Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Trei documentare de film istoric în proiecție la Alba Iulia, de “Centenarul Încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand”

Publicat

Cele trei documentare istorice produse independent de Chainsaw Film Productions ilustrează atât istoria modernă a României inaintea Primului Război Mondial până în zilele noastre, cât și celebrarea Centenarului Încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand la Alba Iulia din 15 Octombrie 1922.

Documentarul “Maria, Inima României” prezintă publicului povestea extraordinară a rolului politic și a interesantei vieți private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus țara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu ocoleste aspectele mai puțin strălucitoare ale vieții Reginei. Iar când comuniștii au ajuns la putere, au șters-o din istorie pe Regina Maria.

“Cine poate rezista astăzi în România unei femei curajoase și frumoase care a dublat dimensiunea națiunii sale adoptive? Aceasta a fost Regina Maria, în urmă cu un secol”, a declarat John M. Florescu, producătorul executive al documentarului.

Regele Mihai: drumul către casă are la bază interviul luat de John Florescu în 2003 în Palat Elisabeta Regelui Mihai dupa care s-a produs și Războiul Regelui. Aceasta este povestea dramatică a ultimului rege al României, Regele Mihai. Un rege care l-a sfidat pe Hitler într-un moment de cotitură al celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru a fi apoi detronat și exilat din patria sa de către comuniștii impuși de Stalin. Timp de cincizeci de ani a fost un rege fără țară. Prins între marii protagoniști ai Razboiului Rece, a fost abordat de către CIA care a încercat să îl atragă în operațiile secrete anti-comuniste din România și a fost spionat constant de agenții temutei Securități. Frustrat și singur, a urmarit din exil cum Nicolae Ceaușescu distrugea țara pe care o iubea – și a sperat că va veni o zi în care se va putea întoarce acasă la poporul său.

Pornind de la un interviu inedit cu Regele, și folosind un interviu exclusiv cu Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, analize ale istoricilor, precum și mărturii ale membrilor familiei regale și ale consilierilor apropiați, Regele Mihai: Drumul către casă ne dezvăluie o poveste despre curaj, tenacitate și despre triumful speranței. O lecție de istorie absolut necesară.

Războiul Regelui, “Regele Mihai: drumul către casă” și “Maria, Inima Romaniei“ care sunt prezente în aceste zile la Alba Iulia, cu proiecții la Casa de Cultură a Studenților,  au intrarea liberă în 14, 15, 16 octombrie de la orele 17:00.

  • Războiul Regelui – vineri, 14 octombrie, ora 17:00 – Casa de Cultură a Studenților
  • Maria, inima României – sâmbătă, 15 octombrie, ora 17:00 – Casa de Cultură a Studenților
  • Regele Mihai: drumul către casă – duminică, 16 octombrie, ora 17:00 – Casa de cultură a Studenților

Cele trei filme documentare fac parte din Turneul Istoric de Educație Istoric 2022-2023 intitiat de John Florescu producator executiv împreună cu Dan Draghicescu producător asociat.

„Istoria bine înțeleasă în prezent reflectă viitorul” declara Dan Draghicescu producător asociat al filmelor.

Turneul Național de Educatie Istorica 2022-2023 se desfășoară cu suportul History Channel, Banca Transilvania, BAT Romania, Groupama, Nuclearelectrica.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax