Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tribunalul Alba a condamnat interlopii clanului „Lenis” din Sibiu, la 150 de ani de închisoare. Una dintre cele mai mari grupări de criminalitate organizată judecate la Alba


Publicat

judecart

tribunal albaLa Tribunalul Alba s-a luat prima decizie în dosarul grupării de criminalitate organizată „Lenis” din Sibiu, una dintre cele mai mari grupări judecate în Alba, dar și la nivel național. 19 din cei 27 de inculpați au primit pedepse cu executare, cea mai mare fiind de 15 ani după gratii. Totodată inculpații au fost obligați la plata de despăgubiri morale, daune materiale și cheltuieli de judecată, în valoare de peste 400.000 de euro.

DIICOT Alba Iulia a trimis în judecată, la Tribunalul Alba, gruparea care a terorizat Sibiul în perioada 2007 – 2009. Clanul ”Lenis” a fost anihilat de procurori DIICOT şi poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, în anul 2009. Denumirea grupării provine de la clubul de noapte ”Lenis” din Sibiu unde obişnuiau să se adune interlopii şi să pună la cale loviturile următoare. În 2008, în urma unui scandal, clubul a fost incendiat cu un cocktail Molotov. Deşi nu a mai fost deschis, gruparea a continuat să se adune acolo ca să plănuiască activităţile infracţionale. Infractorii au obţinut peste 180.000 de euro din răscumpărările plătite de două familii de oameni de afaceri pentru copiii lor, răpiţi.

În noiembrie 2010 inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea în raza judeţului Sibiu a mai multor infracţiuni grave. Au fost acuzaţi de iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, lovire şi alte violenţe, vătămarea corporală, lipsire de libertate, violare de domiciliu, ameninţare, şantaj, tâlhărie, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, folosirea şi deţinerea fără drept de arme de foc şi a muniţiei aferente.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la crimă organizată au găsit la percheziţii zeci de mii de euro şi peste 60 de săbii, bâte şi cuţite. Totalul pedepselor decise la Tribunalul Alba pentru cei 27 de inculpaţi este de aproximativ 150 de ani de închisoare.

Clanul „Lenis” este una dintre cele mai mari grupări de criminalitate organizată judecate în Alba, dar şi la nivel naţional, iar decizia dată la Tribunalul Alba nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Pedepsele aplicate inculpaţilor de Tribunalul Alba:

Burnete Sorin Călin zis ”Sorinel” – 15 ani de închisoare

Giurgiu Florin Răzvan zis „Calu” – 13 ani de închisoare

Opriş Liviu zis „Liviuţ” – 13 ani de închisoare

Urdea Mircea Cosmin zis „Coco” – 12 ani de închisoare

Neag Traian Lucian – 10 ani de închisoare

Cozma Marius – 7 ani de închisoare

Berciu Ionuţ Ovidiu – 7 ani de închisoare

Gligor Dragoş Constantin – 7 ani de închisoare

Todea Constantin zis ”Coste” – 7 ani de închisoare

Barbu Mihai Constantin zia ”Zaporu” – 7 ani de închisoare

Raica Onoriu Mircea – 6 ani de închisoare

Ghizăşan Ioan Marian zis „Creţu” – 6 ani de închisoare

Gîndilă Dumitru Marius zis „Poliţaiu” – 5 ani de închisoare

Santa Iulian Ilie – 4 ani, 11 luni şi 5 zile închisoare

Vlad Sorin Teodor zis ”Cioza” – 4 ani de închisoare

Toma Lucian Cornel – 3 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare

Anghel Tiberiu Ioan – 3 ani, 3 luni şi 3 zile de închisoare

Hoch Răzvan Ionuţ zis ”Hunţa” – 3 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare

Dancu Cosmin Ionel – 2 ani, 3 luni şi 3 zile de închisoare

Solomon Ionuţ – 2 ani de închisoare cu suspendare

Sandu Sebastian Nicolae – 1 an, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare

Iancu Constantin Adrian – 1 an, 3 luni şi 3 zile de închisoare cu suspendare

Nuţă Marius – 1 an, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare

Diaconu Gheorghe Cosmin – 1 an, 3 luni şi 3 zile de închisoare

Căldărar Traian -2 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare

Bancu Simion – 2 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare

Grancea Zoltan zis ”Găilă” – 2 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu anul 2007 şi până în 2009, mai multe persoane rămase în libertate după destructurarea unor grupuri infracţionale organizate, ex. gruparea Tâmplaru şi/sau liberate din penitenciar după executarea unor pedepse privative de libertate, precum şi alte persoane cunoscute ca făcând parte din “lumea interlopă” din municipiul Sibiu, ex. gruparea constituită în zona barului „Lenis”, s-au unit într-o singură grupare de dimensiuni foarte mari (aproximativ 40-50 pers.), care şi-a propus ca scop obţinerea supremaţiei în cadrul cluburilor de noapte, barurilor şi sălilor de jocuri de noroc din Sibiu, scop pentru realizarea căruia membrii grupării au săvârşit o multitudine de fapte antisociale, cu violenţă, creând în mod deliberat, un sentiment pronunţat de teamă, chiar teroare în rândul patronilor cluburilor, barurilor şi sălilor de jocuri de noroc, clienţilor acestora şi agenţilor de pază ai acestor societăţi.

Atingerea acestui obiectiv, avea ca şi scop final obţinerea prin şantaj, în mod mascat, de importante sume de bani cu titlu de taxă de protecţie şi chiar săvârşirea de tâlhării, a căror sesizare nu era făcută de persoanele vătămate din cauza sentimentului de teamă indus acestora, uneori persoanele vătămate fiind determinate să-şi retragă plângerile depuse sau să îşi modifice declaraţiile din acelaşi motiv.

Anchetatorii au susţinut că o caracteristică a acestei grupări, a fost faptul că era dinamică, atât în ceea ce priveşte membrii acesteia – care erau reînnoiţi prin atragere de noi persoane şi eliminarea celor care fac opoziţie sau atentează la poziţia liderilor, cât şi în ceea ce priveşte infracţiunile săvârşite, care erau într-o continuă diversificare (extindere), funcţie de oportunităţile obţinerii de venituri şi realităţile sociale, ex. recuperări de credite prin violenţă, înşelăciuni prin fraudarea jocurilor de noroc şi a firmelor de leasing, furturi auto, etc. Gruparea era concret structurată şi cunoscută în mun. Sibiu şi localităţile din judeţ (Şelimbăr, Cisnădie, Avrig, Sălişte), membrii ei fiind foarte agresivi şi săvârşind fapte de o violenţă extremă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Mașinile abandonate cel puțin 6 luni pe domeniul public pot fi ridicate de autorități. Ce vehicule sunt considerate fără stăpân

Publicat

Mașinile lăsate cel puțin șase luni pe domeniul public vor putea fi ridicate de autorități, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Parlament. De asemenea, autovehiculele înmatriculate în străinătate pot fi incluse în categoria vehiculelor fără stăpân

Anterior acestei legislații, termenul era de un an pentru ridicarea mașinilor de pe spațiile publice.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că pot fi incluse sub incidenţa Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân şi autoturisme înmatriculate în străinătate, potrivit digi24.ro.

Potrivit proiectului de lege, „vehicul fără stăpân” este vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculate în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut. „Vehicul abandonat” este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

VIDEO: „Școala vieții” l-a făcut manager de spital, viața l-a dat jos. Scandalul de la Spitalul din Câmpeni, la Jurnalul DIGI24

Publicat

Criza sanitară generată de COVID-19 a arătat, încă o dată, deficienţele majore ale sistemului de sănătate. Multe spitale cu manageri numiţi politic au fost la un pas de colaps.

În timp ce oamenii se îmbolnăveau şi unii chiar mureau din cauza virusului, politicienii au început un adevărat război pentru controlul politic al spitalelor. DIGI24 a dedicat o emisiune scandalului de la Câmpeni, legat de schimbarea managerilor, un joc de ping-pong între PNL și PSD.

Citește și: Schimbare cu scandal la vârful Spitalului Câmpeni. Șeful PSD Alba și primarul orașului, despre noul manager: ”un chelner”

La Câmpeni, în judeţul Alba, primarul PSD îi acuză pe liberali că i-au dat omul jos şi au numit la conducerea spitalului un chelner. Liberalii spun că omul lor a fost director de restaurant şi e competenet pentru a conduce spitalul. După numai trei săptămâni, primarul l-a demis pe liberal şi şi-a pus din nou propriul om.

Domnul care a stârnit o tornadă politică la Câmpeni este Valentin Gog, membru PNL și angajat al unui resturant. În oraș, lumea-l știe de Vali. Pe Facebook, prietenii reali și virtuali îl știu de absolvent de școala vieții. Că așa se declară el însuși.

Valentin Gog: „Şcoala vieţii e cum să zic eu, şcoala… eu zic că şcoala vieţii a mea face mai mult decât poate şi a domnului primar cu două facultăţi. Mai mult decât facultăţile dânsului. Dânsului, clar… Şcoala vieţii îţi oferă posibilitatea să iei deciziile corecte şi de moment, să ieşi dintr-o situaţie critică în orice moment, să te descurci.”

E atât de convins că e neîntrecut la descurcat în orice situație încât i se pare foarte potrivit să conducă și un spital, lucru care i s-a și întâmplat, pentru scurtă vreme, din motive și conexiuni politice. A ajuns șef de spital cu ocazia stării de urgență, când ministrul putea numi direct managerii

Valentin Gog: „Eu vin din mediul privat, ştiu cum se fac banii în mediul privat, am o organizaţie foarte bună, am nişte performanţe în mediul privat deosebite, la fosta fabrică unde am fost director de producţie nu am scăzut niciodată sub 110 la sută producţia. Automotive componente electrice, o fabrică multinaţională care chiar e ok. (Reporter: Ce legătură are asta cu un spital?) Are, organizare, multe, decizii pe moment, foarte multe.”

Așadar, pentru că are școala vieții și pentru că are carnet de membru PNL, domnul Gog a ajuns director de spital la el în localitate. În locul unul domn numit manager pe filiera PSD. Doar că la București s-a petrecut o zdruncinătură politică și zgâlțâiala s-a simțit până la Câmpeni.

Urmăriți un scurt fragment din reportajul va fi difuzat astăzi la Jurnalul de Seară , din campania „Statul la stat”, pe Digi24.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

PSD a ”înghițit” ALDE în Parlament. Toți deputații formațiunii s-au alăturat social-democraților, a anunțat Varujan Vosganian

Publicat

parlament

PSD a înghițit oficial ALDE. Varujan Vosganian a anunțat, miercuri la începutul ședinței de plen, că toți deputații din ALDE se vor alătura grupului parlamentar al PSD.

„Vă informez că următorii deputaţi ALDE, începând de astăzi, 3 iunie, se vor afilia grupului parlamentar al PSD. Este vorba de Anton Anton, Constantin Avram, Steluţa Cătăniciu, Daniel Olteanu, Doru Oprişcan şi Varujan Vosganian”, a precizat el, potrivit Europei Libere.

Până acum, deputații ALDE activau ca neafiliați ca urmare a dizolvării grupului lor după ce PSD a recrutat mai mulți membri în urma ruperii coaliției de guvernare în toamna lui 2019.

ALDE nu mai are grup nici la Senat după ce acesta a fost dizolvat în septembrie prin trecerea lui Teodor Meleșcanu la PSD în contextul scandalului privind susținerea sa pentru șefia Senatului.

După desfiinţarea grupului, parlamentarii ALDE au rămas, o parte, în grupul neafiliaţilor, iar alţii au trecut la PSD.

Mizele ultimei mutări sunt unele de cale lungă care vizează în final formarea viitoarei coaliții de centru-stânga.

Într-un interviu acordat recent, Marcel Ciolacu vorbea despre încheierea unei alianţe cu partidele lui Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu.

„Am avut discuţii cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Ponta. Este adevărat, mai plăcută cu domnul Tăriceanu. Sunt nişte excese din partea domnului Ponta, i-am spus că nu este normal, având în vedere şi trecutul comun, să fie făcute anumite afirmaţii, atacuri împotriva membrilor sau PSD, partid care l-a făcut premier şi i-a oferit posibilitatea de a candida la prezidenţiale. Să ne facem că uitam trecutul din PSD? Eu nu o să mai accept atacuri. Am încheiat, totuşi, conversaţia într-o notă optimistă”, a mai spus Marcel Ciolacu, duminică, într-o emisiune la Antena3.

Formarea unei alianțe electorale este extrem de importantă și pentru formațiunea lui Tăriceanu în vederea alegerilor parlamentare unde ultimele sondaje clasează ALDE sub pragul electoral de 5%.

Sursă: romania.europalibera.org

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Spitalul Municipal Blaj se redeschide pentru populație, din 9 iunie. Pacienții infectați cu COVID, mutați în altă clădire

Publicat

Spitalul Municipal Blaj se redeschide, din 9 iunie, pentru populație, a precizat primarul orașului, Gheorghe Valentin Rotar, într-o postare pe contul său de Facebook. 

”Așa cum am promis, revenim cu informații legate de pregătirea Spitalului Municipal Blaj pentru reluarea serviciile medicale pentru pacienții din zonă, altele decât cele de tratare a cazurilor de coronavirus” a scris acesta.

Postarea primarului Gheorghe Valentin Rotar: 

”Luni, 1 iunie, toți pacienții infectați cu Covid-19, internați la Spitalul Municipal Blaj, au fost mutați în clădirea Spitalului Vechi, situată pe strada Republicii, Nr. 2, unde a fost amenajată o secție ATI și au fost pregătite saloanele, băile și toate circuitele necesare pentru acest tip de servicii medicale.

Marți, 2 iunie, au fost dezinfectate toate spațiile medicale din incinta Spitalului Nou, secțiile în care au fost internați pacienții tratați de Covid-19 și celelalte secții ale spitalului.

Dezinfecția a fost efectuată cu biocid PP2 cu atomizoare. Această operațiune s-a efectuat cu personal și echipamente de specialitate puse la dispoziție, gratuit, de un operator economic din municipiul Blaj.

Vineri, 5 iunie, se va efectua curățenia generală în toate spațiile Spitalului Nou, tot cu produse dezinfectante, care va fi urmată de nebulizarea aerului și suprafețelor în toate spațiile spitalului.

Tot în această perioadă, se efectuează lucrări de modernizare a Blocului Alimentar. Spitalul Municipal Blaj a profitat de perioada în care servirea pacienților s-a făcut în regim catering pentru a aduce bucătăria spitalului la cele mai noi standarde, în condițiile în care aparatura a fost achiziționată înainte de pandemia de coronavirus.

Această modernizare se efectuează în regie proprie, cu angajați ai Spitalului și cei ai Serviciului Public din cadrul Primăriei Blaj.

Începând de marți, 9 iunie, vor fi redeschise Ambulatoriul (Policlinica) și secțiile spitalului. Excepție face Compartimentul Primiri Urgențe, a cărui redeschidere se va amâna cu câteva zile.

Acest lucru este cauzat de faptul că purtăm discuții cu Direcția de Sănătate Publică Alba și medicii din Spitalul Blaj pentru amenajarea circuitelor necesare desfășurării actului medical în cele mai sigure condiții, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

În plus, o parte din personalul medical al Spitalului se află încă în linia întâi în lupta cu coronavirusul, fie în turele de la Spitalul Vechi, fie în perioada de carantină.

Chiar dacă ne-am fi dorit să reluăm cât mai repede serviciile medicale pentru populație, trebuie să fim foarte responsabili, pentru a nu risca o eventuală îmbolnăvire a populației și pentru a avea în continuare un oraș fără cazuri de Covid-19, în condițiile în care la Spitalul Municipal Blaj sunt tratate în continuare cazurile grave și critice de Covid-19 sau cu comorbidități și alte afecțiuni din județ.

Din data de 9 iunie vor fi redeschise: Ambulatoriul (Policlinica), Secția Pediatrie, Secția Interne (Neurologie și Pneumologie), Secția Obstetrică-Ginecologie și Secția Chirurgie (Chirugie Generală, Chirurgie Vasculară, Ortopedie, Oftalmologie, ATI).

Secția Psihiatrie nu va fi deschisă, serviciile medicale pentru acest tip de pacienți urmând a fi efectuate în Ambulatoriul Spitalului. Tot în Ambulatoriul Spitalului, vor fi tratate urgențele ușoare, până la deschiderea Compartimentului Primiri Urgențe.

Pentru serviciile medicale de la Spitalul Municipal Blaj, pacienții vor avea acces doar pe bază de programare. Toate persoanele vor fi triate la cortul de triaj din curtea spitalului, vor fi termometrizate și vor intra în Ambulator doar la ora stabilită în programare.

Până duminică, 7 iunie, vom anunța programul, numerele de telefon la care se vor face programările și măsurile de protecție necesare, în vederea reluării serviciilor medicale.

Decizia de funcționare a Spitalului Municipal Blaj pe noua structură (Covid-19 și non Covid-19) se face în baza aprobării primite de la Direcția de Sănătate Publică Alba și a ordinului Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, nr. 961/29.05.2020, publicat în Monitorul Oficial al României din data de 29.05.2020.

Reamintindu-vă că nu a fost dorința noastră ca Spitalul Blaj să devină spital suport pentru tratarea cazurilor de coronavirus, aceasta aparținând în exclusivitate Ministerului Sănătății, vă mulțumesc pentru răbdarea și înțelegerea de care ați dat dovadă, pentru toate eforturile și sacrificiile pe care le-ați făcut în această perioadă atât de dificilă pentru noi toți.

Le mulțumesc, totodată, cadrelor medicale și personalului care își desfășoară activitatea la Spitalul Blaj, care, prin profesionalismul lor și modul în care au tratat pacienții infectați cu Covid-19, ne-au adus în situația, fericită, de a pregăti din timp Spitalul Municipal Blaj pentru a putea relua serviciile medicale pentru pacienții din zonă, altele decât cele de tratare a cazurilor de coronavirus.

Datorită comportamentului exemplar al blăjenilor, am ajuns să fim una dintre comunitățile din România cu cele mai mici rate de infectare cu Covid-19, cu doar 2 pacienți (vindecați și externați) la o populație de 20.000 locuitori! Vă mulțumesc tuturor!”

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate