Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Sebeş, găsit după şapte ore de căutare în Munţii Şureanu. La operațiune au participat salvamontiști și jandarmi montani din două județe

Publicat

Un tânăr în vârstă de aproximativ 23 de ani din Sebeş a fost dat dispărut, sâmbătă după-amiaza, de un grup de prieteni cu care se afla la schi, la Şureanu şi a fost căutat timp de mai bine de şapte ore de echipaje de jandarmi montani şi salvamontişti din Alba şi Hunedoara. A fost găsit într-o zonă accidentată, la câţiva kilometri de pârtii, de salvatorii din judeţul Hunedoara.

Tânărul fusese văzut ultima dată pe pârtia A1, însă nu a mai ajuns la baza acesteia. În jurul orei 16.00, grupul de prieteni cu care se afla la Şureanu a încercat să-l localizeze, însă nu au reuşit, astfel că au cerut ajutorul jandarmilor montani. Aceştia, sprijiniţi de salvamontişti au demarat acţiunile de căutare, fără să reuşească, până în jurul orei 20.00, să-l găsească. Astfel că au fost suplimentate forţele de intervenţie cu încă cinci jandarmi montani.

Echipajul de căutare a găsit placa cu care acesta ar fi trebuit să coboare din zona pârtiilor amenajate, la câţiva kilometri depărtare de acestea, luând în calcul posibilitatea ca acesta să fi coborât pe versanţii spre Petrila (Hunedoara).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sâmbătă după-amiaza şi seara, în zonă era ceaţă densă, zăpada în zonele de off-piste ajungea până la brâu, iar temperatura aerului era de 1-2 grade Celsius. Jandarmii şi salvamontiştii îl căutau, în jurul orei 20.30, pe traseul spre Petrila.

Domeniul Schiabil Şureanu are 9 pârtii, cu nivel diferit de dificultate, iar A1 coboară de pe vârful Auşel, de la 2.000 de metri altitudine spre baza de plecare teleschi – Şaua Curmătura, la 1.650 metri altitudine.

UPDATE: În apropierea locului unde a fost găsită placa, salvatorii au găsit urme în zăpadă ce duceau înapoi spre pârtii. Au fost formate două echipe care continuau căutările, din Alba şi Hunedoara. Jandarmii au verificat şi la cabanele din zonă, să vadă dacă nu a fost semnalată prezenţa acestuia, însă, până la ora 21.30, nu a fost găsit.

UPDATE1: În jurul orei 23.30, turistul a fost găsit, într-o zonă accidentată, de către echipajul de căutare din Hunedoara. În total, din Alba, au fost implicaţi în acţiune 19 jandarmi şi un câine de căutare, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Alba, maior Cosmin Jurcoveţ.

UPDATE2: Potrivit ofiţerului de relaţii publice de la IJJ Hunedoara, căpitan Nicolae Răducu, tânărul a fost găsit la circa un kilometru de limita cu judeţul Hunedoara, pe teritoriul judeţului Alba, pe valea pârâului Auşel. Este însoţit de salvatori până în localitatea Petrila şi de acolo, cu un autovehicul al Jandarmeriei, va fi transportat pe traseul Petrila – Petroşani – Simeria – Sebeş. Potrivit aceleiaşi surse, starea de sănătate a tânărului de 24 de ani este bună.

Jandarmii au reuşit să-l găsească pe turistul rătăcit fără a folosi vreun sistem de localizare, având în vedere că în zonă nu este semnal de telefonie mobilă şi au mobilizat efective importante, care au acţionat pe teren dificil, de munte, în condiţii de noapte şi zăpadă abundentă.

UPDATE 3: Potrivit raportului transmis de jandarmi „În data de 22 februarie, la ora 17.17, jandarmii montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmii Judeţean Alba au fost sesizaţi de mai mulţi tineri cu privire la faptul că unul dintre prietenii lor, care schia pe o pârtie din Domeniul Schiabil Şureanu, a dispărut. În căutarea tânărul în vârstă de 24 ani, domiciliat în localitatea Sebeş, au pornit jandarmii montani şi salvamontiştii din judeţul Alba. În jurul orei 19.00, jandarmii montani şi salvamontiştii au găsit placa de schi a tânărului căutat la 4,5 km de Domeniul Schiabil Şureanu către judeţul Hunedoara. Având în vedere această situaţie, Inspectoratul de Jandarmi Alba a informat Inspectoratul de Jandarmi Hunedoara cu privire la faptul că tânărul dispărut se poate îndrepta către cabana Auşelu (situată în jud. Hunedoara). Din judeţul Hunedoara au pornit în căutarea tânărului o echipă de jandarmi montani şi o echipă de salvamontişti care să sprijine acţiunile desfăşurate de echipe de salvare din judeţul Alba.

În jurul orei 23.30, jandarmii montani şi salvamontiştii hunedoreni l-au găsit pe tânărul căutat pe valea pârâului Auşelu, în judeţul Hunedoara, la aproximativ 1 km faţă de limita cu judeţul Alba. Tânărul era într-o stare de sănătate bună şi nu a necesitat îngrijiri medicale, dar era speriat şi avea hainele ude. Tânărul va fi transportat de jandarmii montani şi salvamontişti în oraşul Petrila. Din această localitate va fi preluat de un alt echipaj al Jandarmeriei Hunedoara şi transportat la limita cu judeţul Alba, pe ruta Petrila-Simeria-jud. Alba.”

 

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax