Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Turneu de pricesne în Alba. Artişti îndrăgiţi interpretează cântece religioase tradiţionale. Program

Publicat

Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti, un turneu de pricesne în mai multe localităţi din judeţul Alba.

Programul concertelor din cadrul acestui turneu cuprinde pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti precum Roxana Reche, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Leontina Fărcaş şi Grupul vocal de copii „Muguri de tezaur”, Grupul vocal Aghios şi Cvintetul de coarde al Judeţului Alba. Aranjamentul şi conducerea muzicală a concertelor sunt realizate de Alexandru Pal.

Turneul va debuta, duminică, 25 martie 2018, cu un prim concert extraordinar susţinut la ora 12.00, în Biserica „Sfântul Petru şi Pavel” din Sîntimbru, urmat apoi de un alt concert susţinut de la ora 18.00 în Biserica „Sfânta Treime” din Teiuş.

Programul concertelor:

25 martie 2018, ora 12.00, Sîntimbru (Biserica „Sfântul Petru şi Pavel”)

25 martie 2018, ora 18.00, Teiuş (Biserica „Sfânta Treime”)

29 martie 2018, ora 18.00, Sebeş (Biserica Mare)

1 aprilie 2018, ora 12.00, Şpring (Biserica „Sfântul Mihail şi Gavril”)

1 aprilie 2018, ora 17.00, Berghin (Căminul Cultural)

15 aprilie 2018, ora 12.00, Alba Iulia (Biserica „Sfânta Ecaterina”).

“Suntem în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti şi ne pregătim cu sufletele curate să primim Marele Praznic al Învierii Domnului. Oferim cu drag locuitorilor judeţului Alba un turneu care va cuprinde mai multe concerte de  pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti. Vă aşteptăm cu drag la aceste evenimente de suflet şi pentru suflet”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Turneul de pricesne este organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba cu sprijinul primăriilor din Teiuş, Sîntimbru, Şpring, Berghin şi Sebeş, al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba – „Uniţi pentru educaţie, uniţi pentru viaţă!”.

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Autobuze electrice și stații de încărcare de 43 de milioane de euro, la Alba Iulia. A fost demarată achiziția

Publicat

autobuz electric

Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția orașului. Pe lângă autobuze, vor fi cumpărate 13 stații de încărcare lentă și 4 stații […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

APIA: Ajutor de 14,7 euro/ hectar pentru fermierii care au culturi pe terenuri arabile. Cine primeşte mai mult

Publicat

teren agricol agricultura

Ajutorul acordat fermierilor din bugetul naţional pentru culturile amplasate pe teren arabil în anul de cerere 2018 a fost stabilit la 14,7033 euro/hectar, plafonul total alocat acestui sprijin – Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT1) – fiind de aproximativ 102,36 de milioane de euro, a anunţat, miercuri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Cea mai […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Conturile deschise la Revolut nu pot fi poprite de ANAF. Care ar fi motivul

Publicat

revolut card

ANAF nu ar putea bloca sumele din conturile românilor, deschise la Revolut, pentru că aceasta nu este instituţie de credit. Totuși, Revolut, ca entitate economică are deschise conturi bancare. Revolut este o instituție care emite monedă electronică și care oferă o alternativă la multe operațiuni bancare pe care un client le-ar putea face, cu excepția […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Sancţiuni mai dure pentru apeluri false la 112. Amenzi dublate sau muncă în folosul comunităţii. Proiect la Senat

Publicat

apel 112

Amenzile pentru persoanele care apelează nejustificat 112 ar putea fi majorate. Un proiect aflat în dezbatere la Senat prevede acest lucru. Inițiatorii proiectului susțin, în expunerea de motive, că numărul alertelor false este foarte mare, de aproximativ 34.000 pe zi, în toată țara, mai exact, 70% din totalul apelurilor nu justifică o situație de urgență. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate