Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Turneu de pricesne în Alba. Artişti îndrăgiţi interpretează cântece religioase tradiţionale. Program

avatar

Publicat

Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti, un turneu de pricesne în mai multe localităţi din judeţul Alba.

Programul concertelor din cadrul acestui turneu cuprinde pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti precum Roxana Reche, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Leontina Fărcaş şi Grupul vocal de copii „Muguri de tezaur”, Grupul vocal Aghios şi Cvintetul de coarde al Judeţului Alba. Aranjamentul şi conducerea muzicală a concertelor sunt realizate de Alexandru Pal.

Turneul va debuta, duminică, 25 martie 2018, cu un prim concert extraordinar susţinut la ora 12.00, în Biserica „Sfântul Petru şi Pavel” din Sîntimbru, urmat apoi de un alt concert susţinut de la ora 18.00 în Biserica „Sfânta Treime” din Teiuş.

Programul concertelor:

25 martie 2018, ora 12.00, Sîntimbru (Biserica „Sfântul Petru şi Pavel”)

25 martie 2018, ora 18.00, Teiuş (Biserica „Sfânta Treime”)

29 martie 2018, ora 18.00, Sebeş (Biserica Mare)

1 aprilie 2018, ora 12.00, Şpring (Biserica „Sfântul Mihail şi Gavril”)

1 aprilie 2018, ora 17.00, Berghin (Căminul Cultural)

15 aprilie 2018, ora 12.00, Alba Iulia (Biserica „Sfânta Ecaterina”).

“Suntem în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti şi ne pregătim cu sufletele curate să primim Marele Praznic al Învierii Domnului. Oferim cu drag locuitorilor judeţului Alba un turneu care va cuprinde mai multe concerte de  pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti. Vă aşteptăm cu drag la aceste evenimente de suflet şi pentru suflet”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Turneul de pricesne este organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba cu sprijinul primăriilor din Teiuş, Sîntimbru, Şpring, Berghin şi Sebeş, al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba – „Uniţi pentru educaţie, uniţi pentru viaţă!”.

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Bilanț revoltător al CFR. Trenurile au întârziat șase ani într-u an

avatar

Publicat

tren CFR

Șase ani într-un an. Atât au au avut întârzieri trenurile din România în anul 2018. Statistica vine chiar de la Ministerul Transporturilor. Şi în timp ce la noii oficiali se mulţumesc să constate dezastrul, în Japonia, şeful căilor ferate a demisionat, iar ministrul Transporturilor şi-a cerut public scuze când trenurile de acolo au adunat întârzieri […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident în localitatea Trâmpoiele. O mașină în care se aflau trei persoane s-a răsturnat în râul Ampoi

avatar

Publicat

masina in ampoi

Trei persoane au rămas încarcerate după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat. Accidentul s-a petrecut duminică în jurul orei 11.30 în localitatea Trâmpoiele. Potrivit IPJ Alba, persoanele sunt conștiente.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Până la 1 martie: Înscrieri pentru învățământul universitar, postliceal și liceal militar. Număr de locuri și condiții

avatar

Publicat

armata militari

Tinerii care își doresc o carierp militară trebuie să știe că început, prin Biroul Informare Recrutare, întocmirea dosarelor de candidat pentru instituţiile militare de învăţământ liceal, postliceal şi universitar şi comunică celor interesaţi următoarea ofertă educaţională pentru anul şcolar 2019-2020 (băieţi şi fete). Până la 1 martie au loc recrutări pentru învățământul universitar, postliceal și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Destinul Floricăi Maria Sas din Aiud. Sclavă într-un harem otoman a ajuns Lady în societatea britanică

avatar

Publicat

Florica Maria Sas, fost o exploratoare de origine transilvăneană, este cunoscută azi ca şi Lady Florence Baker. Naţionalitatea lui Sas este disputată şi de maghiari şi de austriaci. Florica s-a născut în 1841 la Aiud, pe atunci aflat sub ocupaţia Imperiului Austriac.     Viaţa tinerei care s-a născut pe 6 august 1841, la Aiud, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate