Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tudor Furdui, cea mai bună voce a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” de la Brăila. A venit acasă cu marele premiu

Publicat

Alba Iulia a revendicat marele premiu la Festivalul Internaţional de Folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” de la Brăila. Tudor Furdui, fiul mareul interpret de muzică populară Nicolae Furdui iancu, este mare câştigător al celei de-a VIII-a ediţii a festivalului. Concursul, care şi-a căpătat deja un renume printre iubitorii de muzică populară, a reunit 34 de concurenţi din România, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Cehia, Croaţia şi Slovacia. Acompaniamentul instrumental a fost asigurat de Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, care a a avut o evoluţie spectaculoasă. Gazda evenimentului a fost prezentatoarea TV, Iuliana Tudor.

Tudor Furdui a adus marele premiu al Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” de la Brăila, acasă la Alba Iulia. Cea mai bună voce a câştigat premiul I în valoare de 5.000 de euro, iar premiul II în valoare de 3.000 de euro a ajuns în Serbia şi premiul III de 1.500 de euro, la Târgu Jiu. Pe lângă aceste premii au mai fost acordat 3 menţiuni a câte 500 de euro şi 5 premii speciale.

Evenimentul artistic s-a încheiat duminică, în prezenţa autorităţilor locale, judeţene şi a mii de brăileni veniţi pe Faleza Dunării să asiste la spectacol şi să deguste din repertoriilor autentice de cântec vocal.

Ca în fiecare an, cele mai bune voci şi cele mai speciale costume populare au fost răsplătite cu premii în bani, cu flori şi diplome, toţi participanţii plecând acasă cu un cadou din partea organizatorilor. Astfel, marele premiu în valoare de 5.000 de euro a ajuns la Alba Iulia, la fiul celebrului interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, Tudor. Premiul al II-lea, în valoare de 3.000 de euro a fost revendicat de Milica şi Drăgana Videnovic din Serbia. Premiul al III-lea, în cuantum de 1.500 de euro a fost câştigat de Irina Maria Birou din Târgu Jiu.

De asemenea, au mai fost acordate trei menţiuni, fiecare în valoare de 500 de euro câştigate de Cristian Tomini, Sofica Adriana şi Mariana Grecu. În plus, organizatorii au mai oferit cinci premii speciale. Două, acordate româncelor Ionela Toma şi Ioanei Bogdan, un premiu de popularitate acordat Caterinei Puicescu din Ucraina, un premiu special câştigat de grupul IKE PEYA din Bulgaria pentru promovarea costumului popular străin şi unul pentru promovarea costumului popular autentic din România acordat Petronelei Axintioaie din Suceava. Aceasta a impresionat juriul cu portul său popular croit cu fir de lână de ţigaie, o vestimentaţie rar întâlnită în zilele noastre.

Juriul a fost prezidat de Elise Stan, de la Televiziunea Română, alături de care s-au aflat membrii Niţă Frăţilă – profesor universitar din Serbia, Doina Isfanoni-doctor muzicolog , dr. Daniela Gibescu, Iosif Zifceac- reprezentant al departamentului Cultural al Ambasadei Slovaciei la Bucureşti, Oana Petrică în calitate de director adjunct al Institutului Naţional al Patrimoniului şi Petrică Gogu. Specialiştii au urmărit autenticitatea pieselor, a costumului, dar şi dificultatea melodiilor interpretate.

 sursa: obiectivbr.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax