au scos la concurs peste 12.000 de locuri de muncă de la începutul pandemiei, în condiţiile în care restricţiile în circulaţia persoanelor şi implementarea politicii de work-from-home au dus la accelerarea digitalizării şi adopţia noilor tehnologii.

„Top trei joburi pentru care companiile au căutat să angajeze în pandemie au fost Software Developers, Support Engineer şi System Administrator”, se menţionează în comunicat.

Pe locul doi în topul domeniilor de activitate care au continuat să facă angajări masive este comerţul, cu peste 11.000 de locuri de muncă în comerţul en-gros şi cu peste 6.000 de locuri de muncă în retail, în condiţiile în care activităţile considerate esenţiale, precum comerţul cu alimente şi bunuri de larg consum, au funcţionat permanent de la începutul pandemiei.

Printre specialiştii cei mai căutaţi din acest domeniu au fost agenţii/reprezentanţii de vânzări, Logistic Planners şi Trade Marketing Specialists.

„Construcţiile ocupă locul trei în top, alături de domeniul financiar-consultanţă, cu puţin peste 6.000 de locuri de muncă scoase la concurs fiecare. Există şi domenii a căror activitate a fost foarte afectată şi care au îngheţat angajările pe fondul impactului generat de pandemia de coronavirus asupra anumitor sectoare economice, precum organizarea de evenimente şi târguri sau activităţile recreative şi artistice”, se mai spune în comunicat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul turiștilor cazați în județul Alba a scăzut cu 40%, în primele 9 luni ale anului. Câți dintre ei au fost străini

Publicat

turism alba

În județul Alba, în primele 9 luni ale anului, sosirile de turiști au scăzut cu 37,7%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2019. Înnoptările în unitățile de cazare au fost cu 39,2% mai puține.

Din datele Direcției Regionale de Statistică (DRS) Alba, în perioada ianuarie – septembrie, în unităţile turistice din judeţ (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 97.569 turişti, turiştii români deţin o pondere de 96,8 din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba, iar turiştii străini (3.101 persoane) reprezintă 3,2%.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat), înregistrate în perioada ianuarie – septembrie a fost de 177.927, mai putin cu 39,2% faţă perioada corespunzătoare din 2019.

Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această perioadă a fost de 1,82 zile, față de 1,87 zile din perioada corespunzătoare a anului anterior.

În septembrie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat scăderi cu 15,7%, iar înnoptările cu 14,6%. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna septembrie 2020 a fost de 23,9%.

În luna septembrie 2020, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 17.120 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (34,4%), pensiuni agroturistice (31,8%), pensiuni turistice (17,9%).

S-a înregistrat o scădere cu 3.191 persoane faţă de luna septembrie 2019 si cu 12.971 persoane (-43,1%) faţă de luna anterioară.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în septembrie 2020 a fost de 29.779, mai putine cu 5.083 faţă de luna septembrie 2019.

Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,74 zile, mai mare decât cea din septembrie 2019 (1,72 zile).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna septembrie 2020 a fost de 23,9% (faţă de 25,9% în septembrie 2019), pe ţară înregistrându-se un indice de 26,3% (faţă de 37,7% din luna septembrie 2019).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă categorie de angajați, inclusă în categoria condiţiilor speciale de muncă. Se vor putea pensiona mai repede cu 13 ani

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat recent, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care prevede includerea angajaților din industria de armament în categoriile grupei I de muncă. Proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis spre promulgare.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptată de Camera Deputaților în 24 noiembrie.

Potrivit documentului, persoanele care lucrează în anumite activități din industria de armament vor beneficia de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Activităţile din industria de armament prevăzute în proiect sunt:

  • fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor;
  • fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia;
  • operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;
  • delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Potrivit proiectului, persoanele care au avut activitate la locurile de muncă menţionate mai sus „beneficiază de pensie pentru limita de vârsta cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi“.

Proiectul adoptat și de Senat, acum și de Camera Deputaţilor, va fi trimis spre promulgare președintelui.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prezentare video de 60 de secunde, în loc de CV pe hârtie. Cum ar putea fi organizate interviurile de angajare

Publicat

Angajatorii se adaptează noilor condiții și iau din ce în ce mai mult în calcul varianta interviurilor video, în locul celor față în față și cu CV pe hârtie.

Cei care își caută un loc de muncă vor trebui, în viitor să le trimită posibililor angajatori un o înregistrare în care povestesc, în 60 de secunde, despre abilitățile și experiențele care îi califică pentru postul dorit, scrie digi24.ro.

Despre această variantă, părerile sunt împărțite. 47% dintre cei care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt de părere că un CV în format video ar fi un avantaj. Totodată, 34% spun că așa se pot exprima mai creativ decât în scris, potrivit unui studiu realizat de o firmă de recrutare.

Ana Visian, reprezentant al unei companii de recrutare online: „Video CV-ului  i-am dat un cadru – maximum 60 de secunde – să povestești despre tine.

Se înregistrează fie pe platformă, fie urcă un video existent. Recomandăm să își facă un aranjament acasă, un set-up, să aibă un background, să aibă un outfit potrivit, să devină creativi, să aibă un citat motivațional după care se ghidează. Dacă jobul necesită o limbă străină, să facă video în limba respectivă. Cred că video CV-ul vine ca un instrument prin care ne autodepășim, trecem de trac, de orice ar însemna greutatea de a te expune”.

Psihologii spun însă că nu ar fi o soluție bună pentru toți candidații.

Carmen Stanciu, psiholog: „În fața camerelor e anxietatea anticipativă. Cum arăt? Cum arăt? Cum mă simt? Ce se întâmplă acolo? Există și la cei profesioniști acest trac de cameră care îi poate bloca să își exprime foarte bine calitățile. Este stresant. În 60 de secunde trebuie să pui o viață și să îți vinzi o imagine”.

39% dintre viitorii angajați consideră că în timpul celor 60 de secunde trebuie să vorbești cât mai mult despre aptitudinile tale, 21% spun că e util să menționezi și obiectivele profesionale, iar 9% consideră importantă și menționarea pasiunilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate