Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Trei comune din Alba au rămas fără alimentare cu apă din cauza secetei. ISU a transportat joi 14.000 de litri de apă din Alba Iulia în Henig

Publicat

Trei comune din județul Alba se confruntă cu probleme serioase de alimentare cu apă, din cauza secetei din ultima perioadă. Este vorba despre comuna Ohaba, comuna Berghin – satele Henig, Berghin și Ghirbom și comuna Stremț – satul Geomal. Sursele de apă din aceste localități sunt foarte sărace sau au secat. Comisariatul Județean pentru Situații de Urgență transportă zilnic apă potabilă, cu autocisterne cu cazane din inox, iar cetățenii își fac rezerve de apă dimineața, timp de 2-3 ore, pentru toată ziua. Joi, detașamentul de pompieri Alba Iulia a transportat 5.000 de litri de apă potabilă și 9.000 de litri de apă menajeră în satul Henig, comuna Berghin. Vineri, pompierii vor transporta 5.000 de litri de apă potabilă în satul Geomal, comuna Stremț.

Prefectul județului Alba, Dan Simedru, împreună cu șeful ISU, colonelul Dorel Sofica și alți directori de instituții deconcentrate au vorbit, în conferință de presă, despre situația județului Alba în condițiile secetei extreme din ultima perioadă. „Actualmente, este vorba despre trei comune afectate de secetă: Ohaba, Berghin și Stremț. În primele două, situația este destul de gravă, mai ales satul Henig din comuna Berghin. Eu cred că va trebui în fiecare zi, pe toată această perioadă de caniculă, să li se asigure apa potabilă cu cisterna pe care o vom transporta acolo prin sistemele noastre administrative. Acolo, pe viitor va trebui acționat în așa fel încât alimentarea cu apă să se facă nu din surse locale, pentru că acestea nu fac față în perioadă de secetă în Podișul Secașelor, ci va trebui ca alimentarea cu apă să se facă din sistemul microregional, din firul 1 și firul 2 de apă a județului Alba. Am discutat în ședința comitetului județean pentru Situații de Urgență aceste probleme, am cerut Consiliului Județean o implicare serioasă și sunt convins că se va întâmpla acest lucru. În localitățile menționate există surse de apă, dar acestea sunt sărace și au nevoie de timp pentru a se reface. Sursa de apă de la Henig are nevoie de cam 24 de ore pentru a se reface și fântâna să revină la debitul de secetă, nu la debitul normal. De aceea, în sat se asigură apa dimineața timp de 2-3 ore”, a explicat prefectul Dan Simedru.

În satele Berghin și Ghirbom există cișmele stradale, însă acestea nu fac față nevoilor tuturor cetățenilor, pe motiv că „se acționează românește: unii cetățeni (cei din partea de jos a satului) folosesc apa și pentru băut și pentru gospodărie și grădină, iar altora (celor din partea de sus) nu le mai ajunge deloc”, după cum a explicat prefectul Simedru. De aceea, au fost instalate rezervoare cu apă la Straja, de unde se alimentează toată populația. Pe viitor, soluția ar fi să se racordeze cele două sate la rezervoarele cu apă de la Straja, iar alimentarea cu apă să vină direct de acolo.

Situația este similară la Henig, unde există de asemenea o sursă de apă, care nu este potabilă, iar fântânile din sat au secat. Cu toate acestea, oamenii folosesc apa nepotabilă atât pentru animale, cât și pentru băut. Autocisternele ISU transportă zilnic apă potabilă în toate aceste localități.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate