Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Trei blocuri de pe Bd. Transilvaniei ar putea fi reabilitate termic prin cofinanțare de la UE. Vezi cât vor plăti asociațiile de proprietari

Publicat

Primăria Alba Iulia pregăteşte documentaţia pentru un nou proiect cu fonduri nerambursabile ce vizează reabilitarea termică a locuinţelor. După ce, în 2012, două blocuri de pe Bulevardul Transilvaniei și alte două de pe străzile Tulnicului și Detunata au fost izolate termic, în acest an, proiectul ar putea continua cu alte trei blocuri de pe Bulevardul Transilvaniei. Proiectul Primăriei, ce va fi depus în martie, prevede ca 60% din costuri să fie acoperite din fonduri nerambursabile, iar restul de 40% să fie alocat de Primărie și asociațiile de proprietari, în funcție de venitul lunar pe membru de familie. Dacă media venitului net pe membru de familie este de sub 150 de euro pe lună, contribuția asociației va fi de 10% din valoarea proiectului.

Comisia Europeană a decis ca o parte din economiile rezultate în urma procedurilor de achiziţie din cadrul POR 2007-2013 să fie orientate în Axa 1 – Sprijinirea Investiţiilor în Eficienţa Energetică a Blocurilor de Locuinţe. Ca urmare a acestei decizii, şase administraţii publice din oraşele reşedinţă de judeţ ale Regiunii 7 Centru vor concura în accesarea fondurilor nerambursabile pentru reabilitarea blocurilor de locuinţe. Primăria Alba Iulia va depune un proiect de finanţare pentru această disponibilitate financiară, întregind astfel rezultatele unui demers anterior, prin care s-au reabilitat termic alte două blocuri de pe Bulevardul Transilvaniei, cu un total de 176 de apartamente, iar alte 50 de apartamente de pe străzile Detunata şi Tulnicului.

De această dată se au în vedere blocurile: 16, 18, 20 cu scările A-B, Bulevardul Transilvaniei, cu câte 88 de apartamente fiecare. Regimul de înălţime este de P+10. Potrivit directorului tehnic din cadrul Primăriei, Silvia Moldovan, noutatea acestui program o constituie posibilitatea ca şi instalaţiile interioare degradate (coloane de conducte ş.a.m.d.) să fie înlocuite. În rest, lucrările sunt după tipologia programului anterior: anvelopare, geamuri termopan acolo unde nu există, refacerea izolaţiilor peste planşeul de la acoperiş şi peste subsol. Îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor şi reducerea consumului la utilităţi sunt estimate la aproximativ 40%.

Cererea de finanţare va fi depusă în luna martie. Ulterior etapei de evaluare a documentelor este prevăzută vizita reprezentanţilor ministerului, a unui expert tehnic şi a reprezentanţilor ADR. Odată parcurse aceste etape, în cazul unui rezultat favorabil, este posibil ca procedura de achiziţie a lucrărilor să se desfăşoare în această vară. Mecanismul financiar presupune o contribuţie de 60% fonduri europene şi 40% din buget local şi asociaţii de proprietari. Din cei 40% , în funcţie de veniturile lunare ale proprietarilor se va stabili contribuţia efectivă a asociaţiilor de proprietari (exemplu: sub 150 euro venit mediu lunar net pe membru de familie – contribuţia ascociaţiei va fi de 10%).

„Am decis să ne orientăm spre această finanţare în sprijinul locuitorilor, dar şi din raţiuni estetice şi de mediu. Odată finalizate lucrările la Latura de Vest, e firesc ca întreg ansamblul, incluzând blocurile de locuinţe să respire a nou. Dorinţa noastră este de a extinde acest model de reabilitare a blocurilor şi spre partea frontală a Bulevardului 1 Decembrie, zona M-urilor. Deocamdată facem tot ce ne stă în puteri pentru ca acest proiect să devină realizabil”, a declarat primarul Mircea Hava.

Asociaţiile de proprietari fac apel la locatarii din blocurile menţionate anterior să depună declaraţiile cu veniturile membrilor de familie, până la data de 8 martie, pentru ca proiectul să se încadreze în calendarul stabilit şi să poată beneficia de finanţare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax