Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Trei semne că iarna va fi mai rece decât ne așteptam, identificate de meteorologii europeni. Prognozele de până acum, răsturnate

ninge ninsoare iarna zapada alba24

Publicat

Trei semne că iarna va fi mai rece decât ne așteptam, identificate de meteorologii europeni, care contrazic toate prognozele care arătau până acum o iarnă cu temperaturi ridicate. 

Pentru a afla cum va fi vremea la iarnă, aceștia au analizat mai mulți macro-indicatori, au comparat imagini din satelit, date istorice și au procesat măsurători precise de presiune și modele de evoluție din anii precedenți.

Concluzia a fost una singură: va fi mai frig decât credeam.

Tendințele celor mai recente date de prognoză pentru iarna 2024/2025 arată temperaturi tot mai ridicate, cu fiecare nouă analiză.

Cu toate acestea, meteorologii europeni văd semne în sistemul meteorologic global care indică faptul că este posibil ca lucrurile să se întâmple cu totul altfel.

”Am găsit 3 semne care indică faptul că în 2024/2025 s-ar putea înregistra o iarnă mai rece decât cea preconizată. Putem vedea deja cum evoluează unii dintre factorii globali la scară largă” scriu jurnaliștii de la severe-weather, unul dintre cele mai importante site-uri de prognoză pe termen lung.

O anomalie de înaltă presiune din nord provoacă o perturbare majoră, împingând curentul polar mai la sud.

Acest lucru facilitează pătrunderea aerului mai rece în centrul și estul Statelor Unite și în Europa, afectând toată emisfera nordică.

Trei semne că iarna va fi mai rece decât ne așteptam

Primul factor analizat de meteorologi este ENSO, care înseamnă „El Niño Southern Oscillation”.

ENSO este o regiune a Oceanului Pacific ecuatorial care se schimbă între faze calde și faze reci. De obicei, se produce o schimbare de fază la fiecare 1-3 ani.

În prezent, observăm o fază rece a ENSO care începe să apară, numită La Niña.

Aceasta arată că încep să apară ape de suprafață mai reci decât în mod normal în regiunile ENSO centrale și estice.

Fazele ENSO influențează semnificativ precipitațiile tropicale, tiparele de presiune și dinamica complexă dintre ocean și atmosferă, modificând sistemul de feedback atmosferă-ocean.

Acest sistem de reacție răspândește influența ENSO la nivel global, în special asupra temperaturilor de iarnă și a tiparelor de ninsoare.

Se preconizează că un La Niña slab se va dezvolta și va dura toamna și iarna.

Al doilea factor analizat este un eveniment La Niña. Acesta nu este ceva nou, deoarece am avut de fapt 3 ierni La Niña în ultimii 4 ani.

Așadar, ce îl face special pentru a fi văzut ca un potențial factor de aer rece? Este vorba de locație. Un La Nińa poate fi localizat fie în estul, fie în centrul Pacificului, dar locul exact generează rezultate foarte diferite.

Factori diferiți determină locul în care va avea loc acest eveniment și, din acest motiv, influența sa asupra vremii de iarnă preconizată este, de asemenea, diferită.

Locul în care se formează acum La Niña aduce anomalii de presiune mai scăzute și o cale deschisă pentru pătrunderea aerului mai rece în Statele Unite și Europa.

Al treilea indiciu ține de vânturi. La fel ca în cazul oceanului, avem din nou o regiune care alternează între o fază pozitivă și una negativă.

Dar în loc de temperaturi, acum avem de-a face cu vânturi sau mai degrabă cu direcția lor.

Vânturile puternice din stratosferă se deplasează într-o centură în jurul planetei la Ecuator. Și aproximativ la fiecare 17 luni, aceste vânturi își schimbă complet direcția.

Toți cei trei factori sunt legați între ei și acționează simultan asupra vremii de iarnă.

”Am văzut acum 3 factori diferiți, toți indicând un o vreme mai rece în iarna 2024/2025” mai scriu cei de la Seveere Weather.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate