Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tudorel Toader anunță OUG pentru cei condamnați de completurile de la Înalta Curte. Liviu Dragnea, beneficiar

tt

Publicat

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentinţele decise de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Ministrul a precizat că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pentru „repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegale”, iar aceştia vor putea face contestaţie în anulare. Unul dintre beneficiari va fi chiar președintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv de un astfel de complet în dosarul ”Referendumul”.

„Dăm OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, va judeca”, a declarat ministrul Justiţiei.

”Am pregătit un proiect de OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor condamnați de către complete nelegal constituite și vor vor putea face contestație în anulare, iar instanța îi va judeca. OUG pentru contestația în anulare de către cei condamnați definitiv care au pierdut termenul de contestație. Eu propun soluția, am făcut draftul, doamna premier va decide”, a spus Tudorel Toader.

Au tras la sorți doar 4 judecători

Curtea Constituţională a admis pe 7 noiembrie 2018 sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte și a constatat existența unui conflict între Parlament și Curtea Supremă.

Judecătorii constituționali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte o prevedere a legii 304/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători. Actul normativ spune că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți, or, ÎCCJ a decis ca doar 4 dintre ei să fie aleși astfel.

Din acest motiv, o mulțime de inculpați de rang înalt, de fapt aproape toți, ar putea scăpa nepedepsiți.

Dacă OUG anunțat de Toader va fi adoptat de guvern, printre cei care vor putea ataca decizia definitivă de condamnare se va număra și Liviu Dragnea. El a fost condamnat în 2015 de un complet de 5 judecători de la Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu suspendare. El a fost găsit vinovat de folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

Surse: digi24.ro, g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate