Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Trei evazionişti din Hunedoara, arestaţi preventiv prin decizie a Tribunalului Alba. Au prejudiciat statul cu 1.800.000 de euro

Publicat

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba Iulia au destructurat, luni, un grup infracţional, constituit din 11 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare. În urma audierilor, trei persoane au fost prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă. Tribunalul Alba a admis propunerea procurorilor DIICOT şi a dispus arestarea pentru 29 de zile a lui Adrian Filer, Gheorghe Uscatu şi Dorin Eugen Ioan Cupeţiu.

UPDATE: Cei trei a formulat recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, însă instanţa a respins acţiunea, astfel că inculpaţii rămân în arest preventiv. Decizia este definitivă.

În cauză au fost efectuate 10 percheziţii domiciliare, la locuinţele suspecţilor şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza judeţului Hunedoara, iar suspecții sunt aduși la sediul DIICOT Alba Iulia pentru audieri.

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Alba, „În data de 09.10.2012, pe rolul Tribunalului Alba s-a aflat judecarea propunerii formulate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba de  arestare  preventivă  pentru 29 de zile a inculpaţilor C. D. E. I,  Filer Adrian şi Uscatu Gheorghe, acuzaţi de săvârşirea următoarelor infracţiuni:

1. C. D. E. I.- pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional, complicitate la evaziune fiscală, delapidare, fals la legea contabilităţii;

2. F. A. – pentru săvârşirea infracţiunilor de: sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală ,complicitate la evaziune fiscală ;

3. U. G. – pentru săvârşirea infracţiunilor de: sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală,

(dosar penal 10564/107/2012).

Tribunalul Alba a admis propunerea DIICOT şi a dispus arestarea preventivă pe o durată de 29 de zile a celor 3 persoane.

Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare, ce va fi judecat de către Curtea de Apel Alba Iulia”.

La sediul DIICOT Alba Iulia au fost conduse 11 persoane în vederea audierii. Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din efectuarea de operaţiuni comerciale cu produse laminate şi fier vechi şi sustragerea societăţilor pe care le administrează de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în special TVA.

Suspecţii au achiziţionat, prin cesiune, mai multe societăţi comerciale, pe care le-au utilizat pentru derularea de achiziţii intracomunitare, prin interpunerea lor în relaţiile comerciale dintre partenerii externi din Uniunea Europeană şi beneficiarii reali ai mărfurilor, respectiv societăţile comerciale administrate de liderii grupării, din municipiul Hunedoara.

Societăţile intermediare controlate de suspecţi facturau mărfurile achiziţionate din U.E. către societăţile comerciale beneficiare, fără calculul legal al T.V.A. datorată bugetului de stat şi la aproximativ acelaşi preţ cu cel de achiziţie din import, realizând o fraudă de tip „carusel”.  În această modalitate, societăţile comerciale beneficiare deduceau ilegal T.V.A. şi practicau un preţ de vânzare diminuat faţă de preţul real al mărfurilor.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la 1.800.000 de euro.

Potrivit unor surse judiciare citate de realitatea.net, în dosar sunt vizaţi Adrian Filer – fost adjunct al fostului şef al Poliţiei municipiului Hunedoara în perioada 1998 – 2005, acum administrator al unei societăţi care deţine şi un centru de colectare a fierului vechi – şi omul de afaceri Florin Gheorghe Uscatu, fost finanţator al echipei de fotbal de liga a II-a Corvinul 2005. Acesta din urmă fost reţinut, în februarie, alături de alte persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, în urma unor descinderi privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani în care prejudiciul a fost estimat la 20 de milioane de euro. Acum, este cercetat în libertate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax