Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Trei zile libere în plus față de sărbătorile legale, pentru anul 2023. Guvernul aprobă punți pentru minivacanțe de 4 și 5 zile

zile libere

Publicat

Trei punți între weekend și zilele libere legale vor deveni zile libere în 2023, după ce guvernul a aprobat o ordonanță în acest sens, în ultima ședință din 2022 care are loc în 28 decembrie.

Astfel bugetarii vor avea în 2023 trei minivacanțe: două de câte patru zile și una de cinci zile.

Vezi și Zile libere 2023: Românii vor avea mai multe minivacanțe de trei și patru zile. Calendarul zilelor nelucrătoare pentru salariați

Guvernul stabilește miercuri, în ședință, ca zile de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere, pentru că urmează sau preced sărbători legale. Zilele de 24 ianuarie, 1 iunie și 15 august 2023 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor din Codul muncii.

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în nota de fundamentare, informează Mediafax.

Dacă hotărârea de guvern va fi adoptată, se va face punte între sărbătorile legale și weekend.

23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, zile libere pentru salariaţii din sectorul public

Guvernul a decis, miercuri, ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală și zile de repaus săptămânal.

Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Ministerul precizează că prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Guvernul a decis că, pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.

Minivacante de 4 și 5 zile în urma deciziei guvernului

 • Minivacanță de 4 zile  de Ziua Principatelor Române – Sâmbătă – Marți 24 ianuarie ( 21-24 ianuarie 2023)
 • Minivacanță de 5 zile de 1 iunie și Rusalii: Joi – Luni (1  – 5 iunie)
 • Minivacanță de 4 zile de Adormirea Maicii Domnului: Sâmbătă – Marți ( 12 -14 august)

Cum vor fi recuperate zilele libere aprobate de guvern

Dacă zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 vor fi stabilite ca zile libere, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.

Dispozițiile proiectului de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023. şi nici participanţilor în aceste procese.

De asemenea, în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

În ceea ce privește activitatea derulată prin Trezoreria Statului s-au stabilit categoriile de operațiuni de încasări/plăți prin virament care vor fi efectuate în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 prin centrala Ministerului Finanțelor, precum și datele în care unitățile trezoreriei statului înregistrează în contabilitate operațiunile de încasări aferente zilelor de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, inclusiv datele la care vor fi întocmite retururile la încasare.

Zile libere legale în 2023. Românii ar putea avea 17 zile libere legale.

 • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou) – Duminică și Luni
 • 6 și 7 ianuarie ( Boboteaza și Sf Ioan Botezătorul) Vineri și Sâmbătă ( dacă legea aprobată de parlament va fi promulgată de președinte)
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); Marți
 • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui); 14 aprilie – vineri
 • prima și a doua zi de Paști; 16, 17 aprilie –Duminică și Luni
 • 1 mai (Ziua Muncii); Luni
 • 1 iunie (Ziua Copilului); Joi
 • prima și a doua zi de Rusalii; 4 și 5 iunie; Duminică și Luni
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului); Marți
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei); Joi
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României); Vineri
 • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun). Luni și Marți

Minivacanțe posibile în 2023

În 2023 vor fi posibile mai multe minivacanțe decât în anul 2022. Sunt multe zile care au nevoie de punți pentru a putea fi constituite în minivacanțe, dar cum de obicei guvernul aprobă astfel de zile ”recuperabile” pentru bugetari sunt toate șansele ca în 2023 românii să poată beneficia de 4 minivacanțe de 3 zile, 5 minivacanțe de 4 zile și o minivacanță de 5 zile.

 • Minivacanță de 3 zile de Revelion: Sâmbătă – Luni
 • Minivacanță de 3 zile de Bobotează și Sf. Ioan: Vineri – Duminică ( dacă legea este promulgată de președinte)
 • Minivacanță de 4 zile de Ziua Principatelor Române – Sâmbătă – Marți ( guvernul a aprobat ziua de luni ca punte)
 • Minivacanță de Paști de 4 zile: Vineri – Luni
 • Minivacanță de 3 zile de 1 Mai – Ziua Muncii: Sâmbătă-Luni
 • Minivacanță de 5 zile de 1 iunie și Rusalii: Joi – Luni ( Guvernul a aprobt ziua de vineri ca punte)
 • Minivacanță de 4 zile de Adormirea Maicii Domnului: Sâmbătă – Marți ( Guvernul a aprobat ziua de luni ca punte)
 • Minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei: Joi – Duminică
 • Minivacanță de 3 zile de 1 Decembrie – Ziua Națională a României: Vineri-Duminică
 • Minivacanță de 4 zile de Crăciun: Sâmbătă – Marți

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax