Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Turiștii cazați în hoteluri vor putea mânca în restaurantele din interiorul unităților și în județele cu multe cazuri COVID


Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat vineri că turiştii cazaţi în hoteluri vor putea mânca în restaurantele din interiorul unităților de cazare chiar și în județele în care sunt multe cazuri de COVID-19.

Reamintim că noile reglementări prevăd redeschiderea restaurantelor și cafenelelor în interior, doar în județele în care nu se depășește rata de infectare de 1,5 la mia de locuitori.

Vezi și OFICIAL: Se REDESCHID restaurantele, teatrele, rămân închise cluburile și barurile. În ce CONDIȚII mergem la film sau la teatru

Potrivit ministrului, cei cazaţi în hoteluri pot mânca în restaurantele din interior indiferent dacă respectiva unitate de cazare este sau nu amplasată într-o zonă cu o rată mare de infectare.

Cea mai recentă evaluare a autorităţilor arată că existau 49 de localităţi cu rata de infectare peste 3, iar în aceste zone nu ar putea fi deschise restauratele; București și județele sau zone din Bihor, Bacău, Braşov , Vaslui, Iaşi, Prahova, Ilfov, a precizat Nelu Tătaru

O nouă evaluare în acest sens va fi făcută luni, iar aceasta va fi luată în considerare pentru redeschiderea restaurantelor din 1 septembrie.

Restaurantele şi cafenelele se redeschid în interior din 1 septembrie în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este de maximum 1,5/1.000 de locuitori, a decis joi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

sursă: hotnews.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Modificări importante în drepturile grefierilor și a personalului auxiliar din Justiție. Cine va beneficia de pensie de serviciu

Publicat

Senatul va dezbate un proiect de modificare a legilor din justiție privind reglementarea carierei, a drepturilor şi obligaţiilor grefierilor, precum și prevederi referitoare la beneficiarii pensiilor de serviciu din categoria personalului auxiliar.

Propunerile de reglementare publicate de legestrat.ro vizează, în principal, următoarele aspecte:

  • Eliminarea sintagmei auxiliar pentru grefieri, având în vedere pregătirea eminamente juridică, precum și desfășurarea activității în mod direct împreună cu judecătorii şi/sau procurorii – categoria grefierilor se va numi „personal de specialitate”;
  • Repartizarea și recrutarea absolvenţilor Şcolii Naţionale de Grefieri prin concurs (nu prin numire, cum este acum), doar la nivelul unităţilor de bază ale sistemului (judecătorii, respectiv parchete de pe lângă judecătorii;
  • Reglementarea condiţiei de studii superioare juridice la numirea în funcţia de grefier;
  • Acordarea concediului anual de odihnă de 35 de zile lucrătoare;
  • Reglementarea posibilităţii sprijinirii acestei categorii profesionale pentru achiziţionarea unei locuinţe;
  • Completarea art. 93 din lege care defineşte noţiunea de vechime în specialitate;
  • Modificarea dispoziţiilor referitoare la dreptul personalului de specialitate judiciară şi al personalului care ocupă alte funcţii de specialitate la pensia de serviciu, acordarea unei pensii speciale de invaliditate şi de boală profesională pentru personalul anterior menţionat care şi-a pierdut total sau parţial capacitatea de muncă, precum şi reglementarea situaţiei juridice a pensiei de urmaş care în actuala formă legislativă nu este reglementată.

Concret, prevederea nouă propusă, referitoare la pensia de serviciu se adresează pentru personalul de specialitate din instanţe şi parchete cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, din care cel puţin 15 ani în funcţie, la împlinirea vârstei de 55 de ani.

Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea

Titlul legii se modifică şi va avea următorul cuprins:

“Lege privind statutul personalului de specialitate judiciară, al personalului care ocupă alte funcţii de specialitate şi al personalului conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea precum şi al personalului care funcţionează în cadrul institutului National de Expertize Criminalistice”

a) Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

“Art.1 Prezenta lege reglementează statutul personalului de specialitate judiciară, al personalului care ocupă alte funcţii de specialitate şi personalului conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, precum şi al personalului de specialitate criminalistică şi al personalului care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.”

La articolul 38, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins

“Art.38 – (1) Poate fi numită în funcţia de grefier arhivar sau grefier registrator persoana care are studii medii sau studii superioare şi îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 33 alin. (1) lit. a)-d).”

La articolul 38, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (l1), cu următorul cuprins:

“(l1) Poate fi numit în funcţia de agent procedural, aprod sau şofer persoana care are studii medii şi îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 33 alin. (1) lit. a)-d).”

La articolul 38, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art.38 – (2) Numirea pe posturile prevăzute la alin. (1) şi (l1) se face pe bază de concurs.

La articolul 65, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 65 – (1) Personalul prevăzut la art. 3 beneficiază anual de un concediu de

odihnă plătit de 35 de zile lucrătoare.”

Articolul 67 alin. (2) se modifică şi va avea următorul conţinut:

Art. 67 – (2) Condiţiile de acordare în mod gratuit a asistenţei medicale, a medicamentelor şi protezelor sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului. Aceste drepturi nu au caracter salarial şi nu se impozitează.

La art. 685, alineatele (l)-(28) şi (10) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

“Art.685 – (1) Personalul de specialitate judiciară şi cel care ocupă alte funcţii de specialitate, prevăzut la art. 3 alin. (2) şi (3), personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică prevăzut la art. 31 precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, din care cel puţin 15 ani în funcţie, beneficiază de pensie de serviciu, la împlinirea vârstei de 55 ani, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

(2) De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la împlinirea vârstei de 55 de ani, şi personalul de specialitate judiciară şi cel care ocupă alte funcţii de specialitate, prevăzut la art. 3 alin. (2) şi (3), personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime în specialitate între 20 şi 25 de ani, din care 15 ani în funcţiile prevăzute la art. 3 alin. (2) şi (3), în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1) pentru fiecare an care lipseşte din vechimea în specialitate integrală.

(10) Pensiile de serviciu ale personalului de specialitate judiciară şi ale personalului care ocupă alte funcţii de specialitate, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 685 alin. (9) şi (91) se actualizează ori de câte ori se majorează salariul de încadrare brut lunar a personalului din activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, personalul îşi poate păstra pensia aflată în plată.”

sursa: legestart.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Hartă interactivă cu date despre calitatea apei, online, pe site-ul INSP. Proiectul a fost aprobat de Senat

Publicat

sursa-apa-izvor

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, o propunere legislativă care prevede că pe pagina web a Institutului Naţional de Sănătate Publică va fi implementată o aplicaţie de tip portal, prin care consumatorii vor avea acces la o hartă interactivă cu valorile analizelor de laborator colectate de la sursele de apă potabilă.

S-au înregistrat voturi 126 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la USR, vizează modificări ale Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile şi a Legii apelor 107/1996 pentru instituirea unor măsuri pentru îmbunătăţirea modului de informare a publicului cu privire la calitatea apelor potabile şi de îmbăiere.

„În scopul informării consumatorilor, Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, va implementa o aplicaţie de tip portal pe pagina web a instituţiei, prevăzută cu o hartă interactivă în format sistem informatic geografic (GIS), prin care va pune la dispoziţia publicului larg valorile analizelor de laborator efectuate în cadrul programelor de monitorizare pentru apa potabilă. Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti vor colecta de la producătorul şi/sau distribuitorul de apă potabilă prin sisteme publice sau private de aprovizionare cu apa potabilă a populaţiei rezultatele monitorizării operaţionale”, se arată în propunerea legislativă.

De asemenea, direcţiile de sănătate publică vor trimite INSP toate rezultatele pe care le colectează în legătură cu sursele ce asigură apa potabilă în mediul rural, în termenele stabilite prin normele de aplicare.

„Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, va publica pe aplicaţia tip portal valorile parametrilor analizelor de laborator în termenele stabilite prin normele de aplicare. Publicarea se face utilizând un sistem informaţional geografic care identifică geolocaţia punctelor de prelevare a probelor de apă şi de la care vor fi colectate informaţii adecvate privind valorile parametrilor de calitate ai apei potabile obţinute în urma analizelor de laborator”, mai stipulează proiectul de act normativ.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

ACCIDENT rutier în Blaj: Trei persoane rănite după ce două autoturisme s-au lovit, într-o intersecție

Publicat

Trei persoane au fost rănite într-un accident rutier petrecut miercuri după-amiaza în municipiul Blaj.

Din primele date, accidentul s-a petrecut în intersecția străzilor Mitropolit Vancea și Iuliu Maniu.

Au fost implicate două autoturisme.

Potrivit IPJ Alba, cauza probabilă de producere a accidentului este neacordarea de prioritate.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Geci de iarnă cu glugă pentru bărbați – vezi cele mai bune modele (P)

Publicat

Dacă eşti în căutarea celei mai bune geci de iarnă cu glugă pentru bărbaţi, am făcut o selecţie care te poate ajuta.

Review-urile au dovedit că acestea s-au comportat excelent la temperaturi scăzute, ploaie şi zăpadă, păstrând foarte bine căldura coporală şi ţinând la distanţă umezeala.

Parka Arc’teryx Camosun

Geaca cu glugă pentru bărbaţi Arc’teryx Camosun este una dintre cele mai apreciate. Aceasta te poate proteja cu succes de zăpadă, vânturi puternice şi ger, asigurând o protecţie superioară pe timp de iarnă. Aspectul elegant o recomanda pentru oraş în condiţii de iarnă vitrege. Arc’teryx este umplută cu puf de gaşcă de înaltă calitate, ideal pentru a păstra căldură, în vreme ce izolaţia sintetică este strategic inserata pentru a asigura protecţia la precipitaţii şi transpiraţie, adică pe glugă, la gât, pe umeri şi la manşete.

Marmot Fordham

Această geacă cu glugă pentru bărbaţi oferă calitate sporită la un preţ foarte accesibil. Este o geacă elegantă prevăzută cu izolaţie din puf de gâsca care menţine foarte bine temperatura corporală şi asigură un exterior impermeabil. Marmot Fordham se remarcă prin croiala foarte confortabilă şi numărul mare de buzunare. Exteriorul gecii Marmot Fordham este realizat dintr-o ţesătură impermeabilă, iar cusăturile sunt bine sigilate.

The North Face McMurdo Parka III

Poate că nu ne permitem toţi o geacă cu glugă bărbătească precum Canada Expeditiona Parka, dar modelul The North Face McMurdo III poate fi o alternativă foarte bună. Se poate găsi la un preţ rezonabil şi oferă o capacitate incredibilă de izolare, fiind ideală pentru latitudini extreme şi pentru cele mai geroase zile ale iernii. Izolaţia cu puf, croiala lungă şi gluga generoasă fac din acest model de geacă piesa vestimentară perfectă pentru a te proteja pe toată durata unei zile friguroase.

Canada Goose Expedition Parka

Dacă eşti în căutarea celei mai bune geci de iarnă cu glugă pentru a face faţă frigurilor extreme, Canada Goose Expedition Parka este exact ceea ce ai nevoie. Este geaca perfectă pentru toţi cei care trăiesc în zone cu climat extrem de friguros şi se remarcă prin capacitatea crescută de a proteja pe perioade îndelungate de temperaturile sub zero grade. Chiar dacă este puţin mai grea, mai voluminoasă şi mai scumpă, este printre cele mai confortabile geci bărbăteşti de iarnă.

Feathered Friends Khumbu Down Parka

Aceasta este de departe cea mai bună geacă cu glugă pentru expediţii pe vreme de iarnă. Feathered Friends Khumbu Down Parka oferă cel mai bun raport greutate – căldura asigurată şi se poate achiziţiona la un preţ extrem de atractiv. Concepută special pentru expediţiile tehnice pe cele mai înalte vârfuri montane din lume, aceasta se remarcă prin faptul că este uşoară şi protejează foarte bine termic. Totodată, este dotată cu glugă fără cusătură, buzunare bine izolate pentru încălzirea mâinilor, închideri sigure cu velcro pentru manşete şi cordoane de tracţiune reglabile pentru a păstra cât mai bine aerul cald în interior şi aerul rece în exterior.

Pentru a face faţă frigului iernii, studiază ofertă cu care Bolf vine pentru de geci cu glugă pentru bărbaţi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate