Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tribunalul Alba a condamnat interlopii clanului „Lenis” din Sibiu, la 150 de ani de închisoare. Una dintre cele mai mari grupări de criminalitate organizată judecate la Alba


Publicat

judecart

tribunal albaLa Tribunalul Alba s-a luat prima decizie în dosarul grupării de criminalitate organizată „Lenis” din Sibiu, una dintre cele mai mari grupări judecate în Alba, dar și la nivel național. 19 din cei 27 de inculpați au primit pedepse cu executare, cea mai mare fiind de 15 ani după gratii. Totodată inculpații au fost obligați la plata de despăgubiri morale, daune materiale și cheltuieli de judecată, în valoare de peste 400.000 de euro.

DIICOT Alba Iulia a trimis în judecată, la Tribunalul Alba, gruparea care a terorizat Sibiul în perioada 2007 – 2009. Clanul ”Lenis” a fost anihilat de procurori DIICOT şi poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, în anul 2009. Denumirea grupării provine de la clubul de noapte ”Lenis” din Sibiu unde obişnuiau să se adune interlopii şi să pună la cale loviturile următoare. În 2008, în urma unui scandal, clubul a fost incendiat cu un cocktail Molotov. Deşi nu a mai fost deschis, gruparea a continuat să se adune acolo ca să plănuiască activităţile infracţionale. Infractorii au obţinut peste 180.000 de euro din răscumpărările plătite de două familii de oameni de afaceri pentru copiii lor, răpiţi.

În noiembrie 2010 inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea în raza judeţului Sibiu a mai multor infracţiuni grave. Au fost acuzaţi de iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, lovire şi alte violenţe, vătămarea corporală, lipsire de libertate, violare de domiciliu, ameninţare, şantaj, tâlhărie, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, folosirea şi deţinerea fără drept de arme de foc şi a muniţiei aferente.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la crimă organizată au găsit la percheziţii zeci de mii de euro şi peste 60 de săbii, bâte şi cuţite. Totalul pedepselor decise la Tribunalul Alba pentru cei 27 de inculpaţi este de aproximativ 150 de ani de închisoare.

Clanul „Lenis” este una dintre cele mai mari grupări de criminalitate organizată judecate în Alba, dar şi la nivel naţional, iar decizia dată la Tribunalul Alba nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Pedepsele aplicate inculpaţilor de Tribunalul Alba:

Burnete Sorin Călin zis ”Sorinel” – 15 ani de închisoare

Giurgiu Florin Răzvan zis „Calu” – 13 ani de închisoare

Opriş Liviu zis „Liviuţ” – 13 ani de închisoare

Urdea Mircea Cosmin zis „Coco” – 12 ani de închisoare

Neag Traian Lucian – 10 ani de închisoare

Cozma Marius – 7 ani de închisoare

Berciu Ionuţ Ovidiu – 7 ani de închisoare

Gligor Dragoş Constantin – 7 ani de închisoare

Todea Constantin zis ”Coste” – 7 ani de închisoare

Barbu Mihai Constantin zia ”Zaporu” – 7 ani de închisoare

Raica Onoriu Mircea – 6 ani de închisoare

Ghizăşan Ioan Marian zis „Creţu” – 6 ani de închisoare

Gîndilă Dumitru Marius zis „Poliţaiu” – 5 ani de închisoare

Santa Iulian Ilie – 4 ani, 11 luni şi 5 zile închisoare

Vlad Sorin Teodor zis ”Cioza” – 4 ani de închisoare

Toma Lucian Cornel – 3 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare

Anghel Tiberiu Ioan – 3 ani, 3 luni şi 3 zile de închisoare

Hoch Răzvan Ionuţ zis ”Hunţa” – 3 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare

Dancu Cosmin Ionel – 2 ani, 3 luni şi 3 zile de închisoare

Solomon Ionuţ – 2 ani de închisoare cu suspendare

Sandu Sebastian Nicolae – 1 an, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare

Iancu Constantin Adrian – 1 an, 3 luni şi 3 zile de închisoare cu suspendare

Nuţă Marius – 1 an, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare

Diaconu Gheorghe Cosmin – 1 an, 3 luni şi 3 zile de închisoare

Căldărar Traian -2 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare

Bancu Simion – 2 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare

Grancea Zoltan zis ”Găilă” – 2 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu anul 2007 şi până în 2009, mai multe persoane rămase în libertate după destructurarea unor grupuri infracţionale organizate, ex. gruparea Tâmplaru şi/sau liberate din penitenciar după executarea unor pedepse privative de libertate, precum şi alte persoane cunoscute ca făcând parte din “lumea interlopă” din municipiul Sibiu, ex. gruparea constituită în zona barului „Lenis”, s-au unit într-o singură grupare de dimensiuni foarte mari (aproximativ 40-50 pers.), care şi-a propus ca scop obţinerea supremaţiei în cadrul cluburilor de noapte, barurilor şi sălilor de jocuri de noroc din Sibiu, scop pentru realizarea căruia membrii grupării au săvârşit o multitudine de fapte antisociale, cu violenţă, creând în mod deliberat, un sentiment pronunţat de teamă, chiar teroare în rândul patronilor cluburilor, barurilor şi sălilor de jocuri de noroc, clienţilor acestora şi agenţilor de pază ai acestor societăţi.

Atingerea acestui obiectiv, avea ca şi scop final obţinerea prin şantaj, în mod mascat, de importante sume de bani cu titlu de taxă de protecţie şi chiar săvârşirea de tâlhării, a căror sesizare nu era făcută de persoanele vătămate din cauza sentimentului de teamă indus acestora, uneori persoanele vătămate fiind determinate să-şi retragă plângerile depuse sau să îşi modifice declaraţiile din acelaşi motiv.

Anchetatorii au susţinut că o caracteristică a acestei grupări, a fost faptul că era dinamică, atât în ceea ce priveşte membrii acesteia – care erau reînnoiţi prin atragere de noi persoane şi eliminarea celor care fac opoziţie sau atentează la poziţia liderilor, cât şi în ceea ce priveşte infracţiunile săvârşite, care erau într-o continuă diversificare (extindere), funcţie de oportunităţile obţinerii de venituri şi realităţile sociale, ex. recuperări de credite prin violenţă, înşelăciuni prin fraudarea jocurilor de noroc şi a firmelor de leasing, furturi auto, etc. Gruparea era concret structurată şi cunoscută în mun. Sibiu şi localităţile din judeţ (Şelimbăr, Cisnădie, Avrig, Sălişte), membrii ei fiind foarte agresivi şi săvârşind fapte de o violenţă extremă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Premierul Cîțu așteptat ca un star rock la Alba Iulia. A fost ”asaltat” de doamne și domnișoare pentru poze

Publicat

Stilul nonconformist pe care premierul României, Florin Cîțu îl adoptă pare că are succes, în special în rândul tinerilor.

De asemenea și faptul că este un fan declarat al celor de la Metalica și Foo Fighters aduce un mare plus de imagine în rândul adolescenților și nu numai, iar asta s-a văzut și la vizita pe care a avut-o joi, 17 iunie la Alba Iulia. 

În jurul orei 15.30, pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, lângă punctul de vaccinare anti COVID era zarvă mare. Forțele de ordine mișunau peste tot, din loc în loc câte un cetățean cu o cască în ureche stătea cu o cafea în mână, iar politicieni din alianța de guvernare începeau să apară în zonă.

Camerele de filmat și apartele foto erau pregătite pentru momentul când premierul Cîțu va ajunge în punctul de vaccinare, după ce în timpul conferinței de presă nu a știut care sunt investițiile prin PNRR pentru județul Alba.

Vezi și VIDEO: Premierul Florin Cîțu nu a putut numi nici un proiect concret, finanțat în Alba prin PNRR. S-a încurcat în explicații

Toată lumea căuta un petic de umbră, dar premierul se lăsa așteptat. În toată zarva respectivă se distingeau două tinere, care sub un chioșc de ziare, păreau că așteaptă pe cineva.

După încă 20 de minute de așteptare a apărut și ministrul Cîțu, îmbrăcat casual, în teneși, blugi, o cămașă neagră și un sacou, însoțit de restul politicienilor, aranjați la patru ace.

Nici nu a ajuns bine că a și fost oprit de două femei pe care le-a salutat și a stat câteva momente de vorbă, la fel și cu o altă femeie care se întorcea cu un copil de la grădiniță.

Între timp cele două adolescente îl filmau pe premier cu telefoanele mobile.

După alte câteva minute bune de plimbat printre oficialități e anunțat că două fete vor să facă o poză cu el. Timide, cele două fete îi dau aparatul lor roz Polaroid unui bărbat și se așează la stânga și dreapta primului ministru.

După câteva poze trase, Cîțu discută timp de câteva momente cu cele două fete iar apoi pleacă spre mașini. Între timp cele două tinere, pleacă fericite cu pozele în mână.

Înainte să intre înapoi în mașină, premierul a mai fost oprit de o femeie care timp de aproape un minut a avut o discuție cu acesta, iar chiar înainte să intre în mașină a fost oprit de o altă femeie pentru un selfie.

De asemenea, fostul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a făcut o serie de declarații pentru reporterul alba24.ro, declarații în care a criticat în termeni duri actuala administrație și pe actualul primar.

Declarațiile europarlamentarului Mircea Hava pot fi vizualizate aici: VIDEO EXCLUSIV: Mircea Hava critică în termeni extrem de duri administrația municipiului Alba Iulia: Lipsă crasă de competență

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Președintele PNL Alba, Mircea Hava revine asupra susținerii lui Ludovic Orban la șefia partidului: „Mi s-au luat vorbele”

Publicat

Europarlamentarul Mircea Hava, președintele organizației PNL Alba revine asupra declarațiilor făcute în urmă cu mai bine de o lună în care anunța că îl va susține pe Ludovic Orban pentru șefia partidului.

Acesta a explicat, în cadrul unui interviu acordat pentru Alba24, că o decizie o va lua doar după ce se va întâlni cu primarii. Mircea Hava l-a însoțit joi pe premierul Florin Cîțu, în cadrul vizitei efectuate în județul Alba. 

Reporter Alba24: Am văzut că acum îl susțineți pe domnul Cîțu în lupta pentru PNL …

Mircea Hava: Nu este nici o luptă. Eu nu mă duc la bătălii. Am o singură luptă. Vreau un partid care să rămână și să mai guverneze România încă cel puțin patru ani de zile. Mă gândesc la opt ani de zile. Sunt aproape 80 de miliarde de euro care intră în România. Nu vă gândiți numai la PNRR-ul acesta care deja la mulți le-a aburit mințile și nu mai văd cele 47 de miliarde care vin pe cadrul financiar multianual, care trebuie să apară, pentru asta trebuie scrise programele. Asta mă pasionează și asta mă face să vin și acasă foarte des. Domnul Cîțu se ocupă de lucrurile acestea și face lucrurile acestea. Eu încă nu m-am declarat. Eu nu sunt dintre cei care sar primii, poate îmi găsesc un loc în față.

Reporter Alba24: Prima dată l-ați susținut pe domnul Orban. De ce acum schimbarea?

Mircea Hava: Nu. Au fost niște chestiuni care au fost făcute și care mi s-au luat vorbele, pentru că se poate face lucrul acesta. În momentul în care eu mă întâlnesc cu tine și spun susțin pe cutare, da. Dar asta, după ce mă voi întâlni cu primarii, cum ne-am întâlnit astăzi și cu oamenii cu care am construit. 30 de ani să știți că nu am fost de capul meu, am fost de capul lor. Să nu credeți în toate poveștile acestea că suntem dezbinați. Este o mare prostie. Suntem împreună și vom construi împreună. Și ceea ce trebuie.

În urmă cu mai bine de o lună, Mircea Hava a precizat, în cadrul unui interviu acordat redacției PSnews.ro, că îl va susține pe Ludovic Orban la șefia partidului dacă acesta va candida.

„Cei care mă cunosc știu că sunt un om care nu prea schimbă caii în timpul mersului. Niciodată nu aș fi putut să facem ceea ce s-a făcut la Alba dacă nu eram o echipă în care aveam lider, aveam oameni, fiecare știa culoarul pe care se duce. Eu am făcut campanie la primele alegeri ale lui Ludovic. Vă dați seama că nu pot să fac lucrul acesta acum, să mă întorc, pentru ce? Că îmi spune cineva ceva? O să văd cine va candida. Poate Ludovic spune că nu vrea. Dacă el dorește, mergem în continuare. Echipa se clădește, echipa se întărește”, a spus atunci președintele PNL Alba.

În finalul interviului, Mircea Hava a precizat că îl va susține pe Ludovic Orban pentru un nou mandat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Premierul Florin Cîțu nu a putut numi nici un proiect concret, finanțat în Alba prin PNRR. S-a încurcat în explicații

Publicat

Premierul Florin Cîțu, aflat joi la Alba Iulia, nu a putut numi în mod concret nici o investiție finanțată în județul Alba prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Întrebat de reporterul Alba24, în timpul conferinței de presă desfășurate la un hotel din Cetatea Alba Carolina, acesta s-a încurcat în explicații. 

„Județul Alba … și aici, iarăși, ne concentrăm doar pe un … o componentă a proiectelor. Prin județul Alba trec mai multe. Pe partea de infrastructură feroviară vom avea în județul Alba.

Dar trebuie să ne gândim că și spitale, și sunt mai multe lucruri care vor fi la nivel național și toate județele vor avea acest lucru” a spus Cîțu.

”Toate UAT-urile din județul Alba vor avea acces la Fondul de Dezvoltare, care a fi în PNRR și are 2 miliarde de euro. Toate UAT-urile din județ au acces. Eu zic să ne uităm la investiții, nu doar la PNRR. România se dezvoltă prin PNRR, prin fonduri europene și bani de la buget. Toate acestea sunt legate.

Unele investiții intră în PNRR pentru că sunt mature și au o componentă verde și digitală și se pliază pe aceste caracteristici. Altele pot merge prin fonduri europene, infrastructură mare, de exemplu, va merge în PNRR și ce nu se poate în PNRR va merge în fonduri europene.

Iar pentru comune, care nu merg nici pe PNRR și nici pe fonduri europene, de la buget” a spus Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO EXCLUSIV: Mircea Hava critică în termeni extrem de duri administrația municipiului Alba Iulia: Lipsă crasă de competență

Publicat

Fostul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a criticat în termeni extrem de duri actuala conducere a orașului, inclusiv pe actualul primar Gabriel Pleșa. ”Lipsă crasă de competență” a fost una dintre expresiile folosite de Mircea Hava pentru descrie actuala administrație. 

Mai mult de atât, actualul europarlamentar a invocat și habarnismul în ceea ce înseamnă actuala conducere. De asemenea nu a uitat nici de plecarea din PNL a lui Gabriel Pleșa și că acesta a fost viceprimar în ultimul său mandat de primar, și a precizat că îl deranjează pentru că nu și-a dat seama ce a ”crescut în primărie timp de șase ani”.

Declarațiile fostului primar Hava au fost făcute la întrebările reporterului alba24.ro, în timpul vizitei premierului Cîțu de joi, 17 iunie, la Alba Iulia.

Problema gunoaielor – ”Lipsă crasă de competență”

Întrebat de reporterul alba24.ro cum vede actuala conducere și organizare a municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a adus o serie de critici dure. De asemenea nu a trecut cu vederea nici problema gunoaielor care a afectat municipiul în ultima lună și care încă își face simțită prezența.

„Dacă nu mi-ar păsa nu aș mai veni acasă, dar îmi pasă foarte mult și mă gândesc ce să fac. Mă deranjează extraordinar de mult.

Mă deranjează pentru că nu mi-am dat seama ce am crescut acolo în primărie 6 ani.

Nu poți să vii să te lauzi cu ce ți-au lăsat alții, să faci poze și să dai filmulețe când astăzi, trebuia să se lucreze pe străzi. (n.r. se referă la video-urile postate de reprezentații primăriei, clipuri care prezintă cum vor arăta principalele străzi din Alba Iulia după ce vor fi modernizate, dar momentan proiectul stagnează).

Vezi și VIDEO: Plimbare virtuală pe șapte străzi din Alba Iulia. Cum va fi reorganizat traficul în centrul municipiului

La problema gunoaielor nu trebuie să găsim vinovați. Problema gunoaielor este datorită unei lipse crase de competență și datorită faptului că nu știi ce să faci”, a precizat Mircea Hava.

”Existau soluții”

Întrebat de reporterul alba24.ro cum ar fi manageriat problema gunoaielor, acesta a declarat scurt că: ”existau soluții”.

”Așa cum le-am manageriat și pe celelalte, pentru că totul este o legătură între oameni, nu relații, o legătură corectă între oameni.

Gunoaiele se puteau depozita undeva, se puteau face lucrurile… Nu aș fi stopat investiția cu acele gropi, pentru că nu erau gropile ascunse…acolo se depozita selectiv.

Lucrurile trebuie să te gândești din timp să le faci, nu să tot vorbești”.

Mai mult de atât, întrebat de reporterul alba24.ro, dacă crede că în Alba Iulia va funcționa colectarea selectivă, fostul primar Mircea Hava a mai declarat: ”Țin minte când am început, acum 20, 30 de ani, când toată lumea spunea că nu o să fie nimic, că toată lumea arunca peste tot.

Uite că oamenii s-au obișnuit foarte repede să fie curat și bine, așa va fi și aici. Nu va merge sută la sută, nicăieri în lume, dar va merge bine, depinde de noi ca și cu vaccinarea”, a mai precizat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate