Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Trei persoane din Alba au devenit victimele hackerilor. S-au trezit cu banii furați de pe card. Ce s-a întâmplat

Publicat

Fraudele informatice au devenit o mare problemă, iar autorii aproape că nu pot fi prinși în cazurile mai mici. Spre exemplu, trei cazuri închise recent de anchetatorii din Alba Iulia, scot la suprafață un mod de operare similar în fiecare dosar. 

Păgubiții s-au prezentat la poliție și au spus că au rămas fără bani în conturi după ce persoane necunoscute, au făcut mai multe tranzacții financiare fără acordul lor.

Dacă într-un caz a fost vorba despre sume mai mici, în jur de 40 de euro, în cel de al doilea caz, paguba era de 1900 de lei, iar o altă persoană s-a trezit fără apriape 1000 de euro de pe card.

În toate cele trei cazuri, păgubiții și-au putut recupera banii.

Din acest motiv și din cauza faptului că o anchetă ar fi prea costisitoare, dosarele de înșelăciune au fost închise, în data de 19 septembrie 2023, la cererea procurorilor.

Judecătorii din Alba Iulia au admis cererea acestora, iar motivarea a devenit publică.

Aproape 1000 de euro pagubă

În primul dosar închis procurorii au reținut că în data de 17.05.2022, persoane necunoscute au folosit datele cardului bancar aparținând persoanei vătămate , iar astfel, au efectuat mai multe plăți frauduloase, neinițiate sau aprobate de persoana vătămată, în valoare totală de 912,6 euro.

Din cuprinsul aceluiași probatoriu a rezultat că suma cu care persoana vătămată a fost păgubită i-a fost restituită de către bancă, banii rămânând în final în contul ei.

Plăți făcute către comercianți străini

Astfel, probele administrate în cauză relevă că, în data de 17.01.2023, persoane necunoscute au folosit datele cardului bancar aparținând persoanei vătămate , iar astfel, au efectuat mai multe plăți frauduloase către comerciantul, neinițiate sau aprobate de persoana vătămată, în valoare totală de 1900 lei.

Bani trimiși către site-uri de consultanță

În datele de 25.01.2021, 25.05.2021, 24.09.2021, respectiv 22.05.2022, au fost făcute 4 plăți, din contul susnumitului, în valoare de 19,99 dolari fiecare, către (n.r. un site de consultanță online), în fiecare dintre zilele enumerate efectuându-se câte o tranzacție, niciuna dintre acestea nefiind autorizată.

Cu privire la cele 4 tranzacții susmenționate, persoana vătămată a întocmit refuzuri la plată, două dintre acestea fiind soluționate favorabil, astfel încât numitului  i-a fost restituită suma de 39,98 euro.

De asemenea, persoana vătămată a mai precizat că pentru cea de-a 5-a tranzacție reclamată, în valoare de 19,99 euro, nu a mai întocmit refuz la plată, întrucât reprezentanții băncii i-au comunicat că suma i-a fost restituită automat în cont.

În toate cele trei cazuri, toți păgubiții și-au primit banii înapoi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax