Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Trei vestigii arheologice din interiorul Cetății, puse în valoare prin licitație în acest an: Iluminat artistic, mobilier urban și panouri informative

Publicat

Cele trei vestigii arheologice din zona interioară a Cetății, descoperite în timpul diverselor lucrări, vor fi puse în valoare printr-un nou proiect al Primăriei Alba Iulia, cel mai probabil în acest an. Este vorba despre situl roman din Piața Cetății, zidul medieval și drumul roman din zona străzii Mihai Viteazul. Primăria a elaborat documentaţia de atribuire pentru „Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii”. 

Din economiile rezultate în cadrul Programului Operational Regional, Primăria a obţinut acceptul AMPOR pentru includerea în cadrului proiectului de reabilitare a zonei interioare a unei noi activităţi, punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada execuţiei lucrărilor. Conform obligaţiilor ce-i revin, autoritatea contractantă a inițiat procedura de achiziţie a contractului de lucrări, cu proiectare inclusă.

Locaţiile vizate sunt definite de specialişti astfel: sit roman Principia situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zid medieval zona clădirii Ierihon, drum roman “Via Principalis” zona străzii Mihai Viteazul.

În cadrul acestei noi activităţi, una dintre priorităţi o reprezintă continuarea cercetării arheologice, iar concluziile urmează să fie coroborate şi relaţionate cu conceptul general de reabilitare a Zonei Interioare.

Conservarea, reîntregirea şi restaurarea elementelor drumului roman, cât şi realizarea unui sistem de protecţie a vestigiilor sunt principalele acţiuni prevăzute în derularea acestui proiect. Acestea sunt completate de elemente de punere în valoare a zonei, iluminat artistic, mobilier urban, panouri informative şi instalaţii edilitare.

„Aşa cum am promis, acest patrimoniu istoric va fi pus în valoare. Acest proiect va completa realizarile de până acum din Zona Interioară a Cetăţii şi va însemna un punct de atracţie suplimentar pentru oricine vizitează Cetatea. Ne dorim ca toate aceste lucrări să fie realizate în acest an, fiind un obiectiv care condiţioneaza finalizarea lucrărilor din Piaţa Cetăţii”, a declarat primarul Mircea Hava.

Elementele definitorii pentru această documentaţie vor fi publicate după verificarea şi validarea acesteia de către ANRMAP.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. mihai

    miercuri, 06.03.2013 at 08:35

    Pe cand si reabilitarea drumului de acces de la castedrala Reintregirii prin parcul Unirii spre Platoul Romanilor?

  2. Florin

    miercuri, 06.03.2013 at 09:45

    In numele a sute de elevi si cetateni!!
    Va rugam sa aveti in vedere ca dimineata intre orele 7,30-8,00, este mare circulatie centru-cetate, drept pentru care solicitam ca poarta a IV-a sa se deschida la ora 7,30, in loc de ora 8,00, pentru a nu mai fi nevoiti sa ocolim pana la Hotel Cetate si sa tranzitam tot parcul.

  3. Losenau Custozza

    joi, 07.03.2013 at 13:09

    Dvs. sunteti nou venita/sosita in Alba Iulia? Cetatea are „n”-spe piete, dar Parcul Custozza exista din 1906 si toti albaiulienii stiu unde se afla. Sau va este frica sa nu aveti probleme la serviciu daca precizati ca locatia sitului roman Principia este Parcul Custozza?

    • 1906

      vineri, 08.03.2013 at 08:32

      ………………..sssssssssss ,te rog nu mai pomeni de Parcul Custozza ca mai marele urbei ,mult prea infatuatul nostru conducator……….are sa se supere…….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax